Zaterdag 25/03/2023

Insecten

De Aziatische tijgermug komt eraan: "Dit beest wil je hier liever niet"

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Aziatische tijgermug heeft zich definitief in Nederland gevestigd. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en bestrijding in AD. De tijgermug kan ziektes als zika overdragen en was eerder al verantwoordelijk voor een knokkelkoortsuitbraak in Portugal. "Het is een kwestie van tijd eer de mug ook in België zit."

Sara Vandekerckhove

In Nederland duikt de exotische soort al enkele jaren op. Dit jaar werd ze al gespot in Lelystad, Almere en Noordoostpolder. Maar het is in Weert, in de provincie Limburg op de grens met België, dat een populatie zich definitief gevestigd heeft.

Op de kaarten van Europees Centrum voor Ziektepreventie- en bestrijding (ECDC), een adviesorgaan van de Europese Unie die bijhoudt waar in Europa exotische muggen zijn aangetroffen, staat Limburg als 'permanente vestigingsplaats' van de Aziatische tijgermug. In de Nederlandse krant AD bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat.

"Die muggen zijn daar gekomen via het transport van gebruikte banden", zegt medisch entomoloog en insectendeskundige Bart Knols. "Die banden komen van overal ter wereld. Tijgermuggen leggen eitjes in die bande en die gaan op transport naar Weert. Daar regent het, komen die banden onder water te staan en komen de eitjes uit. En zo heb je dus opeens tijgermuggen uit een ver land."

Waarschuwing

'Definitieve vestiging' betekent dat de populatie zodanig groot is dat het erg moeilijk wordt om ze uit te roeien. "Er zijn nochtans voldoende waarschuwingen geweest", zegt Knols. "De eerste uitbraak in Europa was in 1990, in het Italiaanse Genua. Ook daar waren banden de boosdoeners, weliswaar op een kinderspeelplaats. We zijn 28 jaar verder, en inmiddels duikt de exoot her en der op. In Zuid-Europa zit ze massaal, maar in de buitenwijken van Parijs zijn er ook al uitbraken geweest. In België trouwens ook. Sowieso is het een kwestie van tijd eer de mug vanuit de buurlanden naar jullie komt."

Ook België is niet vrij van exotische muggen. Volgens gegevens van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werd de Aziatische bosmug gespot in Namen en aan de Duitse grens. De aedes koreicus werd al in 2007 gesignaleerd in ons land en is nu gevestigd in de omgeving van Maasmechelen. Het gaat om een kleine populatie die voorlopig geen overlast veroorzaakt. De Aziatische tijgermug werd vorig jaar niet aangetroffen in België, maar in het verleden werd het beestje hier her en der wel al opgemerkt.

Onschuldig zijn de insecten allerminst. "De tijgermug bijvoorbeeld kan meer dan twintig virale infecties overdragen bij de mens, zoals zika en knokkelkoorts", zegt Knols. "Dat doet ze overigens ook in andere delen van de wereld. Geloof me, het is een beest dat je liever niet wil. Het risico dat deze muggen ook in Nederland of België ziekten gaat overdragen, neemt alleen maar toe."

Leger inzetten

In Zuid-Europa heeft de Aziatische tijgermug al ziektes veroorzaakt. "In Italië in 2007 was er een uitbraak van het Aziatische chikungunya-virus. Daarbij zijn meer dan 250 mensen ziek geworden", zegt de expert. "In 2012-2013 was er knokkelkoorts in Portugal. Als die muggen in groot aantal rondvliegen, dan is de kans reëel dat iemand die pakweg net een verre reis heeft gemaakt en daar besmet is geraakt met een virus, gestoken wordt en dat het virus zich zo verder verspreidt. Dat is waar we ons zorgen over moeten maken."

Toch denkt Knols dat we het tij nog kunnen keren. "Maar dan moeten we echt de grote middelen inzetten", benadrukt hij. "Dan moeten we in grote gebieden, met de hulp van het leger, deze populaties bestrijden." Deze maand nog zit Knols samen met Nederlands defensie voor overleg. "In het verleden zijn er nog plannen geweest om dit probleem grondiger aan te pakken. Zo zouden de transportbedrijven proberen om die banden droog te stockeren. Maar dat vergt grote logistieke investeringen en jaar na jaar kwam het er niet van. Ik hoop oprecht dat iedereen deze keer in actie schiet."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234