Dinsdag 04/08/2020

Lockdown

De balans van een weekend lockdown versoepelen: ‘Mensen voelen zich weer vrij en laten de remmen los’

Het is druk op de Antwerpse kaden.Beeld Thomas Nolf

Of het nu Moederdag is of een stralende zon, na bijna twee maanden lockdown lijkt iedereen wel een reden te vinden om de grenzen af te tasten. In Antwerpen waren er meer overtredingen dan in de afgelopen drie weken, ook in andere steden was het druk. ‘De schrik is wat voorbij.’

“Dit is de eerste keer dat we elkaar zien, echt.” Drie koppels, halverwege de twintig, kijken wat betrapt. Het is zaterdagnamiddag, de zon schijnt en samen luieren ze aan de Antwerpse Scheldekaaien. Hun namen willen ze niet in de krant, ze weten dat wat zij hier doen eigenlijk niet mag. Maar ze hebben het over gezond verstand en afstand houden. “We zien het probleem niet.” Toch blijkt voor twee meisjes anderhalve meter bijzonder relatief. Ze lachen wat. “Ik vind dit ver genoeg.” Ze geven toe: “De schrik is wat voorbij, je vergeet een beetje op te letten.”

Het is dag 58 van de lockdown, bijzonder goed weer en nog even en het is officieel toegestaan om familie of vrienden opnieuw te zien. In beperkte mate weliswaar, en op afstand. Voorts is het nog steeds de bedoeling dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft, maar dat blijkt allerminst evident. 

In Antwerpen heeft de politie zaterdag 153 personen beboet omdat ze de coronamaatregelen overtraden. Dat is het hoogte dagaantal sinds 19 april, en dat cijfer kan nog oplopen omdat gisteren nog niet alle vaststellingen geregistreerd waren. Ook in Brussel, Leuven en Gent bleek het drukker dan anders. “Dit weekend ligt het aantal pv’s hoger dan vorige week”, zegt de Brusselse politie, die nog geen exacte cijfers vrijgeeft. Hoewel het druk was in de Gentse binnenstad, werden er daar niet meer pv’s uitgeschreven dan op een normale zaterdag: 37. De Leuvense politie heeft gisteren op haar beurt een 10-tal pv’s opgesteld voor overtredingen van de coronamaatregelen.

Bewust nonchalanter

“Het is duidelijk dat mensen de drang voelen om naar buiten te gaan”, zegt Filip Pieters van politie Brugge. “Ik wil niet beweren dat mensen bewust nonchalanter zijn, maar in de parken en op de pleinen is het soms zo druk dat het moeilijk is om die afstand te bewaren. We merken ook dat steeds meer mensen van buiten de stad hier komen wandelen.” 

Op het groene Linkeroever in Antwerpen hebben mensen zich op picknickdekens in het gras gevlijd, aan het Theaterplein zitten ze op bankjes en kijken ze naar de tienerjongens met skateboards. Aan de Scheldekaaien flaneren ze langs het water, aan het Museumplein zitten ze op de trapjes en likken ze aan een ijsje.

Aan de Scheldekaaien.Beeld Thomas Nolf

Overtreden ze de regels? Het is vaak moeilijk te zeggen. Meestal zitten mensen per twee of drie, en proberen ze enigszins afstand te houden. Maar druk is het zeker. Aan de fietserstunnel onder de Schelde staan gezinnen, wielertoeristen en vrienden op een gegeven moment wel een uur aan te schuiven voor de lift. En vrijdagavond stonden aan de Lambermontplaats op het Zuid luidruchtige jongemannen blikjes bier te drinken. 

Wat agenten vaak zien, is dat mensen bekenden tegenkomen en al babbelend steeds dichter bij elkaar gaan staan. “Het lijkt moeilijk om die anderhalve meter goed in te schatten”, zegt Pieters. In Antwerpen is dat niet anders: aan de voetgangerstunnel staan ook groepjes mensen – vijftigers, met blikjes bier in hun handen – behoorlijk dicht op elkaar. “We respecteren de maatregelen”, maken ze zich sterk, en zetten even een stapje achteruit. “Of we de voorbije weken nog mensen hebben gezien? Ja natuurlijk, maar op afstand, zoals nu.” 

Viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven) noemt die bijeenkomsten “niet hoopgevend”. Zijn collega Steven Van Gucht maakt zich daarvoor wat minder zorgen, zei hij in De zevende dag. Hij is banger voor wat zich dezer dagen binnenshuis afspeelt, zeker als het Moederdag is en de regen de pleinen en parken weer leeg spoelt. Van Ranst: “Ik twijfel er niet aan dat heel wat mensen creatief omgaan met de regels, maar we moeten vertrouwen dat ze dat op een volwassen manier doen. Afstand houden is echt het belangrijkste.” 

Stok achter de deur

Laat net dat een pak moeilijker te controleren zijn dan samenscholingen op straat. Gisteren waren er nog geen telefonie- of verkeersgegevens beschikbaar om na te gaan of we ons dit weekend meer of anders hebben verplaatst dan de voorbije weken. Politiediensten geven aan ook niet van plan te zijn om pakweg het aantal auto’s voor een huis te gaan tellen. 

“De stok achter de deur is weg”, zegt Pieters van de Brugse politie. “We weten niet wie bij wie in de bubbel zit, en essentiële verplaatsingen zijn veel moeilijker te controleren omdat je nu in principe ook met de wagen naar een natuurdomein mag om te wandelen." In Gent zijn de wegblokkades dan ook verdwenen en controleren mobiele eenheden pas als er bijvoorbeeld drie mensen samen in een wagen zitten. 

Beeld Thomas Nolf

Op de Scheldekaaien nippen vijf vrouwen van hun glazen rosé. Ze hebben, zo geven ze toe, elkaar de voorbije weken regelmatig gezien, zelfs al verbleven ze soms ook bij hun ouders. “In het begin van de lockdown hebben we afgesproken dat we enkel nog bij elkaar over de vloer zouden komen. Dat was stresserend, ja. Toen mijn vriendin mij ’s avonds met de auto naar huis bracht, waren er veel politiewagens op de baan. Ik heb mij in foetushouding moeten verstoppen onder een dekentje. Nee, heilig zijn we niet geweest. Maar we hebben ook niet overdreven.”

Ze zijn vooral opgelucht dat hun regeling vanaf nu niet meer verboden is. Tegelijk zijn ze ervan overtuigd dat er vroeg of laat een opflakkering aankomt. “De motivatie is weg, mensen voelen zich weer vrij en laten de remmen los. Geef ze een vinger, en ze nemen een arm."  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234