Zaterdag 19/06/2021

Getest

De beste (en de mindere) bieren van de zomer

null Beeld RV
Beeld RV

Een bierrapport, jawel. Want je kunt je niet langer op een tuinfeest wagen zonder een minimumkennis over ‘craft beer’, zeg maar speciaalbier van ‘artisanale’ en andere brouwerijen.

Voor dit rapport kozen we drie categorieën. Ten eerste de hoppige bieren zoals de IPA (India pale ale). Niet omdat ze in de mode zijn, maar vooral omdat hun hoprijkdom hen toelaat met lage alcoholvolumes te werken, interessant wanneer de dorst hoog is. Maar veel hop betekent ook een bittere smaak. Daarom verwerkten we in deze categorie eveneens de saison­bieren, een Hene­gouwse specialiteit die aan het heropleven is sinds de Ameri­kaanse brouwers uitpakten met hun ‘Belgian-Style Saison’. De saison kun je beschouwen als een flink gehopte luxepils met vaak ronde, kruidige toetsen en dat laatste maakt ze toegankelijker dan IPA’s.

Ten tweede de witbieren omdat ze lekker fris smaken in de zomer.

En als laatste, vaste prik als de temperatuur de hoogte in schiet: rode bieren op basis van zuur bier en rode kersen of krieken omdat hun fruitigheid gesmaakt

Witbier

Fijne doordrinker: Brugs Tarwebier, Alken Maes (****)

Erg lichtgeel getint met een fijne sluier. Intense ­ouverture met impressies van koriander, citroenzeste en zelfs tijm. Goed fris en evenwichtig, met een ­kruidenretour in finesse. Laag alcoholgehalte. ­Zomaar op een terras, bij slaatjes en lichte visgerechten. (25 cl., 4,8% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Fris met broodgist: Hoegaarden Wit, AB InBev (****)

Lichte pilskleur met witte sluier. Mooi compact en duurzaam wit schuim. Zachte neus van broodgist, citroenschil en zachte ­kruiden. In de mond mild en romig met een onderliggende frisheid die ­aanhoudt tot de afdronk. Het witte oerbier staat er weer. (25 cl., 4,9% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Krachtige witte: Steenbrugge Wit ‘Verrijkt met Gruut’, Palm Breweries (***)

Verrijkt met de traditionele Vlaamse kruidenmix ‘gruut’ en dat vertaalt zich in een ronde, fruitige neus met een aroma van broodgist en na walsen ook citrus. In de mond neutraal en ­verfrissend met meer body dan verwacht en een fijn bittertje in de afdronk. (25 cl., 5,0% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Maatjes en slaatjes: Vedett Extra White, Duvel-Moortgat (***)

Ingehouden expressie van citrus, hop, kruiden en een vleugje honing. Verfrissend ondanks de relatief zachte afdronk en het lage alcoholgehalte vertaalt zich niet in een gemis aan smaak. Foodpairing: ­zeevruchten, vettere vissoorten zoals maatjes en slaatjes. (33 cl., 4,7% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Aangename binnenkomer: Super 8 Blanche, Haacht (***)

Herkenbare gesluierde goud­gele tint. Zacht wit schuim. Aangename, frisse neus met kardemom, citruszeste en zacht kruiden. In de mond lichtvoetig en verfrissend. Neutrale, korte afdronk. Te zien als een zuivere zomerse dorst­lesser. (33 cl., 5,1% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Ginette met vleugje Gino: Ginette Natural White (Bio), La Binchoise (***)

Discrete neus met wat broodgist en kruiden. In de mond goed geprononceerd met retour van ­koriander en erg hoppig, ja zelfs ‘mannelijk’ voor een witbier. Ideaal voor wie een blanchke wat te makkelijk drinkend vindt. (33 cl., 5,0% alc).

null Beeld rv
Beeld rv

Hoppige bieren

Complex en fijn: Belle-Fleur India Pale Ale, De Dochter van de ­Korenaar (****)

