Zaterdag 15/05/2021

'De beurs van de BV's'

Minder bezoekers op de Boekenbeurs dit jaar, maar daar merkten de meeste standhouders niet veel van. Tijdens een korte rondvraag op de slotdag gisteren waren er bij uitgevers en auteurs alleen lachende gezichten te zien. Opmerkelijkste trend dit jaar moet zijn: de stormvloed van BV's die zich de voorbije maanden achter de schrijftafel hadden gezet. 'De bezoekers zoeken hier gewoon naar een bekende kop.'

Antwerpen

Van onze verslaggevers ter plaatse

Jeroen de Preter / Wilfried Eetezonne

singel 262

'Poëzie verkoopt'

Chris Boudewijns, verantwoordelijk voor Singel-uitgeverijen als De Arbeiderspers, Querido en De Bezige Bij, zag de omzet dit jaar met 15 procent stijgen. En geloof het of niet, de grote seller was hier een poëziebundel: Verzamel de liefde van Bart Moeyaert. "We hebben op de Boekenbeurs van die bundel meer dan 600 exemplaren verkocht", zegt Boudewijns. "Voor poëzie is dat hoogst ongebruikelijk, om niet te zeggen: nooit gezien." Toch is Chris Boudewijns niet helemaal tevreden. "Dit was de Boekenbeurs van de BV's", zegt ze enigszins misprijzend. "Elke BV schrijft tegenwoordig een boekje. Met succes: er komt enorm veel volk op af. Ik zie de bezoekers hier gewoon zoeken naar een bekende kop. Het is een tendens waar je weinig aan kunt veranderen, maar het stoort me daarom niet minder. Ik hoop vooral dat de echte literatuur hierdoor niet ondergesneeuwd geraakt." Voorlopig lijkt dat nog niet het geval. Singel 262 grossiert in 'ware literatuur', en het heeft de uitgeversgroep op deze Boekenbeurs duidelijk geen windeieren gelegd.

van halewyck

'Belevenisaspect'

"We zijn chronisch gelukkig", zegt André Van Halewyck, "Vorig jaar hadden we supertoppers, nu enkel toppers. Misschien hebben we iets minder verkocht, maar dat moet nog blijken als alle cijfers binnen zijn." Over de toonbank gaan hier vooral de boeken van Johan Anthierens, Suzy Hendrikx, Michel Faber. "Vooral die laatste is een ontdekking", zegt Van Halewyck.

Zelf had André Van Halewyck weinig tijd om over de beurs te struinen. "Onze eigen lezingen waren succesvol, maar in het geheel is het aanbod van lezingen sterker dan pakweg tien jaar geleden", vindt hij. "Je vraagt je hoe dan ook toch af wat al deze mensen naar de boekenbeurs drijft. Ik kan alleen maar vermoeden dat het de bekende gezichten zijn die ze hier zien, de handtekeningen die ze kunnen vragen... Het belevenisaspect van de beurs is de laatste vijf jaar in elk geval gegroeid."

standaard uitgeverij

'Walk of fame'

"Het is hier toch beetje een Walk of Fame, hé", reageert een glunderende Wim Verheije aan de stand van Standaard Uitgeverij, de koepel van zo verschillende uitgeverijen als Manteau, Prometheus en Bert Bakker. Hier zitten broederlijk naast elkaar: Pieter Aspe, Jef Geeraerts, Luc Deflo, Rudy Vranckx, Piet Huysentruyt,... Rond de signeertafel van de tv-kok schaart zich een aanzienlijk aantal dames.

"Het is ongelooflijk", glimlacht Verheije. "Alsof die mensen geen kookboeken hebben thuis. Nu, Piet schrijft er ook altijd wel iets leuks in voor de schoonmoeders. Onlangs schreef hij in zijn wokboek: 'laat de wok in u los'." Fantasy doet het hier dit jaar ook erg goed. Uiteraard scoort Tolkien, met een verse Gouden Bladwijzer van Humo op zak, meer dan uitstekend.

Maar ook de boeken van fantasy-schrijfster Jean M. Auel zijn hits. "Voor haar signeertafel hebben we gisteren (maandag, JdP, WE) dranghekken moeten zetten. Mensen stonden anderhalf uur aan te schuiven." "Schrijvers krijgen toch even contact met hun lezers tijdens zo'n signeersessie", zegt Verheije nog. "Zo merkten we dat er vooral scholieren op Deflo afkwamen. Dat is boeiend, want die lezers kunnen meegroeien met de schrijver. Zo is zo'n Boekenbeurs toch een beetje een lezersonderzoek. Of we iets doen met die informatie? Misschien zullen we meer lezingen geven in bibliotheken en scholen." Van minder volk op de Boekenbeurs hebben ze bij de Standaard Uitgeverij in elk geval niets gemerkt. "Verleden jaar was natuurlijk een topjaar voor de Boekenbeurs, maar ook dit jaar zijn we gelukkig."

