Vrijdag 14/08/2020

Klimaatverandering

De Belg is doodongerust over klimaatverandering (maar wil ze zelf niet oplossen)

Beeld ANP

Als het over klimaatverandering gaat is de Belg een raar, hypocriet wezen: meer dan 80 procent beschouwt de opwarming van de aarde als de allerbelangrijkste dreiging, maar wat oplossingen betreft, blinkt de Belg uit in creatief duikgedrag. Dat blijkt uit een enquête van het weekblad Humo.

In opdracht van Humo deed onderzoeksbureau iVox een rondvraag bij 1.000 Vlamingen en 1.000 Franstaligen. Algemene vaststelling: de Belg beseft heel goed wat voor fenomenale dreiging op ons afkomt: 81 procent maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde en 82 procent is bekommerd over luchtverontreiniging. Ter vergelijking: 71 procent ziet migratie als het grote probleem en 57 procent is bang voor energietekorten.

Opvallend is wel dat de Belgen de verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem niet bij zichzelf maar bij anderen leggen: de industrie (37 procent) en de overheid (55 procent).

Dat betekent dat ‘de anderen’ het probleem ook maar moeten oplossen. Vooral als een mogelijke oplossing in strijd is met onze comfortabele leefstijl, geeft de Belg forfait: slechts 40 procent is voorstander van een ecotaks op vleesproducenten en 66 procent kant zich tegen een vervuiltaks op tickets voor muziekfestivals.

Op dit vlak toont de Vlaming zich conservatiever dan de Franstaligen: 17 procent houdt tijdens het shoppen rekening met seizoensgebonden groenten (Franstaligen 24 procent) en 10 procent koopt bewust lokaal (Franstaligen 24 procent). Voor amper 4 procent van de Vlamingen is milieu doorslaggevend bij de aankoop van etenswaren: prijs en kwaliteit zijn belangrijker.

Ook qua mobiliteitsgewoonten willen we voorlopig geen toegevingen doen. De wagen blijft heilig en hetzelfde geldt voor onze citytrips. Zes op de tien Vlamingen blijft dagelijks de auto gebruiken, van fiets- en autodelen wil 96 procent niets weten en ook van wie minder dan tien kilometer van het werk woont, blijft 55 procent de auto gebruiken.

Qua reizen maken bijna alle Belgen zich druk over te dure tickets voor hogesnelheidstreinen, maar eigenlijk gaan we graag zo ver mogelijk op vakantie: liever naar Sicilië dan een fietsvakantie in de buurt.

Toch zijn we niet volslagen fatalistisch. Op een aantal vlakken willen we wél inspanningen leveren voor het klimaat. Zo vindt de helft van de Vlamingen dat rekeningrijden en tolheffingen goede maatregelen zijn om vervuiling tegen te gaan, zeker als die heffingen toenemen in de spitsuren en op drukke wegen. Verder is 66 procent voorstander van autovrije stadscentra en 65 procent wil lage-emissiezones.

Hier zijn Franstalige Belgen behoudsgezind: rekeningrijden is slechts voor 39 procent een slimme oplossing.

Ook qua politieke keuze zit het thema duidelijk in de lift. Zeventig procent vindt dat de overheid meer inspanningen moet doen om de klimaatverandering tegen te houden. Voor 27 procent van de Vlamingen speelde de klimaatverandering een rol bij het stemgedrag, bij een op vijf was het zelfs van doorslaggevend belang.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234