Zaterdag 26/09/2020

Werkgelegenheid

De Backer streng voor VDAB: "Werklozen moeten vanaf dag één worden opgevolgd"

Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld)Beeld Photo News

Iemand die zes maand moet wachten op een VDAB-opleiding? Een aanwerving bij de overheid die twee jaar aansleept? Voor staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) moet de overheid zelf korter op de bal spelen om de werking van onze arbeidsmarkt te verbeteren.

Premier Charles Michel (MR) onderhandelt momenteel met de regeringstoppers over zijn arbeidsmarktdeal. Een groot aantal vacatures geraakt maar niet ingevuld in ons land, terwijl er nog altijd 184.000 werklozen zijn.

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) mengt zich in het debat via een opiniestuk. Hij richt zijn pijlen onder meer op de VDAB. "Werklozen moeten vanaf dag één worden opgevolgd", zegt hij. "De VDAB moet korter op de bal spelen." Hij vraagt zich af waarom het tot zes maanden duurt voor iemand aan een opleiding kan beginnen voor een knelpuntberoep, zoals bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur. Hij vraagt een meer persoonlijke en dynamische aanpak.

Tegelijk is hij streng voor Selor, het selectiebureau van de overheid. "We hebben zelf extra sociale inspecteurs aangeworven en gingen op zoek naar mensen voor de vernieuwde privacycommissie", zo licht hij toe. "Maar soms duurt het tot twee jaar voor iemand effectief in dienst kan worden genomen." 

De procedures zijn veel te log, geeft De Backer aan. "Ik wil niet terug naar politieke benoemingen", zegt hij. "Maar waarom laten we dat niet doen door een of meerdere privépartners. Voor topjobs gebeurt dat nu al met headhunters."

Tegelijk pleit hij voor meer flexibiliteit via meer overuren. Ook vraagt hij een meer sturend beleid als het gaat over uitkeringen. Hoe kunnen alleenstaande moeders beter financieel worden geholpen om de kosten van de kinderopvang te dragen?

Versnellingsplan

Bij de VDAB erkent men dat er inderdaad wachtlijsten zijn geweest voor bepaalde knelpuntvacatures. "Voor vrachtwagenchauffeurs kwam dat omdat ze een paar jaar geleden allemaal een attest moesten halen, ongeacht hun ervaring", legt woordvoerster Shaireen Aftab uit. "Maar die wachtlijst is nu weggewerkt."

Sinds dit voorjaar heeft de VDAB samen met de Vlaamse werkgeversorganisaties een versnellingsplan opgesteld. Het aantal opleidingen wordt fors opgedreven. Ze worden ook steeds vaker georganiseerd in bedrijven zelf, op locatie, in samenwerking met de lokale besturen. 

Voorts benadrukt Aftab dat de VDAB nu al zo veel mogelijk op maat van de werkzoekende werkt. "Deze kritiek is spijtig. We nodigen De Backer bij ons uit om het over onze werking te hebben", zegt ze. 

Eenzelfde geluid bij Vlaams minister voor Werk, Philippe Muyters (N-VA). "De VDAB wordt vaak als voorbeeld aangehaald bij de Europese collega's. We zijn een voorloper, maar staan altijd open voor verbetering", zegt woordvoerder Thomas Pollet.

Volgende regering

Ook Steven Vandeput (N-VA), federaal minister voor Ambtenarenzaken en bevoegd voor Selor, geeft aan dat hij al actie heeft ondernomen. "De problematiek is ons bekend", zegt zijn woordvoerder Laurence Mortier. De toplui van de overheidsdiensten krijgen voortaan meer verantwoordelijkheid over de aanwervingen en kunnen krachtdadiger optreden.

De werking van Selor en die van de VDAB staan momenteel niet op de vergaderagenda van premier Michel, maar De Backer kijkt al verder dan dat. "De volgende Vlaamse en federale regeringen moeten hier werk van maken." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234