Woensdag 02/12/2020

De Belgische aandelen: toppers en floppers van het jaar

Met een klim van zo'n 23 procent en de hoogste slotkoers ooit was de Brusselse beurs in 2006 een leuke plek om aandelen te kopen. Toch verbergt dat gemiddelde grote verschillen tussen de absolute toppers en de kneusjes van de beurs. Want die waren er dus ook. Op het continusegment van de Brusselse beurs sloten gisteren twintig aandelen het jaar af met een lagere koers dan de prijs waartegen ze 2006 ingezet hadden. Een overzicht van de winnaars en verliezers.

Door Jan Scheidtweiler

Het Waalse technologiebedrijf IBA, dat deeltjesversnellers bouwt die onder meer bij kankerbestrijdingstherapie ingezet kunnen worden, dreef bijna het hele jaar door op goed nieuws. Nu eens kon het uitpakken met grote contracten, dan weer met juridische overwinningen op zijn concurrenten.

Zo meldde IBA eind maart dat het in Florida een reuzencontract in de wacht gesleept had voor de bouw van een protontherapiecentrum. Dat zal vooral gebruikt zal worden voor de behandeling van prostaatkanker. De contractwaarde van zo'n 70 miljoen dollar is ongeveer de helft van de totale bedrijfsomzet van IBA in 2005. In april volgt een tweede monstercontract, dit keer met de universiteit van Pennsylvania, in november tekent IBA een overeenkomst met het Franse Institut Curie.

In de rechtszaal haalde IBA dit jaar een overwinning op zijn Amerikaanse concurrent Optivus. Die beschuldigde IBA van namaak. De klachten werden dit jaar door de rechter in beroep verworpen.

Tegen het eind van het jaar moest het aandeel na zijn dolle rit wat stoom aflaten. KBC Securities vindt dat het aandeel ver boven zijn koersdoel geschoten is. Beleggers kunnen zich ook zorgen beginnen te maken over nieuwe rechtszaken die opdoemen: eind februari start een nieuwe rechtszaak van Optivus tegen IBA.

2. Thrombogenics + 126,29%

Het biotechbedrijf Thrombogenics, dat zich toelegt op de behandeling van vaataandoeningen, noteert pas sinds 7 juli op de Brusselse beurs maar is in die zes maanden al als een raket naar boven geschoten. Een eerste stevige opstoot van de koers kwam er midden november, toen Thrombogenics aankondigde dat het de goedkeuring gekregen had voor de voortzetting van zijn ontwikkelingsprogramma voor microplasmine, een stof die sommige oogziekten kan helpen bestrijden. Begin december kondigde Thrombogenics aan dat het zijn technologie voor de productie van een bloedklonteroplossend middel in licentie geeft aan een Indiaas bedrijf. De miljoenen euro's aan royalty's waarop Thrombogenics vanaf 2009 kan rekenen deden het aandeel nieuwe hoogten verkennen. Tijdens de eindejaarsperiode schakelde de nieuwkomer op de Brusselse beurs nog een versnelling hoger.

3. Devgen + 74,76%

Sinds het Gentse biotechbedrijf Devgen in 2005 naar de beurs trok is het ruim 140 procent meer waard geworden. In plaats van op het nettoverlies van het bedrijf lijken beleggers in het aandeel zich liever te concentreren op de beloftevolle producten voor gewasbescherming die Devgen op de markt brengt. Ook voor 2007 staat Devgen nog op de favorietenlijstjes van heel wat analisten. Dat heeft het vooral te danken aan zijn goede vooruitzichten: Devgen kondigde in de loop van 2006 aan dat het werkt aan molecules voor de behandeling van ontstekingsziekten. Bovendien maakt het sneller dan verwacht vorderingen in de ontwikkeling van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen voor de schadelijke plantenwormen.

4. Quick + 63,70%

Door een royaal overnamebod van CDC Capital Investissements, de risicokapitaalverschaffer van de Franse bank Caisse des Dépôts et Consignations, is 2006 een schitterend jaar geworden voor aandeelhouders van de Belgische hamburgerketen. Het bod, dat nog loopt tot 16 januari, gaf de koers van Quick een laatste opwaartse ruk, na een jaar met bijna uitsluitend positief nieuws van een bedrijf dat ooit door een te hoge schuldenlast in de problemen verzeild geraakt was. Zo kon topman Jean-Paul Brayer eind februari al aankondigen dat de winst over 2005 met 86 procent gestegen was. Als bewijs van de comeback besloot Quick ook het dividend met 20 procent op te trekken, al was dat misschien mee ingefluisterd door hoofdaandeelhouders Ackermans & van Haaren (AvH) en NPM (Albert Frère).

