Donderdag 21/11/2019

De Belgische omkoopkanker zaait verder uit

Negen procent van de voetballers uit eerste, tweede en derde klasse werd al eens benaderd 'om iets te regelen' en 60 procent is ervan overtuigd dat er dit seizoen matchen werden vervalst. Dat zijn de opmerkelijkste conclusies uit de grote voetbalenquête die het maandblad Menzo vandaag publiceert. De verrotting van het Belgische voetbal neemt almaar grotere proporties aan. De Morgen zet alle feiten op een rijtje voor u er helemaal het hoofd bij verliest.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hilde Van Malderen

6 juli 2005 Voetbalmagazine pakt uit met een verhaal over Zheyun Ye, die later bekend zou worden als de gok-Chinees. De Chinese zakenman probeerde zich in België onder andere bij Lierse, La Louvière, Bergen én vooral bij tweedeklasser Geel tevergeefs binnen te werken. De reden daarvoor zou later wel duidelijk worden.

7 juli 2005 Fins vice-kampioen Allianssi gaat met zware 8-0-cijfers onderuit tegen concurrent Haka. Onmiddellijk rijzen er vermoedens van omkoping die richting Azië wijzen. Toeval of niet, een maand eerder werd Allianssi overgenomen door Zheyun Ye. Ook de naam van Pietro Allatta, de felbesproken manager van Silvio Proto, wordt regelmatig in verband gebracht met die van Ye, net als trainer Thierry Pister, manager Olivier Suray en speler Jean-Pierre La Placa, die in het zog van Ye naar Finland trokken.

8 november 2005 De Morgen en Voetbalmagazine pakken uit met het nieuws dat op de Engelse internetbookmaker Betfair opmerkelijke hoge bedragen zijn ingezet op de wedstrijden Sint-Truiden-La Louvière en Cercle Brugge-Sint Truiden. STVV-voorzitter Roland Duchâtelet stelt, geconfronteerd met die feiten, een intern onderzoek in. Hij bezorgt de gegevens aan de federale politie. De voetbalbond onderneemt geen stappen. "Je voelt dat er iets aan de hand is maar je moet concrete bewijzen hebben", zegt bondsprocureur René Verstringhe.

9 november 2005 Het Brusselse parket deelt mee dat het een concreet spoor heeft dat leidt naar Zheyun Ye. De Chinese zakenman is na een opzoeking in een Brussels hotel opgepakt en ondervraagd maar niet in verdenking gesteld.

18 november 2005 Het gokschandaal neemt alsmaar grotere proporties aan. De parketten van Hasselt, Brussel en Bergen staken de koppen bij elkaar waaruit afgeleid kon worden dat er veel meer aan de hand is dan twee verdachte wedstrijden van Sint-Truiden.

22 november 2005 Liersevoorzitter Leo Theyskens dient een klacht in tegen ex-voorzitter Gaston Vets, voormalig clubmanager Gaston Peeters, de ontslagen coach Paul Put en Zheyun Ye. Theyskens beschuldigt de drie ex-Liersewerknemers ervan dat ze achter zijn rug de club wilden verkopen aan Ye.

29 november 2005 De omkoopaffaire bereikt ook het Antwerpse Kiel. Er lekt uit dat twee spelers van Germinal Beerschot tijdens het seizoen 2004-2005 door de Chinees Zheyun Ye benaderd werden om wedstrijden te vervalsen. Later zou blijken dat behalve Luciano en Mohammed Messoudi ook de inmiddels naar Lierse vertrokken Daniël Cruz door het Brusselse parket werd verhoord als getuige. Bij het bestuur van GBA slaat het nieuws in als een bom. Het bondsreglement eist namelijk dat elke poging tot omkoping onmiddellijk gemeld wordt, wat niet gebeurd is.

3 januari 2006 Het weekblad Humo pakt uit met een driedelige reeks over de gok-Chinees Zheyun Ye. Daarin wordt Gilbert Bodart aan de schandpaal genageld. Een anoniem bestuurslid van Oostende brengt de toenmalige trainer Gilbert Bodart met de gokaffaire in verband. Hij zou gegokt hebben op de met 5-0 verloren wedstrijd tegen Standard. Een boze Bodart doet het verhaal af als nonsens en zweert op het hoofd van zijn kinderen dat hij nooit op voetbalduels heeft gegokt.

6 januari 2006 De Gazet van Antwerpen komt met de resultaten van een anonieme enquête, uitgevoerd bij 230 scheidsrechters uit de provincie Antwerpen. Daaruit blijkt dat 4,8 procent toegeeft ooit al benaderd te zijn geweest om een wedstrijd te beïnvloeden. 39,9 procent is ervan overtuigd dat collega's ingaan op voorstellen tot omkoping.

17 januari 2006 In het derde deel brengt Humo uit dat het parket van de Belgische voetbalbond al een jaar op de hoogte was dat de Chinese zakenman Zheyun Ye met zijn handlanger Pietro Allatta wedstrijden probeerden te verkopen in de Belgische competitie. Roland Louf, ex-manager van La Louvière, zou bondsprocureur René Verstringhe begin 2005 per telefoon op de hoogte gebracht hebben van sterke aanwijzingen dat er op grote schaal voor grof geldgewin corruptie wordt gepleegd. Volgens Humo heeft Louf daarbij Pietro Allatta, de manager van Anderlechtdoelman Silvio Proto, aangewezen als spilfiguur. Het bondsparket vond het dossier op dat moment niet sterk genoeg om uit te spitten. Humo vermeldt ook dat er bij het federale parket niet alleen een onderzoek loopt tegen Ye maar ook tegen Allatta.

Gisteren: De Koninklijke Belgische Voetbalbond krijgt bezoek van de Brusselse onderzoeksrechter gelast met het dossier van de weddenschappen rond voetbalwedstrijden. De Bond onthoudt zich liever van commentaar maar belooft volledige medewerking aan het onderzoek.

Vandaag: Menzo publiceert een enquête, uitgevoerd onder 591 spelers bij hoofdzakelijk Vlaamse voetbalclubs uit eerste, tweede en derde klasse. Bijna 60 procent is ervan overtuigd dat er tijdens dit seizoen al wedstrijden zijn geregeld. Negen procent geeft ook toe dat ze al benaderd werden 'om iets te regelen'. Hoe lager de klasse, hoe groter de kans dat er een en ander gemanipuleerd wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234