Maandag 29/11/2021

De belofte van Luc Tuymans

Zeno X Gallery, Antwerpen

Luc Tuymans (1958) verwierf faam met geschilderde 'herinneringsbeelden' van onderwerpen die hij in de wereld rondom zich vindt. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door een onderkoelde sfeer, schrale kleuren en een gevoelige, korte verftoets. Voor de schilder primeert echter de inhoud en de betekenis van het beeld. Hoewel het op het eerste gezicht vaak onschuldige voorstellingen lijken, liggen er meestal geweldadige of dreigende onderwerpen aan ten grondslag.

De internationale erkenning van Tuymans werd in 1996 bezegeld met een monografie over de Antwerpse schilder in de prestigieuze reeks van de Britse uitgeverij Phaidon. Toen werkte Tuymans reeds zes jaar samen met de Antwerpse galerie Zeno X. Daar toont hij jaarlijks een ensemble schilderijen rond een bepaald thema. Vorig jaar was dat een cyclus rond het passieverhaal van Christus. Daarmee zocht Tuymans aansluiting bij een eeuwenoude schilderkunstige traditie. Tegelijk wilde hij het onderwerp 'profaneren', uitgaande van de opvoeringen van volkse passiespelen en een grote verscheidenheid aan 20ste-eeuws beeldmateriaal. 'The Promise' is het onderwerp van de expositie die vanaf vandaag in Antwerpen te bezichtigen is. Omdat dit de tiende opeenvolgende tentoonstelling van Tuymans bij Zeno X is, kreeg de opening gisteren een feestelijk strikje.

Luc Tuymans, 'The Promise', loopt tot 27 mei in galerie Zeno X, Leopold de Waelplaats 16 in 2000 Antwerpen. Woe tot za van 14 tot 18 uur. Info: 03/216.16.26.

De zang van het land

Galerie Maurice Tzwern, Brussel

'De veranderlijke invloed van het licht in de Belgische schilderkunst van 1830 tot 1930'. Zo omschrijft Maurice Tzwern het thema van de expositie 'De zang van het land'. De galeriehouder heeft een honderdtal werken van Belgische schilders bijeengebracht die op doek onze akkers, bossen, oevers en de Noordzee afbeelden. De lange lijst met deelnemende schilders bevat klinkende namen als Boulenger, Coosemans, Cortens, De Braekeleer, De Cock, Dubois, Ensor, Finch, Frédéric, Khnopff, Laermans, Meunier, Rops, Van Leemputten, Van Rysselberghe, Verwée en Vogels.

De galerie maakte reeds eerder opgemerkte tentoonstellingen over Belgische kunst van rond de eeuwwisseling. In 1989 was er een expositie over 'Le Cercle des XX' en in 1998 stelde Tzwern een uitstekende hommage aan Constantin Meunier samen. Bij de huidige expositie hoort een drietalige catalogus (uitgeverij Pandora) waarin alle werken in kleur zijn gereproduceerd.

'De zang van het land', loopt nog tot 19 juli in Galerie Maurice Tzwern, Wolstraat 36 in 1000 Brussel. De expositie is geopend van dinsdag tot zondag van 14 tot 19 uur. Info: 02/511.84.49.

De energiecentrale van Philippe José Tonnard

Kuiperskaai nr. 13, Gent

Als je met het plannetje van Over the Edges op stap bent door Gent, kun je evengoed eens halt houden aan de Kuiperskaai. In een vervallen huis toont het Time Festival een maquette van een geschift project van Philippe José Tonnard (1959). De kunstenaar laat deze zomer in Kamchatka, een Russisch schiereiland tussen Japan en Alaska, een gigantische antenne bouwen. De constructie die bestand is tegen aardbevingen, is bedoeld als een 'krachtcentrale' die energie van de lucht naar de aarde kan overbrengen en omgekeerd. Tonnard ging begin 1999 op expeditie naar Kamchatka - het vroor er 25 graden onder nul - om het project voor te bereiden. Hij legde er ook het lokale leven vast op video. Het resultaat ervan is te zien op de videomonitoren en de cyberprints die in het huis aan de Kuiperskaai rond de zeven meter hoge maquette staan opgesteld.

The Kamchatka Project is tot 14 mei te bezichtigen in de Kuiperskaai 13 in Gent. Alle dagen geopend van 14 tot 18 uur (tot 26 april op maandag gesloten). Info: 09/259.12.72.

Tuinen van Eden

Museum voor Industriële Archeologie en Textiel in Gent

Aan de hand van schilderijen, boeken, plannen en tekeningen wil het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel in Gent (MIAT) een beeld geven van de evolutie van de tuinen ten tijde van Keizer Karel tot de moderne 20ste-eeuwse tuin. Deze groene geschiedenis laat de bezoeker niet enkel kennismaken met de renaissance-, barok-, landschaps- en bordertuinen uit het verleden, maar ook met enkele historische tuinen- en plantenexperten. Zo worden de Vlaamse geleerde Rembert Dodoens, de Franse tuinarchitect André Le Nôtre en de Britse Gertrude Jekyll levensgroot uitgebeeld in taferelen. De verschillende tuinstijlen worden voorts in de context van de culturele en economische situatie van dat moment geplaatst. Historische stijlboeketten en de winterharde azalea uit het Gentse geven de expositie 'Tuinen van Eden, van Keizer Karel' tot heden, nog meer kleur. De tentoonstelling heeft ook een pendant voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. In 'Het Raadsel van de Keizer' kunnen ze zich verdiepen in de planten- en dierenwereld. Deze expositie is opgevat als een soort zintuigentocht waarbij chocolade het spoor aangeeft.

Tuinen van Eden loopt van 21 april tot 25 juni in het MIAT, Minnemeers 9 in Gent en is dagelijks te bezoeken van 9.30 tot 17 uur (maandag gesloten). Info: 09/223.59.69.

Moderne ontdekkings reizigers

Linea setenta in Kortrijk

Na een heroïsche expeditie van 77 dagen bereikten onze landgenoten Ruth Bossier en Etienne Vanthomme de uiterste punt van het Zuid-Amerikaanse continent. Hun tocht liep langs een rechte lijn door zeven Zuid-Amerikaanse landen, van het noorden van Venezuela tot het verste puntje van Vuurland: Kaap Hoorn. Deze lijn viel precies samen met de 70ste lengtegraad. Bovendien kozen de ontdekkingsreizigers zeven verschillende manieren om zich te verplaatsen. Venezuela doorkruisten ze per autostop, het vliegtuig bracht hen veilig door het gevaarlijke Colombia, het Amazone-woud van Brazilië drongen ze te voet door, in Peru kozen ze voor het openbaar vervoer, ze fietsten door de Chileense woestijnen en galoppeerden te paard door Argentinië. Een artistieke neerslag van de avonturen van Bossier en Vanthomme in Zuid-Amerika is vanaf morgenavond in Kortrijk te zien in de multimediale tentoonstelling 'linea setenta'.

Linea setenta loopt in de oude gebouwen van Tex Decor, Gasstraat 2A in 8500 Kortrijk. Open op vrijdag 28 april, 5 en 12 mei van 14 tot 21 uur, op zaterdag 22, 29 april, 6 en 13 mei van 11 tot 19 uur, zondag 23 en 30 april, 7 en 14 mei van 11 tot 19 uur en op maandag 24 april en 1 mei van 14 tot 19 uur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234