Vrijdag 04/12/2020
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

De belangrijkste boodschap: het virus is nog lang niet weg

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Als naar een EK-finale – die we dus niet gaan krijgen – is uitgekeken naar de besluiten van de Veiligheidsraad over de eerste exit-stappen uit de corona-lockdown. Tegen beter weten in, eigenlijk, want, op enige weliswaar belangrijke praktische details na, waren de contouren van de besluitvorming eigenlijk al wel bekend.

De lekken over voorlopige rapporten hebben voor verwarring gezorgd. Ze hebben lobbygroepen in staat gesteld om in de laatste uren succesvol nog wat extra druk te zetten.

Toch hebben die lekken ook een belangrijk effect gehad. Een effect van schokdemping. Gezinnen hebben bijvoorbeeld kunnen wennen aan de gedachte dat eerst de handelszaken en dan pas de scholen op gang zullen komen, en dan nog slechts geleidelijk, hoewel wekenlang het omgekeerde was voorgespiegeld. De tranen daarover zijn gedroogd, de frustratie is verbeten. Als het niet kwaadwillig was, dan zou de organisatie van zo’n lek de perfecte manier zijn om zulke lastige boodschappen te laten indalen.

Natuurlijk is het voor iedereen van belang om te weten wanneer hij of zij weer een beetje uit zijn kot mag en met wie. Natuurlijk is het voor het ondernemingen van belang om precies te weten op welke dag ze weer aan de slag mogen om te redden wat nog te redden valt. Natuurlijk is het voor ouderen van belang welke vooruitzicht op familiehereniging zij krijgen.

Toch zijn dat niet de belangrijkste boodschappen die premier Wilmès verkondigd heeft. De belangrijkste boodschap is dat het virus nog lang niet weg is. De vrees voor een heropflakkering is reëel onder experts. Mogelijk komt die er al vrij snel aan. En mogelijk moeten we nog een tijdlang leven met cycli van heropflakkering en versoepeling.

Merkwaardig is dat nieuws niet, voor wie de ontwrichtende wereldgeschiedenis van pandemieën wat kent. Maar ontnuchterend is het wel. Alsof we, zoals vorige generaties in oorlogstijd, nog lange tijd beducht moeten zijn voor een sirene die ons weer naar de schuilkelder van ons eigen ‘kot’ dwingt.

De nieuwe data die ons nu gegeven worden – 4 mei, 11 mei, 18 mei… – zijn geen einddata. Ze zijn hoogstens het begin van een nieuwe nog onbekende episode in dit tragische feuilleton met duizenden slachtoffers. Optimisme is ons aller morele plicht, maar realisme is wellicht een nuttiger gids op dit moment. Met nog altijd gebrekkige testcapaciteit, schaarse immuniteit en hoop op burgerlijke ‘huisvlijt’ voor het vervaardigen van beschermingsmateriaal danst de Belg op wel erg wankele voet het koord op. En ook de cijfers tonen, in het beste geval, een daling die nog maar erg pril is ingezet.

Wat moed geeft, is dat wij met zijn allen, het zogenaamde volk van plantrekkers en je m’en-foutisten, de voorbije maanden in zeer grote mate ons best gedaan hebben om de nieuwe regels te volgen. We kunnen niet anders dan daar moedig mee blijven doorgaan. Binnensmonds vloekend, vanachter een mondmasker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234