Vrijdag 15/10/2021

'De armste stad van Vlaanderen krijgt enkel opsmuk'

Collectief De (W)arme Stad protesteert tegen Gents 'pretbeleid'

Van een arme stad een warme stad maken, dat wil de Gentse actiegroep De (W)arme Stad. Gent investeert volgens hen te veel in 'opsmuk' van de stad, terwijl ze de sociale basisvoorzieningen voor kansarmen zoals leefloners, senioren en migranten kortwiekt. 'Dat is een populistische keuze en een voedingsbodem voor extreem-rechts', zegt Dominique Willaert van de actiegroep.

Barbara Debusschere

Gent wordt volgens velen steeds mooier en gezelliger. Dat er achter die 'façade van een pretstad' steeds meer armoede en sociale ongelijkheid schuilgaat, vormt de kern van het pleidooi van De (W)arme Stad. Een platformtekst is begin deze week aan het stadsbestuur overhandigd. De reactie was niet meteen positief.

Jullie verwijten de stad meer in opsmuk en te weinig aan de sociale basisvoorzieningen te investeren. Gaat het om een indruk of om feiten?

Dominique Willaert: "Onlangs werden de organisaties die het Stedelijk Impulsfonds (SIF) vier jaar spijsde geëvalueerd. Het SIF gaat over in het Stedenfonds op Vlaams niveau en er moest een balans opgemaakt worden. Iedereen kreeg een kwartier, en de evaluatie gebeurde enkel door ambtenaren, niet door experts. Schoolopbouwwerk werd niet eens geëvalueerd maar per brief opgedoekt. Kansarme gezinnen steunen met betrekking tot scholing is blijkbaar opeens niet meer nodig. De werking van de Stedelijke Integratiedienst wordt afgebouwd en de tolkenservice voor anderstalige nieuwkomers wordt in zijn bestaan bedreigd. Hetzelfde geldt voor het Intercultureel Netwerk Gent, voor de Stedelijke Buurtcentra en voor het Riso-Gent (Regionaal Instituut voor Samenlevingsopbouw). Dat die belangrijke diensten zomaar, in vijftien minuten en zonder enige inspraak of expertise, afgeserveerd werden is een zeer veeg teken."

Waarom heeft Gent die diensten nu meer nodig dan ooit?

Willaert: "Omdat Gent de armste stad van Vlaanderen is. Aan de hand van zaken zoals huisvesting en inkomen, heeft het SIF dat berekend. We worden ook nog altijd armer. Een derde van de bevolking is 55-plusser, bijna de helft van de inwoners leeft niet in een klassiek gezin en er blijven veel migranten komen. Maar een seniorenbeleid is er nauwelijks, die mensen zitten in flatgebouwen zonder diensten of publieke ruimte, en het aanbod voor allochtonen wordt teruggeschroefd. In plaats daarvan wordt de pijn van de stad bedekt met pretprojecten voor de massa. Een voorbeeld is de shopping mall in het oude Postgebouw. Een stuk erfgoed dat een publieke ruimte had kunnen blijven, of nog meer worden, is nu een plaats waar je enkel komt als je geld kunt uitgeven. Dat is puur populisme. De aandacht voor structurele voorzieningen die al die armoede opvangen, gaat verloren."

Maar die commerciële stadsprojecten werden toch niet opgezet met SIF-gelden?

Willaert: "Nee, maar daar zal het steeds meer op neerkomen. Terwijl het SIF strikt middelen vrijmaakte voor de bestrijding van kansarmoede, is het nu duidelijk dat het Stedenfonds dat begrip veel breder zal invullen als 'stadsontwikkeling'. Daar kun je veel kanten mee uit, hoor. Ook nu al verworden zogenaamd sociale projecten tot commerciële projecten die kansarmen nog meer in de kou zetten. De vernieuwingen in de Brugsepoort zijn op zich goed, maar de kansarmen die er wonen hebben nu geen zekerheid of ze er zullen kunnen blijven. Ook in het Rabot, waar het nieuwe justitiepaleis aangelegd wordt, krijg je speculatie en gaan bouwpromoteren hun gang, waardoor de prijzen stijgen en de bewoners vluchten."

Wordt jullie noodkreet gehoord?

"In totaal 250 sleutelfiguren uit de sociale en culturele sector en ook de vakbonden, hebben onze platformtekst ondertekend. Dat stemt ons hoopvol. Bij de overhandiging aan het stadsbestuur zei schepen De Regge van Sociale Zaken echter dat hij "niet wist of hij wel met ons wou of kon praten omdat er nu een bureau is aangesteld dat vastlegt met wie het stadsbestuur in dialoog treedt". Dat is toch al te gek? Het illustreert hoe nu alles in termen van managementsdenken, citymarketing en winst gezien wordt. Sociale voorzieningen leveren inderdaad geen zichtbaar resultaat en zeker geen snelle winst op. Maar ze zijn van levensbelang, ook politiek. Wanneer kansarmen door dat pretbeleid verstikt worden krijg je overlast, een onveiligheidsgevoel en een ruk naar rechts. De Vlaamse regering heeft het echt niet begrepen. Onze steden worden aan de buitenkant aangenamer, maar ze worden zeker niet warmer maar vooral armer."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234