Vrijdag 27/01/2023

De Belgische 'hit'-parade

De honderd belangrijkste Belgen volgens de internetzoekmachine Google

W ie is de bekendste Belg in het buitenland? De vraag stellen is simpeler dan er een antwoord op formuleren. Wereldwijd verkiezingen organiseren is immers moeilijk doenbaar. De weerklank die landgenoten met wereldfaam krijgen in de vaderlandse pers geeft vaak een vertekend beeld. Zelf lijstjes opstellen is al helemaal subjectief, want iedereen heeft zijn interesseveld en zijn lievelingen.

De Morgen nam zijn toevlucht tot de nieuwe informatietechnologie om het pleit te beslechten. We tikten de namen van honderden bekende en minder bekende Belgen in in de zoekmachine Google, de grootste in haar soort. Die geeft bij elke zoekoperatie aan hoeveel 'hits' elke naam oplevert. Google meet dus hoeveel keer de naam van een persoon op het wereldwijde web voorkomt.

Als je de hits op 'Belgische' sites elimineert en aftrekt van het 'wereldwijde' totaal, krijg je een resultaat dat op de een of andere manier objectief kan worden genoemd.

De hitparade die wij vandaag publiceren - en waarin alleen 'levende' Belgen prijken, dus niet Hergé, Franquin of Boduognat - toont in de topdrie eigenlijk weinig verrassingen. Onze uitgeweken landgenoot Jean-Claude 'Muscles from Brussels' Van Damme prijkt helemaal bovenaan, gevolgd door de twee tennissterren Kim Clijsters en Justine Henin.

Wat daarna volgt, is een lijst boordevol verrassingen. België is helemaal niet bekend om zijn chocolade (onze bekendste chocolatier Pierre Marcolini haalt amper 449 buitenlandse hits) of om zijn bier (Interbrew-voorzitter Jean-Pierre Everaert is bij Google maar drie keer bekend). Dé trots van België is zijn muziek, en dan vooral zijn elektronische dansmuziek. De grondleggers van het genre, Front 242, staan op nummer 4, de vaandeldraagster van de hedendaagse dancescene, Kate Ryan, staat op 5. En wist u dat danceact Ian Van Dahl in de hele wereld op handen gedragen wordt? Die negende stek is dus geen toeval. Verderop in de top-100 vinden we nog Technotronic, Lords of Acid, Milk Inc. en Praga Khan. Sylver (Sylvie Melodie heette ze vroeger) hoort wellicht ook in de top, maar om technische redenen is dat moeilijk na te gaan (het trefwoord 'Sylver' levert heel wat oneigenlijke hits op). Hetzelfde geldt voor een andere danceact, Lasgo, die intussen al meer dan een jaar in de Amerikaanse tophonderd staat met de single 'Something'.

Andere muzikale beroemdheden, maar dan in het rock- en popgenre, zijn Hooverphonic (op 6!), Helmut Lotti (11), K's Choice (14), Axelle Red (20) en Soulwax (25). dEUS verdient wellicht ook een hoge stek, maar die zoekterm levert bij Google nogal wat 'ruis' op. Tom Barman valt met 1.640 hits uit de tophonderd. Zita Swoon, van zijn maatje Stef Kamil Carlens, staat op 58.

Nog zo'n succesvol exportproduct zijn strips. Peyo, de man die 'De Smurfen' uitvond, prijkt nog net in de toptien. Vance (tekenaar van 'XIII') staat op 34 (wellicht hoort hij hoger thuis, maar Vance werd gezocht in combinatie met 'XIII') en Kamagurka op 38.

De bekendste Belg uit de filmwereld is niet Stijn Coninx (niet in de top-100) en ook niet de gebroeders Dardenne (56 en 65), maar de Luikse actrice Marie Gillain (19). Ook Chantal Akerman (33) en Emilie Dequenne (52), Gérard Corbiau (91), Jan Decleir (92) en Dominique Deruddere (100) staan in de top-100.

De Belgische modeontwerpers droegen de afgelopen twintig jaar hun steentje bij tot het vergroten van de uitstraling van België. De bekendste is Dries Van Noten (30), maar ook Martin Margiela (51), Ann Demeulemeester (62), Veronique Branquinho (77), Raf Simons (79), Dirk Bikkenbergs (93) en AF Vandevorst (97) houden de vaderlandse eer hoog.

