Dinsdag 20/10/2020

De Belgische europarlementsleden

België heeft recht op 24 zetels in Straatsburg en Brussel. Een overzicht.

VLD Bij de VLD werden Guy Verhofstadt, Karel De Gucht en Annemie Neyts verkozen. Verhofstadt zal meer dan waarschijnlijk worden vervangen door Dirk Sterckx, De Gucht waarschijnlijk door Johan Van Hecke.

In het Europees Parlement maken zij deel uit van de liberale fractie ELDP.

SP.A-Spirit Bij SP.A-Spirit gaan de drie verkozenen normaal ook zetelen: Mia De Vits, Anne Van Lancker en Saïd El Khadraoui. Mocht De Vits toch minister worden, dan krijgt Spirit een zetel, voor Fauzaya Talhaoui.

In het EP maken zij deel uit van de fractie van de Europese socialisten.

CD&V-N-VA Het CD&V-N-VA-kartel heeft door een speling van de voorkeurstemmen toch een schijnkandidaat. Lijstduwer Geert Bourgeois sprong met zijn voorkeurstemmen naar de vierde plaats. Hij laat zich vervangen door Frieda Brepoels. Jean-Luc Dehaene, Marianne Thyssen en Ivo Belet gaan normaal wel zetelen. In het EP maken zij deel uit van de Volkspartij. Groen! Voor Groen! neemt lijsttrekker Bart Staes zijn zitje in.

In het EP maakt hij deel uit van de fractie van de Europese groenen.

Vlaams Blok Bij het Vlaams Blok gaan de nummers een en twee op de lijst, Frank Vanhecke en Philip Claeys, zetelen. Vanhecke wordt in de Senaat vervangen door Nele Jansegers. Lijstduwer Philip Dewinter springt met zijn voorkeurstemmen naar de derde plaats en laat zich vervangen door Koen Dillen.

In het EP maken zij deel uit van de fractie van niet ingeschrevenen. De kans bestaat dat extreem-rechts twintig afgevaardigden uit vijf landen haalt, waardoor ze een volwaardige fractie worden.

CdH Aan Franstalige zijde laat cdH-voorzitster Joëlle Milquet zich wellicht vervangen door Raymond Langendries.

In het EP maken zij deel uit van de Europese Volkspartij.

MR Voor de Franstalige liberalen neemt enkel Gérard Deprez zijn mandaat op. Louis Michel laat zich vervangen door Antoine Duquesne, Frédérique Ries door Antoinette Spaak, die halfweg het mandaat vervangen wordt door chirurg Jacques Brotchi.

In het EP maken zij deel uit van de liberale fractie ELDP.

PS Bij de PS wordt Elio Di Rupo vervangen door Philippe Busquin (tenzij die alsnog eurocommissaris blijft). Véronique De Keyser en Alain Hutchinson nemen hun mandaat op. Lijstduwer Michel Daerden, die via zijn voorkeurstemmen verkozen raakte, wordt vervangen door Marc Tarabella.

In het EP maken zij deel uit van de fractie van de Europese socialisten.

Ecolo Ecolo-lijsttrekker Pierre Jonckheer zetelt zeker. In het EP maakt hij deel uit van de fractie van de Europese groenen.

Duitse Belg Voor de Duitstaligen is de christen-democraat Mathieu Grosch verkozen. Hij zal ook zetelen. In het EP maakt hij deel uit van de Europese Volkspartij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234