Dinsdag 01/12/2020

De beste adresjes om te brunchen na een kater Felix Pakhuis

Zwaar feestje achter de rug? Kater? Na een nacht vol alcohol heeft je lichaam nood aan troost, aan zoet en zout en zuur, om mineralengehaltes en vochtbalansen opnieuw in evenwicht te brengen. Een stevige brunch is dan ideaal als start van de (mid)dag - of wat er nog van overblijft. Met deze adresjes krijg je je kater klein.

Ontwaken met granola en pancakes

De brunches in het Felix Pakhuis zijn een waar succes. Het is er vaak gezellig druk, wat geluidsgevoelige zielen ook wel als een tikje rumoerig zouden kunnen omschrijven. Maar wat een buffet! En wat een keuze! Broden en broodjes, ontbijtgranen, pancakes, eitjes, spek, worstjes, zalm en kazen.... Voor wie daar bij de brunch al aan toe is, zijn er ook de hartige warme en koude gerechten zoals champignonsoep, courgettesalade of pasta met kip en parmezaan. Ook de setting is de moeite. De industriële sfeer van het pakhuis is goed bewaard, dankzij de witgeschilderde pilaren en de hobbelige klinkers op de vloer. Als je aan het raam zit, krijg je er nog het zicht op de jachthaven en het MAS bij. Je kinderen kan je hier zonder al te veel zorgen meenemen. Ze lezen strips in de zeteltjes of ze spelen 'een twee drie piano' in de lange overdekte gang van het pakhuis.

Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen. Brunch elke zaterdag en zondag. felixpakhuis.nu.

Helti

Bij Helti word je in de watten gelegd als je last hebt van allergieën en intoleranties. Of als je helemaal nergens last van hebt, tenzij van het goede voornemen om wat minder suiker en alcohol te consumeren. Niemand begint hier te fronsen als je vraagt om een appelflap zonder suiker. Of om een brownie mét gluten, maar zonder melk. Ontbijten kan hier helemaal biologisch, onder meer met parmaham en meloen, hummus en wortelspread. Het brood en de patisserie worden dagelijks geleverd door de biologische bakkerij Zonnemeire. Bokes, soepen, quiches en salades zijn huisbereid. Helti is nog maar een dikke maand open, maar eigenaar Jan Kempenaers is zeer tevreden met zijn ontbijtbar. Al is het vroege opstaan ook wel even wennen. "Vroeger was ik een nachtraaf, nu sta ik om half vijf op om guacamole te maken. Maar toch is het veel relaxter werken dan in een restaurant."

Désiré Boucherystraat 4, 2800 Mechelen. www.helti.be.

Foom

Ook bij Foom in Mechelen heerst er een aangenaam en relaxed sfeertje in een relaxed interieur. Hier en daar een plantje tegen de muur, een nonchalante zitbank in OSB, enkele designaccenten... Voor de zondagse brunch moet je op de eerste verdieping zijn, die uitkijkt op de Sint-Romboutstoren. De brunch is een buffet: een rijk gevulde tafel met verschillende soorten brood, beleg, croissants, chocoladebroodjes, granola... Maar je kan ook wraps op je bordje stapelen en american pancakes of een eitje. En als afwerking uiteraard een grote schep vers, rood fruit. Omdat de frisse smaak ervan zo goed samengaat met al die zoetigheid, of omdat aardbeien altijd een beetje zalvend werken.

Sint-Katelijnestraat 2, 2800 Mechelen. www.foom.be.

Soekmekaar

Bij Soekmekaar ziet het ontbijt er net iets aparter en exotischer uit. Spinaziepannenkoeken met honing, verse chili en vijgen bijvoorbeeld. Griekse yoghurt met fruit en gebakken zaden. Of waarom niet: havermoutpap. Reken maar dat al dat lekkers helpt bij een kater. Havermout neutraliseert wel degelijk het maagzuur, en al dat vers fruit zit boordevol vocht en vitaminen. Keukenprinses Lien heeft jarenlang in Kaapstad gewoond. "Mijn gerechten zijn licht en kruidig. Ook de naam Soekmekaar is Zuid-Afrikaans. Het is een term voor het samenleven na de apartheid. Hier in deze multiculturele buurt wil ik mensen samenbrengen: aan de lange toog aan het raam of rondom de keuken." Zoete woorden, die ons er nog aan doen denken dat ook de dessertjes het vermelden waard zijn. Taarten en gebakjes komen van Bambi's Mom & the Cooking Factory.

Pijlstraat 13, 2060 Antwerpen. www.soekmekaar.be. Ontbijt enkel op weekdagen, wereldbrunch: elke eerste zondag van de maand.

Kawa Koffie & Bokes

Toen Kawa twee jaar geleden de deuren opende, was heel Mortsel blij. Want er was in de wijde omgeving nog geen enkele koffiebar met een dergelijke hipheid, en dan nog in zo'n schoon pand, namelijk de vroegere wachtzaal van het station Oude God. De sympathieke eigenaars Sabri en Fien gaan voor kwaliteit: ze zijn het soort mensen dat zelfs de ketchup en de mayonaise zelf maken. (Alleen al die gedachte werkt tegen eventuele katers.) Bij al wat ze doen, streven ze naar een lokaal, sociaal en bewust karakter. De koffie komt van Normo, die enkel microlots gebruikt waarvan de afkomst bekend is. Op de kaart staan granola, croissants, pistoletjes en soep, maar Kawa is vooral gekend om zijn 'betere' bokes en zijn croques. Bijvoorbeeld met hummus, rode biet en rucola. Of met Reypenaer (kaas) en honingamandelpasta. Oh ja. Kawa is koffie in het Arabisch.

Grotenhof station Oude God, 2640 Mortsel.

Op Facebook.

Nóg meer lekkers

*Buffet à volonté krijg je ook bij Bar Muza in Lier, de foyer van de muziekacademie in Lier. De enthousiaste chef ontbijt Anneke Peers zorgt samen met haar man Raoul Hufkens elke zaterdag en zondag voor een zevental meter zoet en zout.

Gasthuisvest 52, 2500 Lier. bar-muza.be.

*Zondagen kunnen wel een beetje grandeur en barok verdragen. De Bourla is veruit het mooiste decor om in te brunchen. Dit is overigens een van de weinige plekken die ook open is op 1 januari.

Komedieplaats 19, 2000 Antwerpen. www.bourla.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234