Dinsdag 14/07/2020

de Bahama's

De ultieme gids voor

Ergens in de Caraïben, onder Florida, liggen de paradijselijke Bahama's: zowat 700 eilanden, waarvan slechts één procent bewoond is. 'DMM' ging op ontdekkingstocht.

door rhiannon batten

Uiteraard begint alles bij het strand. De Bahama's staan bekend om hun kilometerslange stranden met poederachtig wit zand. Van daaruit kan je de rest gaan ontdekken. De Bahama's omvatten samen meer dan 700 grote en kleine eilanden, waarvan maar één procent bewoond is. De naam is afgeleid van baja mar, Spaans voor 'ondiepe zee', een verwijzing naar de talloze zandbanken en koraalriffen die overal doorheen het smaragdgroene water schitteren. In het verleden lieten schepen zich voortdurend verrassen door het vervaarlijke waterlandschap. Tegenwoordig staat dat landschap in voor een levendige toeristische industrie.

De Bahama's tellen drie belangrijke centra. Nassau, op New Providence, is de hoofdstad, waar trouwens de meeste internationale lijnvluchten arriveren. Naast Nassau ligt Paradise Island, dat zijn naam niet gestolen heeft. De twee eilanden zijn met elkaar verbonden door twee bruggen. Ten slotte is er nog Freeport op het eiland Grand Bahama. Dit pareltje is wel sterk geamerikaniseerd: op slechts 40 minuten vliegen van Miami is de Amerikaanse invloed duidelijk doorgedrongen.

De drie centra beschikken allemaal over hét beloofde strand. New Providence presenteert trots Cable Beach. De noordelijke kust van New Providence telt tientallen witte - drukke - stranden. Op Grand Bahama trekt u best naar Old Bahama Bay of Paradise Cove, beide op het westelijke deel. Paradise Cove biedt trouwens een interessante deal aan: voor 30 euro pikt een bus u 's morgens op aan het hotel en zet u 's avonds weer af. De prijs is inclusief lunch en toegang tot een klein maar aangenaam strand, waar u ook snorkelmateriaal en kajaks kunt huren (www.deadmansreef.com).

En dan zijn er nog de 'Out'-eilanden, stuk voor stuk aanraders met hun eigen specialiteit. Het Abacos-strand is welbekend bij vissers, Andros is het junglealternatief op de Bahama's, Eleuthera is een strand met historische wortels, en Exumas heeft een grote jachthaven. De meeste eilanden beschikken ook nog eens over rustige tropische landschappen, ingewikkelde mangroven en vreemde resorts die overal uit het zand verrijzen.

De kusten langs Stocking Island hebben nog een tikkeltje extra aantrekkingskracht, maar zijn jammer genoeg moeilijk bereikbaar. Dit eiland met talloze onderwatergrotten oogt opvallend rustig en pittoresk. Hier leven 's werelds meest vreemde wezens: megastromatolieten. Je vindt ze overal op het eiland, deels verborgen onder water. Er wordt beweerd dat het de oudste levende organismen op onze planeet zijn, alleen te vinden hier en in de Australische Shark Bay.

Op Stocking Island bevinden zich ook een aantal schattige kleinschalige hotels. De cottages nabij Higgins Landing bijvoorbeeld (www.higginslanding.com) zijn stuk voor stuk ecovriendelijk. De eigenaars zijn van het soort dat je zelfgemaakte koekjes aanbiedt met verse limonade. Prijzen vanaf 135 euro voor een dubbele kamer.

