Zondag 23/01/2022

De bedwelmende effecten van gif

Sint-Niklaas / Van onze medewerkster

Clara van den Broek

Het Brits-Vlaamse dansgezelschap Retina Dance Company van Filip Van Huffel en Sasha Lee heeft de gewoonte kortere stukken te maken, en daar dan als een blokkendoos mee om te springen. Je kunt ze apart tonen of er een paar stapelen tot een avondvullend programma. Zo bestaat ook de voorstelling TOXIN, vorig weekend in CC Sint-Niklaas, uit twee onafhankelijke, maar thematisch verbonden, kortere dansstukken, INKT en FUNGUS. Samen vormen ze een tweeluik over de bedwelmende effecten van gif op het lichaam.

Het duet INKT beschrijft het fenomeen van de inktwolk die een octopus in het water verspreidt. De wolk is verwarrend maar uiteindelijk onschadelijk. Het kwartet FUNGUS gaat over de giftige krachten van de paddestoel, die er zacht uitziet, maar uiteindelijk erg toxisch kan zijn. In INKT is Van Huffel zowel octopus als gifwolk. Danseres Nadia Sellier (die Lee vervangt) is zijn prooi. Doordat de vrouw in maatpak verschijnt, krijgt het geheel een allegorische dimensie over sociale verhoudingen. De dans, met prachtige solo- en duetmomenten, is eenvoudig, en heeft een soort bovenaardsheid. Nu en dan worden de twee lichamen er één (in de octopus). Op die momenten handelt INKT ook over eenwording en deelbaarheid van lichamen. FUNGUS opent met de zacht glooiende solo van een danseres Maho Ihara in het groen. In het kwartet dat daarop volgt, zal zij een bedwelmende en giftige kracht blijken te bezitten. Op de pulserende tonen van de al even bedwelmende soundtrack (van componist Shrikanth Sriram) voert de choreografie uiteindelijk naar de decompositie van duetten en partnerwerk.

De dansers-choreografen van Retina Dance Company beheersen hun vak, kennen de wetten van de theatraliteit, en hebben smaak. Dat toonden ze ook al in vorige producties. Bovendien is Van Huffel een erg begenadigd danser, met een grote podiumprésence. Hij lijkt elke wervel afzonderlijk te kunnen bewegen. Hoewel niet alle dansers altijd zijn niveau halen, staat een avondje Retina garant voor een geslaagde, aangename dansavond.

Die garantie houdt echter ook een gevaar in: in TOXIN, en dan vooral in FUNGUS, dreigt het werk van Retina te degelijk of risicoloos te worden. De choreografie wordt zichtbaar, het is afgesproken spel. FUNGUS is zelfs een tikje vrijblijvend. Ook de kenmerkende toegankelijkheid van Retina's werk dreigt hier soms tegen te werken. FUNGUS bevindt zich op het randje van de uitbeelding. Dat wordt niet opgevangen door de intrinsieke kwaliteit van de dans, zoals in INKT wel het geval is. Die één-op-één-relatie verschraalt het werk, en zorgt ervoor dat de puur dansante interactie, waarin Retina nochtans erg goed is, niet spannend genoeg meer is. Al deze aspecten hebben wellicht te maken met de manier waarop de dansers op de scène staan en kunnen dus variëren van avond tot avond. De voorstelling die ik zag, was op dat vlak net iets te slap.

WAT: TOXIN WIE: Retina Dance Company WAAR en WANNEER: TOXIN wordt volgend seizoen hernomen: op 11 oktober in CCMechelen, en op 17 oktober in CCB. Info bij Asansör vzw: 03/239.98.59. ONS OORDEEL: Werk van Retina is kwaliteit, maar TOXIN neigt naar risicoloosheid.

Dans

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234