Quick werd de jongste jaren steevast genoemd als kandidaat voor een overname. Maar nu de cijfers duidelijk toonden dat het bedrijf kerngezond is en de aandeelhouders AvH en NPM eindelijk een mooie meerwaarde konden realiseren, werd de speculatie vanaf de tweede helft van het jaar weer aangewakkerd. Eind oktober kwam dan uiteindelijk het langverwachte bod op de Belgische hamburgerketen. Het is nu afwachten of Quick onder de nieuwe eigenaar ook nog de expansieplannen kan waarmaken die het eerder dit jaar aangekondigd had, met onder meer nieuwe restaurants in België en Frankrijk.

5. Real Software + 55,26%

Als aandeel dat in eurocenten in plaats van in volle euro's verrekend wordt (eind december kostte het 60 cent) was Real Software al langer voer voor speculanten. 2006 was daar geen uitzondering op. Zo joegen berichten over een fusie tussen Real Software en Dolmen, een dochter van Colruyt, in juni de koers de hoogte in. Toen die fusie niet aan de orde bleek, zakte het aandeel weer in.

Maar vooral tijdens een paar dolle dagen in augustus en begin september maakte de vroegere ict-koning opmerkelijke bokkensprongen. Nadat Gores, de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Real Software, aangekondigd had 60 miljoen euro schulden om te zetten in kapitaal, vatten beleggers in het verguisde aandeel weer moed. Nu de moeilijke herfinanciering van het bedrijf voorlopig van de baan lijkt, sturen ze de koers bijna 50 procent hoger. Wanneer topman Ashley Abdo bovendien meldt dat Real Software over de eerste helft van 2006 zelfs een kleine nettowinst gemaakt heeft, kan de pret niet op: tijdens de eerste vier dagen van september dikt de koers nog eens 180 procent aan. Daarna lijkt de lucht weer uit de speculatieve ballon te sijpelen. Toch weet Real Software zich dankzij enkele gekke dagen in september in de top vijf van de Belgische beurstoppers te hijsen.

Beleefden nog een sterk beursjaar: OMS (+51,97%), Kinepolis (+51,23%), Lotus Bakeries (+50,88%), EVS (+46,53%) en Exmar (+46,41%)

1. Keyware -41,67%

De Brusselse specialist in betaalkaarten en elektronische beveiling heeft al enkele jaren postgevat aan de onderkant van de beurstabel. In 2003 werd Keyware zelfs failliet verklaard, al maakte de rechter in beroep dat faillissement later weer ongedaan.

Dit jaar was de slechte prestatie grotendeels te wijten aan de schuldenlast en de onderkapitalisatie van het technologiebedrijf. Operationeel ging het de goede richting uit: Keyware maakt sinds de tweede helft van 2005 weer winst en zou ook in 2006 rendabel zijn. Die winst is te danken aan enkele successen van de afdeling voor betaalkaarten. Keyware levert terminals en autorisatiesoftware voor uitgevers van betaal- en getrouwheidskaarten en levert ook toestellen bij apothekers voor het lezen van SIS-ziekteverzekeringskaarten.

Van het wegwerken van de schuldenlast en het herkapitaliseren van het bedrijf maakte Keyware werk in de tweede helft van dit jaar. Zo praat Keyware met enkele partijen over de verkoop van zijn verlieslatende veiligheidsafdeling. En in september rondde het de plaatsing van een converteerbare obligatielening van 6 miljoen euro af. Afwachten op beleggers het aandeel in 2007 weer vertrouwen schenken.

2. Option -33,84 %

Begin dit jaar bereikte het aandeel van de Leuvense producent van modemkaarten een recordkoers: Option surft nog op de golf van enthousiasme die het bedrijf in 2005 ten deel viel en kon bovendien uitpakken met een contract met het Taiwanese Acer.

Daarna gaat het bergaf. Bij de presentatie van de kwartaalresultaten meldt Option dat de omzet over 2006 waarschijnlijk met 75 procent zal groeien. Beleggers in zowat elk ander bedrijf op Euronext Brussel zouden zo'n aankondiging met applaus ontvangen, maar niet zo bij Option, waar aandeelhouders er gewend aan geraakt zijn dat topman Jan Callewaert om de paar maanden hogere omzetverwachtingen vooropstelt.

Vanaf september lijkt het aandeel weer op weg naar de recordkoersen die het begin 2006 haalde: volgens de laatste cijfers zijn de winstmarges gestegen.

