Donderdag 24/10/2019

Proximus

De Backer gooit privatisering Proximus opnieuw op tafel. Maar de vakbonden zien dat niet zitten

Philippe De Backer gooit de privatisering van Proximus (opnieuw) ter tafel Beeld Photo News

Philippe De Backer (Open Vld), ontslagnemend minister van Telecommunicatie, pleit ervoor om het belang van de overheid in Proximus de komende jaren af te bouwen. Maar de vakbonden zien dat niet zitten.

Afgelopen week raakte bekend dat de leiding van Proximus werkt aan een transformatieplan, dat mogelijk 1.900 banen op de tocht zet, maar ook 1.250 aanwervingen voorziet. De overheid is voor 53,5 procent aandeelhouder van het bedrijf.

Minister Philippe De Backer herhaalde in De zevende dag dat er “zo snel mogelijk een sociale dialoog moet worden opgestart”. Tegelijk wil hij de autonomie van Proximus respecteren: “Ik heb zeker begrip voor de onzekerheid waarmee 1.900 mensen geconfronteerd worden. Maar het management beslist over de koers van het bedrijf. Het is ook een beursgenoteerd bedrijf waarbij alle aandeelhouders op dezelfde manier behandeld moeten worden.”

De Open Vld-minister wil het belang van de overheid in Proximus in de komende jaren afbouwen. “Een regering leidt een land, geen bedrijven”, zei De Backer. “Ik vind het niet meer de taak van de overheid om aandeelhouder te zijn van een telecombedrijf. Daarom denk ik dat we de komende jaren erover moeten nadenken om het belang van de staat af te bouwen en Proximus op de markt brengen. In een zo snel evoluerende markt is dit geen taak van de overheid”, besluit De Backer.

Carrousel

Vier jaar geleden maakte Alexander De Croo, de voorganger van De Backer, het al wettelijk mogelijk dat de staat zijn meerderheidsbelang in bedrijven als Proximus en Bpost laat varen. Dat moet de carrousel van politieke benoemingen verminderen en toelaten om de bedrijven echt commercieel te gaan runnen. Maar het bleef vooralsnog bij een wettelijke aanpassing, waar verder geen gebruik van werd gemaakt. En het valt te betwijfelen of daar ook snel verandering in zal komen.

Premier Charles Michel wou geen commentaar kwijt. Ook andere politici vonden het niet opportuun om in het huidige kader commentaar te geven over een verdere privatisering. In de wandelgangen klonk het dat het “De Backer vrij staat om wensen te formuleren”. 

Ben Coremans, secretaris van ACV Transcom, is evenwel niet te spreken over de huidige demarche van De Backer. “Vandaag zitten we samen met premier Charles Michel en ik hoop dat De Backer erbij zal zijn. Telecom is een gangmaker voor de economie van een land. Het is een noodzakelijke schakel voor investeerders, samen met infrastructuur. Een stabiele operator is dan noodzakelijk, en in die context is Proximus een historische speler met een stabiele aandeelhouder.” Coremans ziet geen enkele reden om het overheidsbelang verder af te bouwen. “Er is concurrentie op de telecommarkt. Dat argument speelt dus niet. En als we verder willen investeren tot in elke uithoek van het land, dan heb je een stabiele speler nodig.”

Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD meent dat de beslissing van de regering om een vierde speler toe te laten op de telecommarkt een belangrijke invloed heeft gehad op de plannen van de Proximus-directie. Minister De Backer spreekt dat tegen en blijft achter die beslissing staan. Voor de consument blijven de prijzen hoog en de komst van een vierde speler moet die prijzen doen dalen, zei De Backer. Hij hoopt dat de veiling hiervoor begin 2020 kan doorgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234