Zaterdag 24/10/2020

De beste, niet de populairste

Hij heeft bijna alles gewonnen wat hij kan winnen in België: de landstitel, de beker, de supercup, de trainersprijs van spelers en nu de Trofee Raymond Goethals, verkozen door ex-spelers en bondscoaches. En toch heeft de coach van Club Brugge nog niet iedereen overtuigd.

"Hey Michel." Hij probeert nog eens: "Attence...!" Een Brusselse vloek. Niemand die hem hoort. Hij ziet collega's lachen en dollen: Eric Gerets, Marc Wilmots, Marc Degryse, Walter Meeuws, Ariël Jacobs... Oh, wat was hij er nu graag bij geweest, onder vrienden. Hij verplaatst zijn glas bier, het laatste stukje van zijn filtersigaret plakt aan zijn onderlip en hij krabbelt iets neer. Door het venster zien we tussen de opwaaiende bladeren door ineens een bierkaartje naar beneden dwarrelen. Het blijft liggen aan de voordeur, nat van het bier en het ruikt naar de nicotine. Er staat:

'Michel, proficiat. Ge zijt den besten, en de rest is kluterij. Raymond.'
We stappen naar binnen en wringen ons een weg in het gedrum op zoek naar Michel Preud'homme. Hij is in gesprek met journalist Louis De Pelsmaecker. Het bierkaartje glijden we in de zak van zijn kostuumvest.

"C'est quoi?", vraagt Preud'homme. "Een boodschap van Raymond."

Michel Preud'homme is de verdiende laureaat van de Raymond Goethals-trofee 2016.
Preud'homme was een bleuke van 22 jaar toen in 1981 Raymond Goethals, dan al 60, zijn trainer werd bij Standard. "Mijn relatie met Raymond was aanvankelijk niet goed", herinnert Preud'homme zich. "Raymond liet Standard zeer offensief voetballen, met onze verdediging haast op de middenlijn. Ik vond het maar niets, en we hadden vaak meningsverschillen. Later, toen Raymond bondscoach was, kreeg hij plots de naam van defensieve trainer. Hoe kon dat nu?"

"Pas nadien had ik Raymond door. Je moet als trainer rekening houden met het spelersmateriaal waarover je beschikt en met de omstandigheden waarin je ploeg moet spelen. Ik geloof geen trainers die zeggen dat ze overal hun eigen spel spelen. Raymond leerde mij dat een trainer flexibel moet zijn."

Flexibel, maar toch altijd met een aantal duidelijke afspraken. "Raymond had het steevast over fond de jeu", legt Preud'homme uit. "Daarmee bedoelde hij de eenvoudige defensieve en offensieve basisprincipes, de automatismen waarop een ploeg kan terugvallen. Raymond is de eerste die mij heeft laten nadenken over het spelletje."

Subjectieve afkeer

Vandaag is Michel Preud'homme 57. "Hadden ze in het Belgische voetbal maar allemaal dezelfde winnaarsmentaliteit als Michel", bedenkt Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, als hij van het podium stapt waar zijn trainer overspoeld wordt door de cameraploegen en de journalisten - de Raymond Goethals-trofee is op korte tijd een begrip geworden in ons voetbal.

Maar is dat wel zo? Wil het Belgische voetbal wel meer types als Preud'homme? Dat hij gistermiddag van de tien juryleden niet eens het maximum van de punten kreeg - welke zichzelf respecterende voetbalconnaisseur in dat gezelschap kan in hemelsnaam de prestaties van Francky Dury (Zulte Waregem) en Felice Mazzu (Charleroi) in 2016 hoger hebben ingeschat? - toont hoezeer Preud'homme nog steeds subjectieve afkeer opwekt. Daarin verschilt hij toch met Goethals, door iederéén graag gezien.

Op het podium geniet Preud'homme na met een glaasje champagne. Club-manager Vincent Mannaert ontvangt de felicitaties, ex-bondscoach Aimé Anthuenis krijgt lof voor zijn bijdragen in De Zondag, Gilles Van Binst vindt: "Ik had deze trofee moeten winnen." De betreurde Dominique D'Onofrio ontbreekt.

En wat vond Raymond Goethals eigenlijk van Michel Preud'homme? Journalist Alain Ronsse, goede vriend van Goethals en de bezieler van deze trofee, vertelt: "In 2002 kwam Standard met Michel als trainer spelen op RWDM. Michel had op dat moment genoeg van het trainerschap en hij vroeg mij om ter gelegenheid van de trip naar Brussel te kunnen spreken met Raymond. Michel ging stoppen, zei hij. En Raymond antwoordde: 'Menneke, uw plaats is op den terrein.' Michel is daarna toch even technisch directeur geweest, maar Raymond had het dan al gezien: haal Michel weg van het veld en hij sterft een beetje."

"We weten wat ons deze zomer te doen staat", knipoogt Bart Verhaeghe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234