Verrassend veel kunstenaars ook in de top-100. Hugo Claus staat op kop bij de schrijvers (50), Brusselmans hoort eveneens bij de 'groten' (95). Lanoye valt met 1.793 nipt uit de eerste honderd. Jazzgrootheid Toots Thielemans houdt zich kranig op 24. De dirigenten Philippe Herreweghe (41), René Jacobs (42), Sigiswald Kuijken (68) en Paul Van Nevel (96), de bariton José Van Dam (45) en Gerard Mortier (81) tonen aan dat onze klassieke muziek springlevend is. Op het vlak van de podiumkunsten is de oogst magerder dan de vele persartikels die ons het hele seizoen door bereiken doen veronderstellen. Anne Teresa De Keersmaeker op 90 is de enige die in de top-100 staat. Jan Fabre staat op 63, maar hij scoort vooral met zijn plastisch werk. Van 'grote namen' als Luk Perceval, Alain Platel, Arne Sierens, Ivo Van Hove, Wim Vandekeybus of Sidi Larbi Cherkaoui is niets te bespeuren. De Belgische plastische kunstenaars doen het dan weer wel goed. Luc Tuymans staat op kop (60), gevolgd door Pierre Alechinsky (61), Jan Fabre, Wim Delvoye (84) en Panamarenko (86).

Dat Guy Verhofstadt wielergrootheid Eddy Merckx achter zich laat en op 7 eindigt, moet hem een oneindig groot plezier doen. Maar ook Louis Michel kruipt dichterbij tot op 13. Philippe Busquin verzilvert zijn portefeuille in de Europese Commissie (22), Jean-Luc Dehaene is wellicht fors weggezakt (40), Karel Van Miert staat op 48, Wilfried Martens op 69 en Willy Claes op 88. De koning staat op 17. Petite histoire: Karel De Gucht (1.160) is populairder dan Steve Stevaert (920), maar Philip Dewinter (1.960) valt maar net uit de tophonderd.

Actief zijn in internationale organisaties loont altijd: Jacques Rogge (IOC) op 15, Peter Piot (UNAids) op 18, Michel Hansenne (IAO) op 74.

Maar om écht bliksemsnel héél belangrijk te worden op het internet moet je er vooral goed uitzien. Wat dacht u van de 28ste plaats van Phaedra Hoste, de 35ste van Joyce De Troch of de 39ste van Brigitta Callens? Wie op hun namen klikt, komt wel vaak op sites terecht waar wereldwijd mannen aan prostaatkankerpreventie doen...

Veel belangrijke sporters ook. Clijsters, Henin en Merckx in de toptien, Ickx, Boutsen en Wilmots bij de eerste dertig, Wesley Sonck, Johan Museeuw, Tom Steels, Peter Van Petegem, de gebroeders Mpenza, Axel Merckx, Frank Vandenbroucke, Daniël Van Buyten, Joos Valgaeren, Eric Gerets, Johan Bruyneel, Stefan Everts, Joël Smets, Thomas Buffel, Filip Meirhaeghe en Gilles De Bilde zijn er ook bij. De clash der ruimtereizigers wordt vlotjes gewonnen door Frank De Winne (58ste). Frimout scoort amper 774 hits.

Wie in de lagere regionen van deze ranglijst ronddoolt, stuit soms op verrassingen. Zo komt Jan Hoet met 1.968 net tekort voor een plaats in de top-100. De beste judoka (Gella Vandecaveye) haalt amper 500 hits, Jean-Marie Pfaff mag dan al 's werelds beste keeper geweest zijn, met zijn 1.350 hits doet hij niet beter dan Antje De Boeck, Tate-directeur Jan Debbaut of Chris Dercon, directeur van het Münchense Haus der Kunst.

Oh ja, Yves Desmet klopt met 368 hits ruimschoots Siegfried Bracke (42).

Deze top-100 is uiteraard volkomen onvolledig. Hij doet groepen en mensen zoals Morris, Clouseau, K3, Sylver, Jan Ceulemans en anderen onrecht aan (te veel 'ruis'), maar hij kan een onbeperkt vervolg krijgen. Surf naar www.google.com en tik de naam van uw favoriete Belg in. Misschien vindt u nog iemand die in deze top-100 had moeten prijken. En misschien scoort ook u wel beter dan Siegfried Bracke.

Karl van den Broeck

PS: Deze top-100 werd samengesteld na geografische correctie. Alle namen werden in de zoekmachine Google ingegeven. Nadien werd via de functie 'Taalhulpmiddelen' dezelfde zoekoperatie herhaald, maar dan alleen op Belgische sites. De twee resultaten werden van elkaar afgetrokken. Het is immers niet de bedoeling van deze 'hit'-parade om na te gaan wie er 'belangrijk' is in België, maar wel daarbuiten. Deze filter is niet helemaal sluitend, maar toch verhindert hij bijvoorbeeld dat koning Albert II op 7 staat en Steve Stevaert op 63. De SP.A-voorzitter haalt 4.480 hits bij Google, maar daarvan staan er 3.560 op Belgische sites.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234