Licht amberkleurig met een sluier. Finesse, expressiviteit, precisie, bloemen, gerst, mout, hop, en dat alles komt laagje per laagje, heel complex en zonder zoete ondertoon. Op de tong fijn en zuiver met de hop, die steeds meer komt opzetten. (33 cl., 6% alc.).

null Beeld rv
Beeld rv

Toegedekte ­mannelijkheid: Thorberg ‘Five Hop’ Belgian IPA, bij Thorberg (****)

Op basis van Belgische en Amerikaanse hop. En dat levert een ronduit stoere, hoppige neus op. ­Aangenaam fris en romig bij de aanzet en het is dit ­romige dat het hopbitter toedekt. Het ontdekken waard. Bij hamburgers en pizza. (33 cl., 6,5% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Zwoele stijl: Delta IPA, Brussels Beer ­Project (****)

Fijne, vrij snel wegebbende mousse. Delicate, florale neus met eerst zoete ­acaciabloesem en pas in tweede instantie fijne gist en hop. Evenwichtig over de hele lijn met goed ­geïntegreerde hopbitters en een lange afdronk. Bij schapenvlees. (33 cl., 6,5% alc).

null Beeld rv
Beeld rv

Draaglijke lichtheid: Belgoo Saisonneke, ­Belgoobeer (****)

Op basis van twee graansoorten en Europese hops. ­Bijzonder fris met citrus­toetsen die niet afkomstig zijn van toevoegingen, maar van de hop. In de mond ronduit dorstlessend met stevige hopbitters in de afdronk. Verrassend laag in alcohol. (33 cl., 4,4% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Verteerbaar: Saison Dupont, Dupont (****)

Komt amberkleurig en ­gesluierd in het glas. ­Intense neus van mout, hop, honing en bloemen. Stevig, maar evenwichtig op de tong. Deze saison gaat in de richting van een degustatiebier, maar dan verteerbaarder. Best bij ­ribbetjes en pizza. (33 cl., 6,5% alc.).

null Beeld rv
Beeld rv

Rasecht zomerbier: Saison ‘28’, Caulier (****)

Gesluierde tint, ergens ­tussen pilskleur en amber. Frisse neus met lentebloesem en een fijne hint van mout. In de mond vlot, fris en lichtvoetig zonder enige smaakdepressie in het palet. Kortom, een rasecht en erg geslaagd zomerbier. Zomaar op het terras of bij slaatjes. (33 cl., 5% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Slanke monnik: Ename Pater, Roman (***)

Zonder veel bombarie op het etiket gaat het hier over een modieus koud gehopt bier. De ‘Pater’ zou ­gebaseerd zijn op een oud dieetrecept met minder ­alcohol. Moutige neus met wat broodgist en banaan. Goed gestructureerd in de mond. Ideaal voor wie IPA iets te vindt. (33 cl., 5,5% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Voor het nablussen: Chouffe Houblon, La Chouffe / Duvel-Moortgat (***)

Tussen pils- en amber­kleurig. Intense neus en naast moutimpressies frisse kruiden (dille, venkel­pollen). Het hoppige wordt gedragen door een goede structuur en een relatief hoog alcoholgehalte. Voor bij een stukje grillade of halfharde kaas. (33 cl., 9% alc.).

null Beeld rv
Beeld rv

Pluimgewicht met bokshandschoen: Taras Boulba, ­Zennebrouwerij (***)

Heeft de kleur van flink gesluierd witbier. Gespierde neus van gist, mout en hop met florale toetsen. Een krachtige hopsmaak die uitmondt in een bittere afdronk. Niets verraadt het lage alcohol­gehalte. Best bij hapjes of rundstartaar. (33 cl., 4,5% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Zacht hoppig: Leffe Royale Ella ‘Derwent Valley Tasmania’, AB InBev (**)

Degustatiebier met hop uit Zuid-Australië. Aparte moutige neus met een ­vegetale toets en wat ­gekonfijt fruit. Vetjes op de tong met veel materie en een vleugje honing en ­karamel. De hop komt in de finale heel even om de hoek ­kijken. Erg toegankelijk. (33 cl., 5,7% alc.)

