Zondag 29/11/2020

Opinie

“De arrogantie van de macht, dat is het enige wat Bart De Wever en zijn adviseurs kennen”

Walter Zinzen.Beeld Eric de Mildt

Walter Zinzen was VRT-journalist tot zijn pensionering in 2002.

Eindelijk is nog eens een regering gevallen op de plek waar het hoort: in het parlement. Dat moet van in 1968 geleden zijn, toen de regering-Vanden Boeynants viel over de kwestie-Leuven. Geen minderheidskabinet weliswaar en na een interpellatie vanuit zijn eigen meerderheid. Zo’n interpellatie was er dinsdag niet maar dat is niet het enige verschil. 

Toen ging het om een kwestie die bepalend was voor de toekomstige verhouding van de taalgemeenschappen. Nu ging het om een academische tekst: het migratiepact, dat vandaag in de Verenigde Naties bekrachtigd wordt, maar dat geen enkele invloed heeft op het Belgisch migratiebeleid. Premier Michel is er niet bij, hoera voor de N-VA, maar wat heeft deze pyrrusoverwinning niet gekost? Het grote slachtoffer is, zoals altijd in conflicten, de waarheid. 

Belgische soevereiniteit

De N-VA is niet uit de regering geduwd, zoals ze beweert, ze is eruit gestapt, zoals ze trouwens had aangekondigd. Dat heeft ze willens en wetens gedaan. Dat de linkse oppositie niet zonder meer het rompkabinet-Michel zou depanneren, dat wisten ze in de Koningsstraat toch ook? Om haar houding te rechtvaardigen werd ook op dit punt menigmaal een loopje genomen met de waarheid. Niet alleen onwaar maar ook bijzonder hypocriet was de stelling dat de Belgische soevereiniteit inzake migratie door het pact zou worden uitgehold. Een partij, die het verdwijnen van de Belgische staat nog altijd in artikel 1 van haar statuten heeft staan, maakt zich plotseling zorgen over de soevereiniteit van die staat? Wie gelooft die mensen nog?

Erger is de wel zeer ondemocratische houding die de Vlaams-nationalisten hebben aangenomen. Terecht jammerden ze over het feit dat een kabinet met slechts één derde van de Kamerzetels ondemocratisch is. Maar als de Kamer met twéé derden van de stemmen de regering opdracht geeft het Marrakech–pact goed te keuren, dan weigeren ze zich daarbij neer te leggen. Want die stemming “vertolkte niet de stem van het volk”. Hadden ze hun nederlaag wél erkend, zoals het hoort in een democratie, dan zou hen en ons de hele kabinetscrisis bespaard zijn gebleven. Maar neen, de arrogantie van de macht, dat is het enige wat De Wever en zijn adviseurs kennen: alles moet en zal gebeuren zoals zij het willen, en alles moet wijken om dat te bereiken. Vier jaar kibbelkabinet was het gevolg.

Draaikonterij

Daar is de afgelopen dagen een flink pak draaikonterij bij gekomen. Eerst aankondigen dat ze de begroting zullen goedkeuren, die hun eigen minister van Financiën had opgemaakt, om vervolgens een pak eisen op tafel te gooien. Een van die eisen was dat aan het Marrakech-pact een “interpretatieve” nota zou worden toegevoegd. Exact datgene wat premier Michel ze bij wijze van compromis had voorgesteld, maar dat ze toen hooghartig hebben afgewezen. Waardoor ze nogmaals een kans hebben gemist om een crisis te vermijden.

Maar ook premier Michel verdient geen schoonheidsprijs voor zijn optreden de afgelopen dagen. Zijn parcours was hobbelig, geïmproviseerd en weinig consequent. Zijn handreiking naar de linkse oppositie was ronduit pathetisch. Maar ondemocratisch was het niet, wel incompetent.

Voor treurnis is evenwel geen ruimte. En voor vervroegde verkiezingen al evenmin. Het parlement krijgt nu de kans te bewijzen wat het waard is, vier maanden lang. Het kan wetten stemmen en de regering nauwlettend in de gaten houden , zonder bevoogding van ministers en – hopelijk – de partijvoorzitters. Dat is pure winst. Leve de crisis!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234