Woensdag 20/01/2021

Muziek

De bitterzoete zonden van Tsar B: "Deze plaat is niet voor snelle wipkonijntjes"

Tsar B tijdens een optreden in de Ancienne Belgique, Brussel.Beeld Francis Vanhee

Op haar langverwachte debuut toont Tsar B zich uw favoriete grootvorst van het duizend-en-een-nachtleven. Oosterse mystiek, ninetiesnostalgie en broeierige beats geven de toon aan op The Games I Played. Maar ook de zeven hoofdzonden van Justine Bourgeus (24) vonden hun weg naar de songs.

"In alle hoofdzonden kan ik mezelf terugvinden", bekent de tsarina schroomvallig. "Al begeef ik me meestal in de grijze zone. Extremen zoek ik gematigd op. Gulzigheid is niettemin mijn favoriete hoofdzonde. Ook muzikaal: ik luister naar àlle muziek. Dat hoor je ook op deze plaat. Ik speel met een polyfonisch koor, baile funk, invloeden uit de jaren 90 en barok.

"En toch klinkt alles mega-Tsar B. Ik probeer altijd mijn eigen identiteit door te trekken. Zelfs wanneer ik het radicaal over een andere boeg wil gooien, kom ik altijd bij mezelf uit, bij mijn eigen sound. Die gulzigheid vloeit mogelijk uit ongeduld. Ik wil snel iets anders, omdat mijn concentratie zo gauw verdampt. Alleen relaties en vriendschappen zijn duurzaam bij mij. Als ik mensen graag zie, is dat heel intens. Inclusief turbulentie en explosies (lacht)."

IJdele wereld

Ook ijdelheid is Bourgeus niet vreemd. "Voor elke artiest bestaat het gevaar dat je went en verslaafd raakt aan roem, bevestiging of complimenten." Die kwamen er de voorbije jaren al in de vorm van lovende recensies en aandacht van Billboard, The Fader, V Magazine, i-D of Dazed & Confused. De muziek van Tsar B werd bovendien gebruikt voor talloze choreografieën. Ze schopte het zelfs tot So You Think You Can Dance in de VS en Griekenland, en tot een virale YouTube-video met een choreografie op 'Escalate', die 22 miljoen keer werd afgespeeld. Bourgeus verzeilde daarnaast nog op een aftershow van Givenchy, de befaamde stripclub Cheetahs in LA... En zo kunnen we nog even doorgaan.

Tsar B op Dour.Beeld Francis Vanhee

"Maar ik heb het recht niet om te gaan zweven", glimlacht ze. “Wanneer je je verheft boven anderen, verlies je alle authenticiteit. Ik ben wel degelijk ijdel, maar om eerlijk te zijn: de rest van de wereld is vandaag even ijdel, zo merk ik op sociale media (lacht). Ik ben zelfs meer verlegen geworden."

Op het podium verandert Bourgeus evenwel in het cyberopperwezen Tsar B. "Ondanks mijn fysieke metamorfose, verander ik in mijn hoofd niet als persoon op het podium", zegt ze. "Of misschien toch: het is bijna een transcendentaal moment."

Tsar B speelde niet erg veel concerten en over haar debuut deed ze bijna drie jaar. "Maar aan luiheid maak ik me niet zondig. Gemakzuchtig ben ik echt niet. Ik ben voortdurend bezig, ik ben zelfs vrij rusteloos. Maar dat gevoel omarm ik: er is een wezenlijk verschil tussen rusteloos zijn en dolen.
I’m always wandering, never lost."

Pure lust

Een van de strafste songs op de plaat is 'Medagelous', een duet met Sylvie Kreusch. "Een slechte vertaling naar het Engels van 'meedogenloos'", grinnikt ze. De song ademt pure lust uit. "Omdat Sylvie zo heet is, hè", lacht Bourgeus. "Maar je hebt gelijk. Die percussie alleen al is broeierig. Wist je trouwens dat Sylvie en ik ooit een girlband wilden oprichten? Ik heb Charlotte Adigéry van WWWater ook gevraagd. We zien wel hoe dat loopt. Eerst moeten ze hun eigen debuutplaat uitbrengen."

"Lust hangt volgens mij minder samen met onkuisheid dan met gulzigheid. Naar alles tegelijk verlangen: dat is lust. Aan die zonde maak ik me zeker schuldig. Ik hoor ook al eens dat mensen graag vrijen op mijn muziek – goeie seks, hoop ik dan. Deze plaat is niet voor snelle wipkonijntjes (lacht). Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd. Eikes! Ik zie The Games I Played niet als een seksplaat. Maar tijdens optredens zie ik wel koppeltjes bij wie het vast niet lang na het concert zal duren voor ze van de grond gaan."

Wat vindt ze onkuis? "Mensen die te traag rijden (lacht). En seksisten. Punt aan de lijn. Gelukkig heb ik daar niet zoveel last van. Ik probeer me altijd te wapenen tegen zulke mannen."

The Games I Played zijn niet alleen onschuldige, plagerige liefdesspelletjes. "De nummers gaan ook over het schaakmat zetten van mensen die het slecht met je voorhebben: daarover gaan bijvoorbeeld 'Golddigger', 'Rattlesnake' en 'Escalate'. Dat zijn heel boze, wraakzuchtige songs. De rest van de plaat klinkt veel jeugdiger – niet per se naïef, maar speels. Ik kan dat moeilijk verklaren: de meeste teksten werden geschreven door mijn onderbewustzijn. Door opnieuw single te zijn (Bourgeus had sinds haar 16de een relatie met Mathieu Terryn, GVA), kan ik me daar steeds beter op focussen. Mijn onderbewuste is bewuster dan ooit."

The Games I Played is nu uit. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234