Maandag 06/02/2023

Overmedicalisering

De Block bindt strijd aan met slaap- en kalmeerpillen

null Beeld

Begin volgend jaar lanceert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een nieuwe campagne tegen het gebruik van slaap- en kalmeerpillen. 'We slikken het te vaak, te veel en raken eraan verslaafd.'

Sara Vandekerckhove

In het laatste jaar van haar legislatuur wil De Block het gebruik van benzodiazepines, de zogenaamde slaap- en kalmeermiddelen, doen afnemen. Begin volgend jaar stopt ze ongeveer 260.000 euro in een grote campagne die zowel artsen, apothekers maar ook consumenten ervan moet overtuigen minder dat soort medicatie te slikken.

“We blijven bij de grootste gebruikers in Europa”, zegt haar woordvoerster Els Cleemput. “We gebruiken het te vaak, te veel en raken eraan verslaafd. Dus moeten we naar een rationeler gebruik. Sowieso moet het minder voorgeschreven worden, maar daarnaast moeten de patiënten ook beseffen dat dit soort medicatie vaak geen oplossing is.”

Hoe groot het probleem precies is, is niet eenvoudig te achterhalen. Benzodiazepines worden niet terugbetaald, waardoor er geen gedetailleerde gegevens zijn over het verbruik. Maar de gezondheidsenquête uit 2013 leerde ons dat in ons land een op de vijf vrouwen en een op de tien mannen slaap- en kalmeringsmiddelen of antidepressiva gebruikt.

Zeker bij ouderen is het een probleem. Bij 75-plussers grijpt ongeveer 40 procent van de vrouwen en 26 procent van de mannen naar benzodiazepines. Ook cijfers van Test-Aankoop en de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) tonen hoe België bij de grootgebruikers van Europa zit.

“Het is niet eenvoudig om het gebruik te doen dalen”, zegt professor Thierry Christiaens (vakgroep farmacologie Universiteit Gent). “We bagatelliseren het vaak. ‘Het is toch maar een pilleke’, hoor je dan. Alsof het twee keer niks is. Terwijl het grote gevolgen kan hebben.”

Alternatief

Benzo’s kunnen namelijk heel wat ongewenste effecten hebben. “Niet alleen zijn ze verslavend, veel van die middelen werken door wanneer ze niet zouden mogen doorwerken", stelt Christiaens. Een perfecte dosis voor ‘acht uur slaap’ bestaat niet. Dus vallen oude mensen als ze moeten gaan plassen, of gebeurt er op het werk of in het verkeer een ongeval.”

De prof wijst ook naar de maatschappelijk druk. “We hebben een zeer hoge productiviteit. Er is heel veel stress. Dus als mensen niet goed slapen of angstig zijn, dan heeft dat een grote impact. En als die mensen bij de dokter komen, dan verwachten ze dat ze geholpen worden. Een ‘pilleke’ is dan nog steeds het gemakkelijkste antwoord.”

Willen we het gebruik van benzo’s aanpakken, dan moeten er alternatieven zijn, benadrukt Christiaens. Iets wat ook minister De Block erkent. “Daarom zal deze campagne ook samengaan met het terugbetalen van de psycholoog”, zegt woordvoerster Cleemput. “We kunnen mensen niet vragen om alternatieven te proberen, als die niet zijn terugbetaald.”

De campagne gaat uit van de FOD Volksgezondheid. Er komen affiches, gericht aan patiënten en hulpverleners in wachtzalen, een animatiespot en een brochure. Daarnaast komt er ook een website met alle informatie. Huisartsen en apothekers zullen kunnen gebruikmaken van een interactief platform, met richtlijnen over het gebruik van benzodiazepines.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234