Woensdag 15/07/2020

Besparingen

De Block bespaart 408 miljoen op gezondheidszorg in 2016, "maar patiënt zal het niet voelen"

Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid.Beeld PHOTO_NEWS

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) moet in 2016 ruim 408 miljoen euro besparen op gezondheidszorg. Toch zal de patiënt niets voelen van die bezuinigingen, zegt ze vandaag in een persbericht. Meer zelfs, de factuur van de patiënt zou dalen. De mutualiteiten reageren ontevreden op de aankondiging.

De besparingen op gezondheidszorg zijn niet mals. In totaal wordt er in 2016 ruim 408 miljoen euro bespaard op gezondheidszorg. Open Vld-minsiter De Block verdedigt die keuze. "We moeten de tering naar de nering zetten. We moeten bezuinigen." Toch zullen de patiënten volgens haar ontzien worden.

De overheid zal onder meer 60 miljoen euro besparen op geneesmiddelen die niet meer onder octrooi of patent staan. Die worden na een pact met de farmaceutische sector (Toekomstpact) plots een stuk goedkoper. Verder wil De Block de onderbenutting wegwerken en een aantal uitgaven bijsturen. "De som voor het terugbetalen van medische zorgen die Belgen krijgen in het buitenland, was bijvoorbeeld te hoog ingeschat", klinkt het. Verder bespaart het departement ook 82,4 miljoen euro door het niet-indexeren van de honoraria.

Nieuwe initiatieven

Tegenover die besparingen staat ook wel een reeks nieuwe initiatieven, goed voor in totaal 164,3 miljoen euro. Een van de opvallendste initiatieven is de ondersteuning met 4 miljoen van 'oncofreezing', de techniek waarbij spermatozoïden, eicellen en eierstokweefsel van kankerpatiënten worden ingevroren om hen de kans te geven ook na hun behandeling nog kinderen te krijgen. Chemotherapie heeft namelijk een nefaste invloed op de vruchtbaarheid.

Verder gaat er ook 40 miljoen euro naar de ICT-departementen van de ziekenhuizen om hun softwareprogramma's beter op elkaar af te stemmen. Op die manier moet de informatie-uitwisseling rond de patiënten vlotter verlopen. Tegen 2019 moeten alle ziekenhuizen voor elke patiënt over een elektronisch patiëntendossier beschikken.

Er gaat ook 1,17 miljoen euro naar de verbeterde omkadering en begeleiding van transgenders. Tot slot is 25 miljoen euro voorzien voor het Medicomut-akkoord, het tweejarige akkoord waarover de artsen en ziekenfondsen dit najaar onderhandelen.

Voer voor discussie

Het akkoord binnen de regering was vanmorgen nog voer voor wat discussie in de Kamer. Het komt er immers nadat de algemene raad van het Riziv het begrotingsvoorstel had weggestemd. Iets wat niet al te vaak voorkomt. Oppositiepartij cdH vindt dat de regering het sociaal overleg meer kansen had moeten geven.

CdH-fractieleidster Catherine Fonck verweet premier Charles Michel bovendien woordbreuk. Tijdens het debat over de beleidsverklaring had hij immers - weliswaar meer algemeen beschouwd - beloofd het sociaal overleg zijn rol te laten spelen. "Het heeft geen 24 uur geduurd", sneerde Fonck, zwaaiend met het bericht van minister De Block over het akkoord binnen de regering.

Michel liet zich echter niet opjutten. "Ik heb aangegeven dat we de situatie vrijdag op de ministerraad zullen bekijken en een houding zullen aannemen", reageerde hij. Bij De Block bevestigt men eveneens dat het bereikte politieke akkoord vrijdag bekrachtigd zal worden.

CM: "Ontgoocheld en boos"

"Wij zijn ontgoocheld en boos", zegt de topman van het christelijk ziekenfonds CM, Luc Van Gorp, in een reactie. De 164 miljoen euro voor nieuwe investeringen is waar het schoentje wringt, volgens de CM. Die centen gaan namelijk volgens Van Gorp te weinig naar de eerstelijnsgezondheidszorg. Dat is de rechtstreeks toegankelijke hulp en zorg: onder meer huisartsen en thuisverpleegkundigen, maar ook tandartsen en apothekers.

Van Gorp heeft het bovendien over een gebrek aan visie op lange termijn. "Wij willen met het geld dat ons vanuit de samenleving ter beschikking wordt gesteld het maximale doen wat we kunnen doen voor zoveel mogelijk patiënten. De eerste lijn kreunt onder een tekort en nu blijkt dat de thuisverpleging 10 miljoen euro moet besparen en dat de uitgaven op de artsenposten bevroren worden."

De topman betreurt bovendien dat de regering "brandhout maakte" van de voorstellen die de sector vorige week voorlegde. "Van onze ideeën is maar 40 procent overgenomen. In het onderwijs betekent dat gebuisd. We vragen ons af of dat de toekomstige manier van weken is. Wij zijn heel erg ontgoocheld en boos."

De regering heeft de ziekenfondsen volledig buitenspel gezet, zegt Van Gorp. "We erkennen uitdrukkelijk de vrijheid en de verantwoordelijkheid van de zorgverstrekkers en de ziekenfondsen in het kader van het overlegmodel, alsook andere belanghebbenden van de ziekteverzekering, om met voorstellen te komen", stond in de beleidsnota gezondheidszorg. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niets van zie", besluit Van Gorp.

Socialistische mutualiteit plaatst kanttekeningen

Ook de socialistische mutualiteit plaatst kanttekeningen bij de plannen van De Block. "Wij zijn uiteraard niet blind voor de positieve elementen die in het budget voor de gezondheidszorg voor 2016 zijn voorzien. Wij maken hier echter ook graag enkele kanttekeningen bij", luidt het in een reactie.

"Het blijft de vraag of het in deze context mogelijk zal zijn tariefakkoorden te sluiten (dat zijn de akkoorden tussen de huisartsen en de ziekenfondsen over de erelonen en de bedragen terugbetaald door het ziekenfonds nvdr.) met risico uiteraard op meer supplementen voor patiënten", zo zeggen de socialistische mutualiteiten. "Voorts wordt niet geïnvesteerd in onvervulde noden en prioritaire behoeften van sectoren, en kunnen vraagtekens gezet worden over structurele karakter van een aantal besparingen."

Fundamenteel blijft de kritiek dat het budgettair kader onvoldoende en het wettelijk kader niet gerespecteerd is. "Het budget is ongeloofwaardig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234