Update
De Block halveert budget jeugdpsychiatrie: "Een slag in het gezicht van alle hulpverleners"
De besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op het budget voor jeugdpsychiatrie lokken verontwaardigde reacties uit. Sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée spreekt van "een besparing op onze allerkwetsbaarste jongeren" en "een slag in het gezicht van alle hulpverleners". Ook Groen reageert ontzet. Kamerlid Anne Dedry noemt de beslissing van de minister "onverantwoord". "Minister De Block gaat nu echt te ver in de besparingslogica. De wachtlijsten zullen alleen maar groeien, de probleemsituaties alleen maar escaleren". Volgens de Block gaat het echter niet om een besparing, wel om verschuiving van de budgetten.
Door de beslissing van minister De Block, die vrijdag in het Staatsblad verscheen, halveert het personeelsbudget voor therapeuten van de kinder- en jeugdpsychiatrie in algemene ziekenhuizen. Volgens de kinderpsychiaters zou daardoor een deel van het therapeutische aanbod wegvallen. Gespreks-, muziek- en beeldende therapie worden op die manier onmogelijk. "Een kinderpsychiatrische leefgroep wordt gereduceerd tot een dagopvang", zeggen de betrokken diensten.
Jiroflée (sp.a) sluit zich daarbij aan. "Als je weet dat de wachtlijsten voor die zorg vandaag uitpuilen, dan is die beslissing onbegrijpelijk", vindt ze. De verklaring van minister De Block dat de bewuste diensten al jaren aan 200 procent gefinancierd worden, vindt het Kamerlid onvoldoende. "De minister verstopt zich achter zogenoemde personeelsnormen uit het verleden. Maar door de middelen nu te halveren, maakt ze deze zorg net onmogelijk. Deze regering laat deze jongeren en hun ouders koudweg in de steek", besluit Jiroflée.
"Onverklaarbare politieke bocht"
Volgens Dedry (Groen) treft de "draconische" maatregel "een groeiende groep kinderen en jongeren met allerlei ernstige psychische en psychiatrische aandoeningen". Het Groen-Kamerlid ziet hierin bovendien een "onverklaarbare politieke bocht" van de minister. "Begin 2016 lanceerde ze een groot actieplan waarbij ze elke provincie verplichtte om alle partners uit de geestelijke gezondheidszorg te verzamelen en een 'netwerkcoördinator' aan te stellen. Met deze ene maatregel doet ze alle inspanningen van het afgelopen anderhalf jaar teniet", zegt Dedry.
Groen vraagt de minister nu om de beslissing te heroverwegen. "Jongeren met psychiatrische problemen aan hun lot overlaten, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dit is onverklaarbaar, kortzichtig, en onverantwoord beleid", besluit Dedry.
Herinvestering nodig
Ook de Gezinsbond reageert verontrust en vraagt dat bespaarde geld opnieuw geïnvesteerd wordt in geestelijke gezondheidszorg. "Depressie is wereldwijd het grootste gezondheidsprobleem bij jongeren en nooit eerder slikten de Belgische jongeren zoveel antidepressiva als de laatste jaren", zegt Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond. "In vergelijking met het buitenland tellen we buitenproportioneel veel zelfmoordpogingen. Zeker voor jongeren is snelle en professionele ondersteuning op psychisch vlak cruciaal."
Volgens de Gezinsbond speelt het systeem van dagbehandeling daar perfect op in. Jongeren krijgen er overdag therapeutische ondersteuning en behandeling. 's Avonds keren ze terug naar huis, waardoor ze de band met hun vertrouwde omgeving bewaren. Ook stelt de bond dat deze vorm van ondersteuning goedkoper is dan de residentiële opvang.
"Geen besparing, wel verschuiving"
De Block heeft de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen nu om advies gevraagd over het personeelsaantal dat nodig is in de kinderpsychiatrie, zodat de personeelsnormen verduidelijkt en eventueel aangepast kunnen worden. Dat meldt het kabinet-De Block vandaag.
Volgens De Block gaat het echter niet om een besparing maar om een "interne verschuiving". "Het geld blijft in het algemene ziekenhuisbudget zodat het elders, maar ook in de kinderpsychiatrie, voor andere patiënten en zorgverstrekkers kan worden gebruikt", zegt ze. De minister herinnert eraan dat de afdelingen tot nu toe dubbel gefinancierd werden en dat de overfinanciering nu over een periode van drie jaar geleidelijk wordt afgebouwd.
Bovendien kunnen de afdelingen kinderpsychiatrie in algemene ziekenhuizen er zelfs bedden bijkrijgen, zegt het kabinet. Dat is het gevolg van de opheffing van het moratorium op plaatsen in de kinderpsychiatrie, vorige vrijdag bij koninklijk besluit.