Zaterdag 27/11/2021

De beste misdaadboeken van het voorbije jaar, gekozen door Bart Holsters en Fred Braeckman

Tien toppers voor de zomer

1.

T. Jefferson Parker,

Zwart water,

Van Buuren, Haarlem, 397 p., 20 euro.

Vanaf het begin weet je het: politieman Archie Wildcraft heeft zijn vrouw niet vermoord. Maar hoe komt haar bloed dan op zijn kleren en is ze neergeschoten met een kogel uit zijn dienstwapen? Zelf herinnert Archie zich nog heel weinig. Hij heeft een kogel in het hoofd en die heeft een gedeelte van zijn hersenen geraakt. Sommige rechercheurs denken dat hij zelfmoord heeft willen plegen. Alleen Merci, we kennen haar uit twee vorige thrillers van Parker, gelooft in de onschuld van haar collega. Jefferson Parker schrijft al zo'n twintig jaar misdaadromans, maar is nog niet echt doorgebroken in het Nederlands. Ten onrechte. De surrealistische begrafenisscène waarin Archie afscheid neemt van zijn vrouw is een juweeltje. De rest van de roman ook. (FB)

2.

Ed McBain,

Money, Money, Money,

Van Buuren, Haarlem, 271 p., 17,50 euro.

Wonderen bestaan: McBain begon zijn serie over het 87ste politiedistrict bijna vijftig jaar geleden, is met Money, Money, Money aan de eenenvijftigste aflevering toe - en wordt steeds beter. Het geheim? Scherpe portretteringen, vinnige dialogen en een grote authenticiteit. Een mooie vrouwelijke pilote wordt vermoord aangetroffen in een leeuwenkooi van de plaatselijke dierentuin. Omdat één stuk van haar lijk op het grondgebied van het 87ste district ligt en het andere in het 88ste, krijgen Steve Carella en Meyer Meyer eens te meer hulp van hun collega Fat Ollie Weeks. Dit pareltje van de meester van de politieroman krijgt volgende week de complete recensie die het verdient. (BH)

3.

Richard Price,

Samaritaan,

Anthos, Amsterdam, 424 p., 23,90 euro.

Ray, een schrijver die in een kansarme buurt is opgegroeid maar in Hollywood fortuin heeft gemaakt, wordt aangerand en belandt meer dood dan levend in het ziekenhuis. Een banaal gegeven in New Jersey, maar het ongewone is dat Ray weigert te vertellen wat hem is overkomen. Een politievrouw bijt zich vast in de zaak en graaft koppig in zijn verleden, op zoek naar de waarheid die hij zo hardnekkig wil verbergen. Samaritaan is een knappe roman die een haarscherp beeld schetst van een wereld van drugs, armoede, jeugdbenden, geweld en spanningen tussen blank en zwart. Richard Price gaat alle clichés uit de weg en schrijft een verhaal - met veel autobiografische accenten - dat uitstijgt boven de beperkingen van het genre en dat van het begin tot het einde boeit. Zie ook interview pagina 8. (BH)

4.

Giles Blunt,

Veertig woorden voor verdriet,

De Boekerij, Amsterdam, 336 p., 15,95 euro.

John Cardinal is een gedreven rechercheur, een liefhebbende vader en een bezorgde echtgenoot. Zijn chefs verplaatsen hem van moordzaken naar diefstal omdat hij te veel tijd en geld heeft besteed aan het speurwerk naar een vermist meisje. Ze is gewoon weggelopen uit het indianenreservaat, zo zeggen ze. Maar als haar lichaam wordt weergevonden - ze is vermoord - mag Cardinal toch nog de zaak uitspitten. Als dan nog eens twee tieners verdwijnen, is duidelijk dat er een seriemoordenaar rondloopt in de omgeving van het fictieve Canadese stadje Algonquin Bay. Maar hoe betaalt Cardinal de dure studies van zijn dochter en hoe kwam hij aan die flat in Florida? Canadees Giles Blunt beloofde een reeks met Cardinal. Om naar uit te kijken. (FB)

5.

David Benioff,

Het 25ste uur,

Signature, Baarn, 223 p., 16,95 euro.

De eerste roman van David Benioff is meteen verfilmd en hij mag zelfs Homeros en Hemingway aanpassen voor Hollywood. Er zijn er die minder snel succes hebben. De thriller speelt in New York en vertelt het verhaal van een jonge kerel die nog vierentwintig uur vrij mag rondlopen. Daarna moet Monty naar de gevangenis. Voor zeven jaar omdat hij heeft gedeald. Echt een harde kerel is hij niet en daarom weet hij dat hij de cel niet zal overleven. Zijn laatste uren brengt hij door met een paar wel heel verschillende jeugdvrienden. De een verdient en verliest schatten op de beurs, de ander is een hardwerkende leraar die verliefd is op een van zijn leerlingen. En dan is er Naturelle, de vriendin van Monty. Ze heeft genoten van het snelle en rijke leven met hem. Maar wat nu? Sexy, romantisch en cynisch. (FB)

6.

