Zondag 09/05/2021

Update

De Block hoopt vanavond 800 extra plaatsen te vinden

Staatssecretaris Maggie De Block heeft in het tv-programma Terzake aangekondigd dat er vanavond reeds 500 opvangplaatsen voor asielzoekers en daklozen gerealiseerd zijn. Het gaat onder meer om 100 plaatsen in een gebouw van Belgacom, 177 plaatsen van het Rode Kruis en 250 plaatsen in een gebouw in Molenbeek, waar Samu Social vannacht tot 200 plaatsen zou kunnen openen. De Block had eerder aangekondigd vandaag nog 800 bijkomende opvangplaatsen te hopen vinden.

De Civiele Bescherming stuurt ondertussen een team om de opgevangen personen van drinkwater en verwarming te voorzien. De Block zei ook dat er reeds een bus naar de militaire basis van Bevekom onderweg is.

Niet loyaal

De staatssecretaris stelde op vragen van de journalist over de open brief van crisismanager voor de opvang van asielzoekers, Peter De Roo, dat ze in de eerste plaats voor de opvang van de daklozen wilde zorgen. Ze merkte wel op dat hij vanmiddag in de task force gezwegen had, maar dat ze de zaak later wilde regelen. "Het is geen loyaal gedrag van een ambtenaar", wilde ze wel kwijt.

Drie grote gebouwen

De diensten van de staatssecretaris hebben hun oog laten vallen op drie grote gebouwen in Brussel. Die zouden samen goed zijn voor ongeveer 800 extra plaatsen. Zekerheid over de plaatsen is er echter nog niet.

Kazernes in heel het land

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) kondigde vandaag ook aan plaats vrij te maken in kazernes over heel het land: "Defensie draagt op constructieve wijze bij aan het verhelpen van de opvangcrisis voor asielzoekers en daklozen. Daarom biedt Defensie, zoals in de voorgaande jaren, opvangplaatsen aan binnen verschillende van haar kazernes, verspreid over het hele land", staat vandaag in een mededeling te lezen.

Het gaat om 3.273 permanente opvangplaatsen voor reguliere asielopvang - onder meer in Ans, Bastenaken, Bierset, Houthalen-Helchteren en Florennes - en 237 occasionele plaatsen voor daklozen die tijdens de winter ter beschikking worden gesteld. Die bedden staan in Zwijndrecht, Brasschaat, Bevekom, Doornik, Luik, Marche-en-Famenne, Aarlen, Jambes en Zeebrugge.

Geen transport

Defensie wijst erop dat de kazernes hun deuren voor occasionele opvang pas openen van zodra de capaciteit bij de sociale organisaties overschreden is. Het departement voorziet wel onderdak, maar niet het transport.

Stations

Daarnaast staan ook de stations in de hoofdstad open en hebben Defensie en het Rode Kruis nog extra plaatsen gecreëerd.

Maatschappij onwaardig
"Ik doe er alles aan om op korte termijn een oplossing te vinden voor het opvangprobleem (...) Ik aanvaard niet dat mensen in vriestemperaturen moeten buiten slapen. Dat is onze maatschappij onwaardig", verklaarde ze in het halfrond.

De Block benadrukte ook dat ze geen onderscheid wil maken tussen asielzoekers, vluchtelingen, daklozen, illegalen of legalen, Belgen of vreemdelingen. "In deze omstandigheden moet elke mens in nood een onderdak worden aangeboden", klonk het.

Collectieve verantwoordelijkheid
Naast de acute maatregelen zijn echter ook structurele initiatieven nodig, benadrukte ze. Die zijn nodig om het scheef gegroeide beleid van de voorbije jaren - volgens De Block een collectieve verantwoordelijkheid - weer recht te trekken. "En dat kan niet in zeven weken", voegde de liberale politica eraan toe.

Het is bekend welke maatregelen er moeten worden genomen. Die staan opgesomd in het regeerakkoord en de beleidsnota van De Block, zei de staatssecretaris. Ze overliep er tijdens het Kamerdebat alvast een paar: het verkorten van de asielprocedure, een betere coördinatie tussen de verschillende diensten, het tegengaan van de misbruiken, het aanpakken van meervoudige asielaanvragen, een efficiëntere terugkeer en het beter op elkaar afstemmen van vrijwillige en gedwongen terugkeer. De Block had het over "gigantische hervormingen". (belga/sps/ep)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234