null Beeld rv
Beeld rv

Rode en roodbruine bieren

Frisse patisserie: Liefmans Kriek Brut, ­Liefmans Craft Blenders (****)

Mooie consistente en ­roosgetinte schuimkraag. Intense neus van kriek, ­gekonfijt zomerfruit en ­patisserie. Op de tong ­ver­leide­lijk fruitig met zoet dat getemperd wordt door goede zuren. Een harmonieus en verfrissend bier. Niet te versmaden bij sorbet of fruittaart. (33 cl., 6,0%)

null Beeld rv
Beeld rv

Karakterkriek: Oude Kriek, Oud Beersel (****)

Mooi rozekleurige schuimkraag. Romige neus met toetsen van aardbeien­sorbet, pitfruit, viooltjes en zachte kruiden. Op de tong fris en elegant met toch dat uitgesproken karakter van kwaliteitskriek-lambiek. Zomaar voor het plezier, bij radijsjes en verse kaas of bij nagerechten. (37,5 cl., 6,0% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Harmonieus rood: Kriek Mariage Parfait, Boon (****)

Op basis van oude kriek-lambiek, achttien maanden gerijpt. Prachtige diep ­kersenrode kleur. Ingetogen neus van broodgist en rokerige aroma’s met pas na schudden rood pitfruit. Stevige, moutige mond met de lambiek die pas op het eind zijn stempel drukt. (37,5 cl., 8,0% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Friszuur snoepje: Lindemans Oude Kriek Cuvée René, Boon (***)

Volle kersenrode kleur met lichtroze schuim­kraag. ­Expressieve neus die zowel moutig is als fruitig met toetsen van kers en ­framboos. Friszure aanzet, in balans gebracht door moutige biertoetsen en kruidige toetsen van de ­lagering. Best bij hartige tapas. (37,5 cl., 6,0% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Tintelend mondgevoel: Palm Rodenbach Red Ale Classic, Rodenbach (***)

Donker amber tot bruin ­getint. Neus met behalve zachte fruittonen ook moutige toetsen van ­belegen bier. De frisheid spreekt vooral op de tong met een tintelend mondgevoel en romig fruit dat de zuren pareert. Bij sappige ribbetjes. (25 cl., 5,2% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Complexloos plezier: Kriek Max, Omer Vander Ghinste (***)

Volle kersenrode kleur. Intens fruitige neus van viooltjes, framboos, rode kers, neusjes en paarse snoepjes. In de mond medium-zoet maar niet onevenwichtig dankzij de goed gedoseerde zuren. Prettige, zomerse dorstlesser met een laag alcoholgehalte. (25 cl., 3,5% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Rijk en gepolijst: Kriek Lambic Tradition, Mort Subite / Alken-Maes (***)

Tussen kersenrood en licht amber. Neus die wat tijd nodig heeft om zich te ontplooien met een mix van oude lambiek, broodgist en rood fruit. De basis van zure krieken lijkt gepolijst door de rijke materie van mout, tarwe en oude hop. Omnivalent zomerbier. (37,5 cl., 4,5% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Zoet en spannend: Belle-Vue Kriek Classic, Bell-Vue/AB InBev (**)

Niet gebaseerd op lambiek en dat moet u er dus ook niet in zoeken. Complexloze fruitige neus met framboos, rode kers, brood­gist en gebak. Vlot met beperkte smaakdiepte, maar het eindbittertje houdt het geheel spannend. (25 cl., 5,1% alc)

null Beeld rv
Beeld rv

Waar vindt u deze bieren?

Een groot deel van het besproken assortiment vindt u in de supermarkt. De overige bieren vindt u in bier- en drankcentrales, bij de Prik & Tik-leden. Hieronder enkele grote biercentrales: Drankenservice Schoentjes (St-Pieters-Leeuw) / De Bierschuur (Dilbeek) / De Hopduvel (Gent) / Dranken Geers (Oostakker) / Bierhalle De Coninck (Vichte) / Bierhandel Willems & Zoon (Grobbendonk)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234