Dinsdag 13/04/2021

sociale fraude

De Backer: Hervorming sociale inspectie "gaat over meer dan structuren"

Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld). Beeld BELGA
Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld).Beeld BELGA

"De hervorming van de sociale inspectiediensten kadert in een visie over moderne efficiënte fraudebestrijding. Het gaat dus over veel meer dan enkel een nieuwe structuur." Dat meldt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) in een reactie op een brief die Frank Van Massenhove, de topman van de FOD Sociale Zekerheid, aan de premier richtte en waarin hij zijn ongenoegen uit over de geplande hervorming van de sociale inspectie.

Over het project van De Backer lekte al uit dat de sociale inspectie zou worden ondergebracht in een andere structuur, waarbij de ambtenaren verdeeld worden over andere diensten zoals de arbeidsinspectie, het RIZIV, de RSZ, de RVA en de RSVZ. De ambtenaren lieten al hun ongenoegen blijken, er werd een stakingsaanzegging ingediend door de socialistische vakbond.

Volgens Van Massenhove leidt het project van staatssecretaris Philippe De Backer tot "de liquidatie" van de sociale inspectie. De topambtenaar klaagt er ook over dat hij niet geïnformeerd is geweest over de geplande hervorming. Van Massenhove meent dat De Backer "geobsedeerd" is om de sociale inspectie te zien verdwijnen. "De ambtenaren van deze dienst ondervinden een totaal gebrek aan respect (...) en hebben het gevoel behandeld te worden als onbekwamen". Van Massenhove wil dat Michel ingrijpt.

De Backer: "Inspectiediensten nog performanter maken"

De Backer laat weten het regeerakkoord uit te voeren. "We werken verder aan een coherente visie op de inspectiedienst van de toekomst. Onze sociale inspectiediensten zijn een referentie in Europa onder meer op het vlak van datamining en de bestrijding van de grensoverschrijdende sociale fraude, maar ik wil hen nog performanter maken op het terrein en voorbereiden op de toekomst."

"Zo zijn er vandaag acht verschillende sociale inspectiediensten die vaak overlappende bevoegdheden hebben. Met een versnippering van controles op het terrein tot gevolg. We willen die overlappingen aanpakken, interne processen uniformiseren, de controles digitaliseren en de inspectiediensten versterken op het terrein. Er komt ook een kenniscentrum sociale fraude. Iedereen erkent de noodzaak tot verandering, maar niemand wil veranderen. Deze hervorming kadert in een visie over moderne, efficiënte fraudebestrijding. Het gaat dus over veel meer dan enkel een nieuwe structuur."

De Backer benadrukt voort te werken aan de hervorming, "in overleg met alle stakeholders, inclusief alle betrokken diensten, vakbonden en arbeidsauditeurs". "Dit overleg loopt al 6 maanden en zit nu in een eindfase."

De staatssecretaris voegt eraan toe dat "in deze oefening de sociale inspectiediensten versterkt worden van 1.200 naar 1.300 sociaal inspecteurs en dat de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping dus wordt opgedreven".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234