Maar wat is nu het beste strand van allemaal? Ga daarvoor richting Harbour Island, of 'Briland' zoals de lokale bewoners zeggen. Op dit eiland ligt Pink Sands, hét perfecte strand: ongeveer 5 kilometer lang, zonder de groene vervuiling van zeewieren, met rozeachtig poederzand dat zacht overvloeit in het opaalblauwe turkooizen water. Een van de strandhotels is het glamoureuze Pink Sands (www.islandoutpost.com). Eigenaar is Chris Blackwell, baas van het muziekbedrijf Island Records. Hier vind je hoogwaardige hippy chic voor 620 euro op basis van een dubbele kamer met ontbijt en diner. Liever iets goedkoper? Dan is Coral Sands (www.coralsands.com) met zijn uitstekende restaurant dat uitkijkt over de zee een aanrader. Een dubbele kamer heb je al vanaf 150 euro.

Maar het glamourgehalte van Harbour Island reikt verder dan het fantastische zand. Dit eiland ademt overal een slaperige 'Engeland in de tropen'-sfeer. Een restant van de Engelse kolonisten - de Eleutheraanse Avonturiers - die er midden de 17de eeuw neerstreken op zoek naar religieuze vrijheid. Zij vormden de allereerste Britse kolonie op Eleuthera, ten zuiden van Harbour Island, en langzaam zwermden ze vandaar uit naar de rest van de Bahama's.

Aan de haven van het eiland zijn verschillende authentieke huizen gerenoveerd tot grote complexen, waarvan de charmes al vaak beroemdheden hebben aangesproken als Zara Phillips. Het Miami-getinte Rock House (www.rockhousebahamas.com) heeft dubbele kamers met ontbijt vanaf 250 euro. Hotel The Landing (www.harbourislandlanding.com) werd mede ontworpen door India Hicks en heeft een koloniaal interieur. Een dubbele kamer kan je boeken vanaf 180 euro inclusief ontbijt.

En hoe zit het met de kampeermogelijkheden? Die zijn er niet of nauwelijks. Harbour Island telt wel enkele budgethotels. De Bahama House Inn (www.bahamahouse-inn.com) lijkt wel een peperkoeken huisje met zijn kleine raampjes en karaktervolle kamers. Dubbele kamers met ontbijt boek je al vanaf 100 euro. Meer rustiek en dichter bij Pink Sands ligt Tingum Village, uitgebaat door een hele familie, waar je al kan overnachten vanaf 120 euro. Een dagje cruisen door Harbour Island kan ook, dagtrips met de ferry (www.bahamasferries.com) kosten 130 euro.

De grote hotels langs Cable Beach zien er de laatste tijd een beetje afgeleefd uit, en een miljoenenrenovatie moet daar verandering in brengen. Het complex Our Lucaya, een samenwerking tussen Westin en Sheraton, op Grand Bahama heeft zo'n renovatie al achter de rug (nadat de orkaan Jeanne lelijk huisgehouden had in 2004) en dat is eraan te zien. Een dubbele kamer in het Sheraton-hotel kost 160 euro, in het Westin-hotel 190 euro. Iets verder, maar even grootschalig en met een groter strand vooraan bevindt zich het nieuwe Four Seasons-hotel (www.foursesons.com) op Great Exuma. Volgens milieuactivisten heeft dit complex de fauna en flora in de omgeving tenietgedaan, terwijl het eiland vroeger een van de meest slaperige was van de Bahama's. Voorstanders zeggen dan weer dat het hotel de omgeving nieuw leven - en werk - heeft ingeblazen. Hoe dan ook, dit hotel is zowat het best gelegen in de hele Bahama's. Kamers met uitzicht op zee kosten 270 euro.

De meeste watersportfaciliteiten worden uitgebaat door plaatselijke hotels. Het glamoureuze Kamalame Cay (www.kamalame.com) is een klein privé-eiland nabij Noord-Andros met prijzen vanaf 465 euro voor twee personen, all-inclusive. Iets meer naar het zuiden biedt het Emerald Palms resort (www.emerald-palms.com) op Zuid-Andros nette, luxueuze kamers vlak bij het strand. Het immense complex werd speciaal gebouwd met het oog op kleine vluchten met lage capaciteit. Hier vliegen alleen de allerkleinste vliegtuigen, waardoor de omgeving misschien wel té rustig is. Een dubbele kamer kost 150 euro.

