Zaterdag 01/10/2022

De Belgische coaches van Kabila's leger

Sinds 2009 trainden Belgische militairen in de Oost-Congolese stad Kindu een groep van 569 elitesoldaten van de Forces armées de la République démocratique du Congo (FARDC). De Belgen stonden in voor de coaching van een bataljon van de Unités de réaction rapide (URR). In oktober 2011 kreeg de missie een extra impuls en werden er meer Belgische instructeurs ter plaatse gestuurd. Tot vorige week had België 110 mili-tairen in Kindu die onder meer ondersteund werden met C-130's. De opleidingsmissie is inmiddels beëindigd.

Volgens de Belgische regering zijn er meerdere goede redenen om Congolese militairen op te leiden. Het Congolese leger zou een snelle reactiemacht nodig hebben om tijdig te kunnen interveniëren wanneer er in het oosten van het land een rebellenaanval plaatsvindt. In die zin zullen de door België opgeleide militairen zeer waarschijnlijk ingezet worden tegen de rebellen van het FDLR (Forces démocratiques de Libération du Rwanda), strijders die onder leiding staan van Hutu-extremisten van wie sommigen medeverantwoordelijk waren voor de Rwandese genocide in 1994. Verder zouden de elitetroepen een rol moeten kunnen spelen bij het indammen van het seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes, in Oost-Congo nog steeds een groot en gruwelijk probleem.

Aan de andere kant is de Belgische opleidingsmissie erg delicaat en omstreden. Het feit dat president Joseph Kabila zijn ambtstermijn enkel via fel gecontesteerde en gewelddadige verkiezingen kon veiligstellen, maakt dat ons land in feite het leger van een dubieus regime aan het ondersteunen is. Het zou niet de eerste maal zijn dat Kabila zijn elitetroepen inzet om via geweld zijn macht te consolideren. Verder zijn er geen garanties over welke rol de opgeleide Congolese militairen precies krijgen eens hun Belgische coaches vertrokken zijn. Het is algemeen bekend dat de FARDC een van de meest ongedisciplineerde legers ter wereld zijn. Dat laatste heeft veel te maken met het feit dat de soldij vaak niet wordt uitbetaald, waardoor veel militairen geld en voedsel aftroggelen bij de bevolking.

Een ander groot probleem is dat het seksueel geweld in Oost-Congo vaak het werk is van regeringsmilitairen. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de helft van de verkrachtingen toe te schrijven aan FARDC-troepen. Hoewel er de jongste maanden enkele processen plaatsvonden tegen verkrachters uit het regerings-leger blijft de straffeloosheid groot, waardoor bij velen de indruk ontstaat dat seksueel geweld de facto een getolereerd fenomeen is binnen het regeringsleger.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234