Sergei Bolmat,

Klik,

Vassallucci, Amsterdam, 308 p., 17,95 euro.

Welkom in de wondere wereld van Moskou in de jaren negentig, een stad waar alles kan en alles mag, met de zegen van de almachtige maffia. In die wetteloze jungle volgen we de adembenemende avonturen van de hoogzwangere Marina en haar nietsnut van een vriend, Tjoma. Het verhaal begint wanneer Marina per ongeluk in het bezit komt van het mobieltje van een huurdoder. Een onbekende belt om een moord te bestellen en Marina besluit de opdracht te aanvaarden. Ze stort zich halsoverkop in de gangsterwereld van Moskou en geraakt prompt verwikkeld in een kluwen van intriges. Sergei Bolmat is een authentiek talent, een geboren verteller die met veel wrange humor en tegen een razendsnel tempo een verhaal vol onverwachte wendingen ontspint. Een man om in de gaten te houden. (BH)

7.

Elmore Leonard,

Tishomingo Blues,

Van Holkema & Warendorf, Houten,

288 p., 14,99 euro.

Stuntduiker Dennis ziet van op zijn vierentwintig meter hoge stellage een moord plegen. Wellicht een afrekening onder gangsters, leden van de 'Dixie Mafia'. Maar de moordenaars hebben gemerkt dat Dennis getuige was. Ze maken hem duidelijk dat hij beter zwijgt als de politie hem op de rooster legt. Dennis heeft niet veel zin om zich met het zaakje te bemoeien. Tot een zwarte drugshandelaar verschijnt die hem zegt dat hij het handeltje van de nogal domme plaatselijke maffia wil overnemen. En dat hij voor Dennis een mooie job in petto heeft. De man heeft een heel eenvoudige oplossing bedacht om de concurrentie uit te schakelen: in de regio wordt een episode uit de Amerikaanse Burgeroorlog gereconstrueerd. Meestal schiet men dan met losse flodders, maar het kan ook anders. Leonard is 78 en blijft briljant. (FB)

8.

Sarah Paretsky,

Zwendel, Archipel,

Amsterdam, 392 p., 16,95 euro.

Het geduld, het uithoudingsvermogen en de vindingrijkheid van Paretsky's sympathieke detective, V.I. Warshawski, worden zwaar op de proef gesteld in deze complexe thriller die zich afspeelt in een woelig Chicago. Warshawski's joodse vriendin Lotty wordt geplaagd door een stalker die beweert een overlevende van de holocaust te zijn, een corrupte politicus sticht onheil, er is een heleboel niet pluis bij een machtige verzekeringsmaatschappij en er vallen doden. Een hele kluif, maar Warshawski slaat er zich doorheen. Met deze tiende thriller in de reeks bewijst Sarah Paretsky dat ze niet alleen spannend maar ook mooi kan schrijven. Ze zet een reeks boeiende personages neer, verstrikt niet in haar vele subplots en eindigt met een spannende ontknoping. Zo hoort dat. (BH)

9.

Jef Geeraerts,

Dossier K.,

Prometheus, Amsterdam, 263 p., 17,50 euro.

Nazim Tahir is een koele Albanese moordenaar die gehoorzaamt aan krachten buiten zichzelf. De moed om zijn noodlot te ontlopen heeft hij niet. Of hij kan het gewoon niet. Het is een thema dat Jef Geeraerts ligt en hij werkt het mooi uit in Dossier K. Die K staat voor Kanun, een fascinerende tekst waarin het Albanese gewoonterecht is vastgelegd. Die leidt tot bloedwraak in de Antwerpse onderwereld. Vincke komt even uit zijn zalige rustplek in de Provence naar de Scheldestad om Verstuyft te helpen. Zo krijg je een mooie mengeling van nostalgie en hedonistisch jeugdig geweld. (FB)

10.

Clare Littleford,

Bedreigd,

Archipel, Amsterdam, 254 p., 16,95 euro.

Peter Williams, een brave, grijze ambtenaar, leidt een rimpelloos leventje op een saaie gemeentelijke dienst. Elke ochtend neemt hij dezelfde bus naar het werk en ziet hij dezelfde mensen. Een van die vaste medepassagiers is een meisje dat elke ochtend op de bus in haar dagboek zit te schrijven. Wanneer zij op een dag het boekje op de bank vergeet, neemt Peter het mee. Hij kan natuurlijk de verleiding niet weerstaan om erin te lezen, en ontdekt dat Sophie, zoals ze heet, door een onbekende wordt bedreigd. De volgende dag komt het meisje niet opdagen: ze is vermist. Peter, gefascineerd door haar dagboek, wil uitzoeken wat er precies is gebeurd... en belandt in de gevangenis, beschuldigd van moord. Clare Littleford laat het hem allemaal zelf vertellen, in dit intrigerende, beklemmende debuut met een kanjer van een dubbele bodem. (BH)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234