Zondag 17/10/2021

De blijde intrede, live

Voorzitter De Keersmaecker kon zich geen dag herinneren dat zijn bondsgebouw zo overspoeld werd door persmensen. Het aantreden van Dick Advocaat heeft gebracht wat ze er bij de bond van hadden gehoopt. ‘U bent in groten getale gekomen’, zag ook de Nederlander, die al twee uur eerder was gearriveerd.

Acht camera’s, negen fotografen, een kleine honderd luisteraars... Het zal misschien verbazen, maar er liep eens niets fout. Alhoewel, de inleiding van Jean-Marie Philips, CEO van de voetbalbond... “Welkom op de persconferentie, concernant Monsieur Dirk Advocaat.”Twee na één gisterenmiddag. Een zwarte Mercedes CL 500 met gele nummerplaat draait de parking van het bondsgebouw op. Advocaat parkeert netjes, stapt uit en grijpt iets uit zijn koffer: grote vellen papier, die hij in Rusland gebruikte om zijn ploegopstellingen op toe te lichten. Hij wil dat ook zo gaan doen bij de Rode Duivels en heeft ze meegenomen om aan zijn nieuwe medewerkers te tonen hoe ze er moeten uitzien.

Eerste keer in Glazen Huis

Advocaat wordt opgewacht door persman Nicolas Cornu. Die schudt hem beleefd de hand en vraagt of hij ooit al eens in het Glazen Huis is geweest. “Nooit”, is het antwoord. “Wel al in het stadion.” Advocaat neemt meteen de lift naar de bovenste verdieping. Voorbereiding op de persconferentie. Hij krijgt een lijst met potentiële vragen. Er wordt tussendoor ook een foto gemaakt met twee papieren en een stylo voor de neus van Advocaat en de bondsvoorzitter. Niets meer dan een ‘fotomoment’, want het contract is al getekend. Ondertussen is een schilder bezig met het witten van verdieping één van het bondsgebouw. Alles mag blijkbaar eens in het nieuw. De man begrijpt niet goed wat er onder hem aan het gebeuren is.De massa zwelt stilaan aan. Zo’n vijftig journalisten moeten er toch zeker zijn geweest, ook Nederlanders: van Trouw, Algemeen Dagblad, BNN Radio. Daarnaast ook een paar sponsors, wat leden van het Uitvoerend Comité en enkele andere bondsleden. Vooral de laatsten lijken te blinken. Twee uur later na zijn aankomst is het moment daar. Advocaat daalt neer met de lift - het lijkt wel een bijbels tafereel - samen met voorzitter De Keersmaecker, CEO Philips, voorzitter van de technische commissie Collin, en Advocaats assistent Bert van Lingen. Een grote persmeute verplaatst zich van de hall van het bondsgebouw naar het auditorium. Drie camera’s van de VRT volgen alles op de voet. Vtm, al een tijdje niet meer te gast geweest in het Glazen Huis, is er ook, net als de NOS, twee Waalse zenders en twee internet-tv’s. Iedereen gaat zitten, behalve een hoopje fotografen. Zowat een minuut lang moet het netvlies van de nieuwe Belgische bondscoach flits na flits verwerken. De persman neemt het woord voor wat afspraken, dan... Philips.Dirk en niet Dick wordt ingeleid, maar niemand die zich eraan stoort. Zeker de bondsvoorzitter niet. “Welkom”, is zijn eerste woord. “Vandaag is een belangijke dag voor onze nationale ploeg, voor het Belgische voetbal... We zijn absoluut vereerd dat we de nieuwe bondscoach kunnen voorstellen.” “Opgetogen” is hij, naar eigen zeggen. Overbodige mededeling.

Fier

Zodra Advocaat het woord neemt, kan de bondsvoorzitter zijn fierheid niet meer verbergen. Hij haalt diep adem en kijkt naast zich, waar een Nederlander de aandacht opzuigt. Advocaat: “Jullie verwachten allicht dat wij vandaag met pasklare antwoorden zullen komen. Maar die zullen we pas later kunnen geven. We weten wat ons te wachten staat. Het belangrijkste is dat spelers, staf en media beseffen dat we vooral bezig moeten zijn met de kwalificatie voor het EK 2012. Dat is onze opdracht, daar gaan we voor.” Vraag na vraag wordt daarop afgevuurd, Opvallend: geen enkele Franstalige journalist stelt er één, ook al heeft Advocaat een koptelefoon voor zich liggen, waar hij de stem van een vertaler in kan horen. Advocaat stapt gedecideerd naar buiten, verdwijnt in de lift en wordt boven opgewacht door twee kleermakers. De mensen van Carlo & Fils nemen zijn maat voor het pak dat hij straks moet dragen. Wat later stapt Advocaat het bondsgebouw uit, met twee journalisten. Aan de overkant van de Houba de Strooperlaan stappen ze een brasserie binnen, waar de champagne wacht. Een uurtje later, even na zessen, rijdt een Mercedes SL 500 van de parking van het bondsgebouw. Dag één zit erop. Dag twee wordt rustiger.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234