Tiamo (www.tiamoresorts.com) is dan weer eenvoudiger, maar karaktervoller. Dit resort is alleen te bereiken per boot, en het gaat prat op zijn ecologische faciliteiten, waaronder zonnedouches, composttoiletten en bio-food. De bedden behoren tot de beste van de Bahama's. Prijzen vanaf 475 euro voor twee personen, all-inclusive zonder drank.

De meeste grote complexen bieden ook simpele boottochtjes aan en onderwatertours met of zonder scooter. Vraag ter plekke aan de bewoners welke uitbater de beste reputatie heeft. Check ook altijd zelf het materiaal op degelijkheid. En vergeet niet na te gaan of uw verzekering ook watersporten dekt. Jetski's huren wordt over het algemeen wel afgeraden, wegens een aantal recente dodelijke ongevallen.

Het eiland Andros staat het meest bekend voor zijn onderwaterpracht. Dit dunbevolkte stukje land geeft toegang tot een van de grootste koraalriffen op het noordelijk halfrond. Het eiland telt ook talrijke blauwe onderwatergrotten, vol met mysterieuze waterwezens en prachtige koralen.

De twee gaan vaak samen op de Bahama's. Hemingway trok in de jaren dertig naar de Bimini's en schreef daar zijn boek Islands in the Stream. De Bimini's houden samen met de rustige zustereilanden Berry's grote viswedstrijden. Als u liever gewoon ronddobbert op een jacht, dan zijn de Abacos- en Exumas-eilanden betere aanraders. Als u over de Exumas vliegt, zal u versteld staan van het uitzicht. Ze lijken wel een muntblaadje op een vanille-ijsje. Witte stranden met groene stipjes vloeien er naadloos over in blauwe kusten. Hier moet u zeker het Exuma Cays National Land and Sea Park bezoeken, net als het Moriah Harbour Cay National Park. Voor boottochten naar beide parken moet u bij Starfish zijn (www.kayakbahamas.com).

Bij Kayak Nature Tours op Grand Bahama organiseren ze trips naar Gold Rock Creek. De tocht leidt u door vredige mangroven en langs adembenemende grotten. Vanaf november vangt u hier misschien ook wel een glimp op van Johnny Depp. Hij neemt er immers het vervolg op van Pirates of the Caribbean. Een tripje inclusief materiaal, gids en lunch kost 65 euro (www.grandbahamanaturetours.com).

Nee, de Bahama's hebben best wel nog wat meer te bieden. Wat dacht u van vogelspotten? Op New Providence organiseert Carolyn Wardle, een Britse immigrante, vogeltours te voet of met de fiets vanaf 50 euro. Hiervoor krijgt u een halve dag vogelplezier, inclusief een geleende verrekijker (www.bahamasoutdoors.com).

Bent u meer geschiedenis-minded, reis dan naar Nassau, Abacos en Eleuthera. Alle drie herbergen ze een aantal prachtige oude gebouwen. San Salvador, het meest oostelijke eiland van de archipel, claimt de grond waar Columbus zijn allereerste voet aan wal zou hebben gezet, in de veronderstelling in Oost-Indië te zijn beland. Maar de meeste bezoekers komen gewoon genieten van de plaatselijke Club Med (www.clubmed.com).