Maar begin oktober komt de man met de hamer langs: Option publiceert een winst- en omzetwaarschuwing die beleggers helemaal onderuithaalt. In plaats van de verwachte omzetstijging van 75 procent zullen de verkopen dit jaar 'slechts' 50 procent hoger liggen dan in 2005. Tot overmaat van ramp kondigden Intel en Nokia net enkele dagen eerder aan dat ze plannen hebben ook op de markt voor inbouwmodules voor laptops te komen, een van Options sterke kanten. Die cocktail vol slecht nieuws maakt Option op een week tijd een half miljard euro minder waard.

3. Spector - 32,41%

Net als de voorgaande jaren worstelt de Wetterse foto-ontwikkelaar ook in 2006 met de omschakeling van analoge naar digitale fotografie. Nu steeds minder mensen nog een filmrolletje laten ontwikkelen, moet Spector zijn zakenmodel helemaal herzien. Zo twijfelt de fotogroep of ze zich nog meer op de verkoop van huishoudapparaten moet gooien, met Photo Hall heeft ze daar al een voet tussen de deur. Ondertussen gaat Spector door met herstructureren. Het laat de vestiging in Oostende Litto-Color, een fotoverwerker van analoge foto's voor winkelketens en warenhuizen, in vereffening gaan. 156 mensen verliezen hun baan.

Door de moeizame omschakeling van een analoog naar een digitaal bedrijf hadden beleggers het aandeel Spector ook in 2005 al naar de catacomben gestuurd. Maar 2006 bewees dat het nog erger kon. Niet alleen het nettoverlies van 17 miljoen euro over 2005, maar vooral de aankondiging dat de omzet in 2006 nog zal dalen, duwen de koers van het aandeel nog verder de dieperik in.

4. Jensen Group - 22,31 %

Met een notering sinds eind december is Jensen een wel erg prille nieuwkomer op de koerstabellen van Euronext Brussel, maar dan alleen in naam. Laundry Systems Group, de vroegere naam van de Deens-Belgische producent van industriële wasmachines, maakte al in 1997 zijn debuut op de Brusselse beurs. Maar door de verkoop, eerder dit jaar, van de afdeling die wasmachines en droogkasten voor wassalons maakt, veranderde het bedrijf zo radicaal van uitzicht dat het er meteen ook voor koos voortaan met de naam van zijn Deense hoofdaandeelhouder door het leven te gaan.

Dat het aandeel Jensen-LSG in 2006 zo'n slechte beurt gemaakt heeft, is slechts schijn. Samen met de verkoop van zijn afdeling voor 'commerciële' wasmachines, besloot het bedrijf immers over te gaan tot een kapitaalvermindering. Als deeltje van hun meerwaarde op de verkoop kregen aandeelhouders van Jensen-LSG 5,7 euro per aandeel uitgekeerd. Op de dag van de kapitaalvermindering zakte het aandeel zo 47,5 procent. Jensen gaat zich voortaan toeleggen op de productie en verkoop van industriële wasmachines voor grote verbruikers, zoals hotels en ziekenhuizen.

5. Brantano - 20,04%

De grootste schoenverkoper van België kon in het begin van het jaar de schijn nog ophouden dat de zaken in 2006 redelijk goed zouden lopen, maar zakte gaandeweg steeds dieper door het ijs. Zo waarschuwde Brantano in mei al dat het zijn jaardoelstellingen, zoals het boeken van 314 miljoen euro omzet, nog maar 'moeilijk' kon halen. De schoenenverkoper heeft het blijkbaar moeilijk nog te groeien op zijn Belgische thuismarkt en kampt bovendien met problemen in Groot-Brittannië.

Even leek het er op dat het aandeel een leuk speeltje ging worden voor speculanten: zo lekte het nieuws uit dat de bestaande aandeelhouders, met Fortis Private Equity en de holding Mitiska op kop, een overnemer voor hun participatie zochten. Dat deed vermoeden dat er misschien een openbaar overnamebod zou komen.

Maar bij gebrek aan hard nieuws over overnamekandidaten of over een uitstapscenario voor de bestaande aandeelhouders, ebde ook die speculatie weer weg. Zelfs het nieuws dat vastgoedgroep Retail Estates voor ruim 42 miljoen euro onroerend goed van Brantano koopt, vermocht de koers van de vermaledijde schoenenverkoper niet recht te trekken.

Zagen hun koersen ook kelderen: Wereldhave Belgium (-17,12%), Picanol (-16,64%), RHJ International (-13,16%), Artwork (-10,09%), Deceuninck (-8,82%) en Zetes (-8,55%)

koersen tot en met 28/12/2006

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234