Vrijdag 03/02/2023

Voor u uitgelegdBeleggen

De beurzen bloeden, maar dat biedt ook kansen: ‘Hét moment om een teen in het water te steken’

De New Yorkse beurs. Beeld ANP / EPA
De New Yorkse beurs.Beeld ANP / EPA

De inflatie staat historisch hoog en de beurzen duiken naar omlaag. Er ligt heel wat bloed op de beursvloer, maar toch biedt de malaise volgens experts ook kansen. ‘Het moment is aangebroken om een teen in het water te steken.’

Yannick Verberckmoes

Zijn er sectoren die het wel goed doen?

Net zoals de meeste Europese beurzen zit ook de Belgische Bel-20 in zwaar weer. In Europa regeert de onzekerheid en dat laat zich zeker op de beursvloer voelen. Opvallend is dat ook de goede-huisvaderaandelen klappen krijgen.

Colruyt, een bedrijf dat het traditioneel goed doet, verloor 20 procent na de aankondiging dat het fors minder winst zou maken. Volgens Peter Vanden Houte, chief economist bij ING, moeten we de vraag dan ook anders stellen. “Het gaat eerder over: welke sectoren houden vandaag nog stand?”

Dan komen we volgens hem snel uit bij de energiesector. Die kon een graantje meepikken van de hoge prijzen voor gas en elektriciteit. Ook hernieuwbare energie houdt goed stand in een periode van schommelende beurzen. “De winst van heel wat energiebedrijven is weliswaar wat teruggevallen, maar in vergelijking met het begin van het jaar staan ze wel nog in de plus”, zegt Vanden Houte. “Ook de waarde van grondstoffen staat momenteel vrij hoog, omdat mensen daar in crisistijd vaak naar teruggrijpen.”

Hoe ga je om met verlies?

Als u een kijkje neemt op uw effectenrekening, is de kans erg groot dat u er vooral rode cijfers aantreft. Maar niet getreurd, zeggen experts. Beleggen moet je doen met geld dat je niet meteen nodig hebt. Het beste is om even te gaan schuilen en te wachten tot de storm over raast.

“Begin vooral niet te panikeren”, zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC. “Als je nu dingen gaat verkopen, dan verkoop je misschien wel aan een bodemkoers en dan maak je dus verlies.”

In tijden als deze grijpen beleggers terug naar hun grote boek met beleggersadagia. Eén zo’n adagium is: zolang je niet verkoopt, is er geen verlies geleden.

Moeten we andere markten opzoeken?

Soms kan het lonen om andere horizonten op te zoeken, maar ook verre landen zitten met hun eigen problemen. In China is een grote vastgoedbubbel ontploft en kunnen fabrieken door coronamaatregelen maar niet hun gewone ritme oppikken.

Dichter bij huis is de pond net onderuitgegaan, omdat de regering van Liz Truss de belastingen zwaar verlaagt, terwijl ze daar volgens analisten het budget niet voor heeft. “Als een belangrijke handelspartner zichzelf zo zwaar in de voet schiet, is dat ook slecht nieuws voor ons”, zegt Simonts. Vlaanderen voert vooral goederen uit naar andere EU-landen. Maar de export naar het VK is even groot als die naar Canada en de VS samen.

Een zwakke pond maakt het voor de Britten duurder om te importeren. Maar dan is er ook een keerzijde: voor ons wordt het plots goedkoper om bijvoorbeeld Britse aandelen aan te kopen. Hold your horses, klinkt het bij Simonts. “Het VK zal nog heel wat tegenwind ondervinden”, zegt de econoom. “Als er veel bedrijven over de kop gaan, kan het gevaarlijk worden. Dan is het beter om een jaar te wachten en te kijken hoe het uitdraait.”

Maar het is dus wel een goed idee om te kopen?

Dat wel. Aan de baron Nathan Rothschild, een lid van de bekende bankiersfamilie, wordt een ander, vreselijk beursadvies toegeschreven : “Koop als er bloed in de straten vloeit, zelfs als het jouw bloed is.” Dat werd de leuze van tegendraadse investeerders.

Als alle indicatoren op rood staan, krijg je niet het gevoel dat het veilig is om te kopen. Alleen moet je verstand dan iets anders zeggen: de prijzen staan laag, nu wordt het interessant. “Als iedereen panikeert, moet je juist gaan nadenken”, zegt Simonts. “Als iedereen verkoopt, moet jij beginnen kopen.” Alleen is de vraag dan: in wat precies?

Volgens Simonts moet je op zoek gaan naar bedrijven die gezond zijn, maar toch klappen hebben gekregen. “Het is zo dat je vandaag aandelen kunt kopen die altijd interessant zijn”, zegt hij. “Kijk maar naar de verzekeraar Ageas of bedrijven als Lotus Bakeries. Die hebben weinig schulden en een sterk merk. Er zijn heel wat bedrijven die nu door de energiecrisis op de beurs zijn afgestraft, terwijl ze toch hun verdiensten al bewezen hebben.”

Is er dan beterschap in zicht?

Het heeft natuurlijk maar zin om te kopen, als de waarde van aandelen weer omhoog gaat. De experts hebben er goede hoop op dat alles wel weer goed komt. De energieprijzen zullen zich gaandeweg stabiliseren, waardoor de inflatiespiraal ophoudt. Of toch vermindert.

Maar ze hebben een glazen bol nodig om dat moment precies te kunnen bepalen. “Zodra de inflatie begint te zakken, zal de beurs zich weer herstellen”, zegt Simonts. Nog iets wat experts niet kunnen zeggen is wanneer aandelen hun bodemkoers hebben bereikt - dat is namelijk het ideale koopmoment.

Vanden Houte verwijst naar enquêtes bij grote fondsen. “De beheerders hebben hun aandelencomponent al flink afgebouwd”, zegt hij. “Verkoop van aandelen zet een neerwaartse druk op de beurs, maar de grote spelers zijn nu al uitgespeeld. Dat is toch een belangrijke factor die de indruk geeft dat we bijna bij de bodem zijn.”

De beste manier om in te kopen is volgens Vanden Houte stapsgewijs: eerst een beetje investeren, als de koerst stijgt, heb je winst. Daalt hij verder, dan koop je bij. “Wachten of nu inkopen”, zegt Vanden Houte. “Dat is de eeuwige beleggersvraag. Maar ik denk dat het moment is aangebroken om een teen in het water te steken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234