Volgens de inwoners van de Bahama's hebben de eilanden drie seizoenen: de huidige zomer, de volgende zomer en de daaropvolgende. Er is inderdaad veel zon, het hele jaar door. Maar de Bahama's hebben ook last van tropische stormen tussen juni en november. Het hoogseizoen valt meestal tussen december en april, wanneer de temperatuur daalt en het orkaanseizoen achter de rug is. Junkanoo, het lokale alternatief voor carnaval, is een andere reden om in de winter af te reizen. Carnavalgangers dwalen door de straten in Afrikaans geïnspireerde kostuums, dansend op festivalmuziek. Junkanoo vindt plaats in het hele gebied op tweede kerstdag en nieuwjaarsdag. Voor de grootste parade moet u op Bay Street en Shirley Street in Nassau zijn (www.junkanoo.com). n

Betaalbare hotels

Fans van pina colada's moeten absoluut overnachten in The Cove, een sympathiek resort op Eleuthera met funky cottages in sixtiesstijl. Het bevindt zich nabij Gregory Town, een plaatsje bekend voor zijn ananassen. De eigenaars zijn druk bezig met een upgrade, maar in afwachting van een sterrenverhoging zijn de prijzen voorlopig nog betaalbaar. Een dubbele kamer begint vanaf 140 euro (www.thecoveeleuthera.com).

Een andere aanrader is Cocodimama, langs dezelfde kustlijn. Dit onafhankelijk strandhotel wordt gerund door Italianen. De zonnige en kleurrijke kamers zijn groot en comfortabel, het onthaal is bijzonder vriendelijk en het bijbehorende strand (voorlopig nog) rustig (www.cocodimama.com). Vanaf 145 euro voor een dubbele kamer zonder ontbijt.

Als u naar Nassau vliegt en niet houdt van grote resorts is A Stone's Throw Away een aanrader. Dit hotelletje is gelegen op New Providence en wordt uitgebaat door Fransen. Het ligt dichter bij de luchthaven dan downtown Nassau en heeft een aantal glamoureuze slaapkamers, L'Occitane-badkamers en een goedgevulde bar op een veranda met uitzicht op zee. Vanaf 140 euro voor een dubbele kamer met ontbijt (www.astonesthrowaway.com).

Verloren lopen in Atlantis

Het meest bekende hotel van de Bahama's is het Atlantis-complex op Paradise Island (www.atlantis. com), eigenlijk meer een metropool dan een hotel. Naast de 2.300 slaapkamers beschikt het ook over ontelbare shops, restaurants, een casino, een marinehaven, een lagoon en privé-strand. En dan is er nog het aquarium: tunnels vol schildpadden, kwallen, zeepaardjes, krabben en haaien. Die laatste zwemmen gewoon boven uw hoofd. Vanaf 235 euro voor een dubbele kamer. Liever een beetje luxe? Boek dan de brugsuite, tussen twee hoteltorens, voor amper 20.000 euro per nacht.

Praktische info

Officiële website: www.bahamas.com

Geld: de Bahamaanse dollar, in waarde gelijk aan de Amerikaanse dollar. Die laatste wordt ook geaccepteerd.

Taal: de officiële taal is Engels, doorspekt met een plaatselijk Bahamaans dialect.

Reispas: voor de Bahama's is een internationale reispas vereist die 6 maand geldig is na retour.

Vaccinaties: niet nodig.

Heen & weer: British Airways biedt een vlucht aan van Brussel naar Nassau. Reken algauw op zowat 1.000 euro voor een h/t-vlucht. De reis duurt 9 à 10 uur, met 1 à 2 tussenstops. Verschillende touroperators, waaronder Travelworld en Rainbow, bieden pakketreizen aan. Vraag advies in het reisbureau. Club Med heeft een resort op San Salvador (www.clubmed.com).

Vervoer ter plekke: alle bewoonde eilanden zijn met elkaar verbonden via vluchten met de lokale maatschappij Bahamasair (www.bahamasair.com). Een vlucht kost zowat 60 euro. Daarnaast zijn overal onafhankelijke maatschappijen te vinden. Contacteer een lokaal transportbedrijf zoals Majestic Holidays om uw vervoer te regelen (www.majesticholidays.com). Of surf naar de officiële website van de dienst toerisme (www.bahamas.com) voor een volledig overzicht. Op dezelfde website vindt u ook informatie over bootverbindingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234