herman brusselmans

'Mijn favoriete prins'

Geen klachten ook bij de Hoofdman der Vlaamse letteren. "Het marcheert dit jaar beter dan anders", vertelt hij. "Van mijn nieuwe roman De droogte zijn hier meer dan 600 stuks verkocht. Alles bij elkaar heb ik hier meer dan 1.000 boeken weten te slijten. Het is wel even geleden dat ik daar nog in geslaagd ben." Een uurtje geleden nog kreeg Brusselmans hier het bezoek van Prins Laurent. "Hij vertelde me dat hij een fan was", meldt de schrijver niet zonder trots. De waardering is trouwens wederzijds. "Ik heb in zijn exemplaar van De droogte een opdracht geschreven. 'Voor mijn favoriete prins.' Daar is geen woord van gelogen. Laurent is oké."

margot vanderstraeten

'Prettiger dan vorig jaar'

"Vorig jaar moest ik twee boeken signeren", herinnert Margot Vanderstraeten zich. "Dat was toen voor twee mensen die net als ik van Hasselt afkomstig waren. Dit jaar was het dus prettiger." Daar heeft de Debuutprijs, die Vanderstraeten won met Alle mensen bijten, natuurlijk veel mee te maken. "Nu komen ze echt voor het boek en dat merk je", zegt ze. "Ik heb ook al een massa mails gekregen. Vandaag nog eentje van iemand die me prees voor de helderheid en de gevoeligheid van het boek." Of ze nu weet wie haar lezers zijn? "Vandaag (dinsdag, WE/JdP) waren het vooral veel vrouwen, maar anders krijg ik zowel reacties van jongeren als van gepensioneerden, wat natuurlijk fijn is."

Aan de stand signeert ze samen met 'oude rot' Leonard Nolens, dertig jaar geleden winnaar van de Debuutprijs. "Voor mij maakt een boekenbeurs niet veel uit", zegt de dichter, "maar je moet als schrijver ook eens buitenkomen. Het enige wat ik dan ook kan zeggen is dat alles wat Margot heeft gezegd, klopt."

english bookshop

'Beetje mak'

Engelstalige boeken liggen nog niet zo bijzonder goed op de Boekenbeurs. "Tenzij het gaat om grote namen als John Grisham, Michael Moore of Harry Potter, waarvan het laatste deel nog niet vertaald is", klinkt het bij de English Bookshop. "Mensen weten vaak niet eens dat deze boeken niet in het Nederlands zijn. Maar we maken dan ook weinig reclame en niet-vertaalde boeken zijn uiteraard duurder. Daardoor was het voor ons een beetje een makke beurs."

roularta/scoop

'Marketing werkt'

De uitgeverijen Roularta en Scoop kwamen een weinig gehandicapt aan de start dit jaar. "Onze twee grootste sellers, Jongens en Wetenschap 1 en 2 mochten hier niet verkocht worden", zegt Piet Bulteel van Roularta/Scoop. "Het tweede deel was te laat op de markt, en het eerste deel is hier niet te krijgen omdat een boekhandelketen (Standaard Boekhandel, JdP/WE) daar een stokje voor stak. Omdat het boek tussen 20 en 25 oktober even uitgeput was, mocht het hier wettelijk gezien niet liggen. Die keten heeft dat gezien en ons op die manier een pad in de korf gezet." Toch zijn er ook hier geen klachten. "In tegendeel", vertelt Bulteel. "Er zijn dit jaar minder mensen naar de Boekenbeurs afgezakt, en toch is onze omzet gestegen." De grote sellers waren volgens Bulteel die boeken die het ook in de media goed deden. "Het belang daarvan stijgt elk jaar." Ten bewijze daarvan noemt hij onder meer 100 kapitale vragen van Paul D'Hoore (800 verkochte exemplaren) en Elisabeth Costello, het jongste boek van J.M. Coetzee (140 verkochte exemplaren).

lannoo

'Menopauze'

Ook bij Lannoo, waar Marc Reynebeau broederlijk naast CD&V-coryfeeën Eyskens en Tindemans zit te signeren, is men tevreden over de beurs. "De nieuwe titels hebben goed verkocht. Vooral de geschiedenisboeken. We hebben dan ook veel geschenkboeken in ons aanbod en dan is de Boekenbeurs natuurlijk een uitgelezen moment", klinkt het. Voor de liefhebbers: "Het boek over de menopauze van Mimi Smith gaat alvast in herdruk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234