Dinsdag 19/01/2021

Opinie

De beperking van de opening van het asielloket tot vijftig aanvragers per dag is een criminele schande

Een beeld aan het Klein Kasteeltje.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Bob Pleysier is oud-directeur van Fedasil.

Gisteren organiseerde Fedasil een bijzonder warme studiedag over de kwetsbaarheid van asielzoekers. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was daar in geen velden of wegen te bespeuren want hij is dagelijks bezig met het koudweg op straat zetten van diezelfde kwetsbaren.

De beperking van de opening van het asielloket tot vijftig aanvragers per dag is een criminele schande. Hoeft dat nog gezegd? Terecht gaan Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Artsen zonder Grenzen en nog vijf andere organisaties hiertegen in beroep bij de Raad van state, maar intussen zijn er meer actoren die hiertegen in verzet moeten komen.

Jan Jambon (N-VA) als voogdijminister en premier Charles Michel (MR) zouden de arrogante vlerk op Asiel en Migratie onmiddellijk moeten terugfluiten en hem dwingen tot zijn opdracht om asielzoekers te registreren en op te vangen. Mocht hij dat weigeren dan moeten ze die bevoegdheid onmiddellijk onderbrengen bij een ander minister.

Bob PleysierBeeld BELGA

Voor Freddy Rosemont, directeur-generaal van de dienst Vreemdelingenzaken is het een ambtelijke plicht om illegale orders naast zich neer te leggen. De simpele opdracht aan zijn mensen om de DVZ-loketten onbeperkt open te houden volstaat. Ik weet dat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk stille steun zou vinden bij Dirk Van den Bulck, de commissaris-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen.

Politie niet inzetten

Jean-Pierre Luxen, de directeur-generaal van Fedasil moet sito presto de opdracht geven aan zijn medewerkers in het Klein Kasteeltje om alle geweigerden aan het asielloket een voorlopige opvangplaats aan te bieden in afwachting van hun registratie. De directeur-generaal weet best dat er in het Klein Kasteeltje voorlopig plaats genoeg is. Mocht er toch plaatsgebrek komen dan zal hij zeker expertise en bijkomende plaatsen vinden bij de vele bereidwillige ngo’s. In nood kan hij ook een alliantie aangaan met het burgerplatform van het Maximilaanpark, een netwerk welwillende B&B-burgers. Hoed af voor deze mensen.

Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel zou onmiddellijk moeten weigeren om zijn politiemanschappen in te zetten om orde te houden onder ‘les misérables’ aan het Klein Kasteeltje. De politieman die maandag voor de tv-camera’s aan de poort aanklopte om aan DVZ-personeel te vragen om hun werk te organiseren, mag voor mij een medaille krijgen. Gisteren zag ik een politieman met tranen in de ogen uitleggen aan een asielzoeker dat hij het ook niet begreep maar dat hij best morgen zou terugkomen.

En als alle die grote piefen weigeren hun burgerlijke en ambtelijke plicht te vervullen dan moet het personeel van het Klein Kasteeltje – in de lijn van de traditie van dit huis – in opstand komen en de deuren van hun huis wagenwijd openzetten. Ik (en met mij vele anderen) ben (zijn) bereid om daar vannacht nog te komen helpen om matrassen aan te slepen, maaltijden te bedelen, zieke kinderen naar de dokter te brengen,… 

En tot slot, dames heren journalisten: weiger nog verslag uit te brengen van de migratie-vaudeville in de Wetstraat en zoek het migratieverhaal bij de wachtenden aan het asielloket. In de Passchendaelestraat achter het Klein Kasteeltje is er onzegbaar meer wereld dan in het parlement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234