Maandag 18/10/2021

De andere kandidaten

Als je New York apart neemt, dan heeft het de zevende economie van de wereld. De zes andere economieën hebben de Olympische Spelen al eens georganiseerd. Jay Kriegel: "Eigenlijk kunnen wij elk jaar Olympische Spelen organiseren als we dat zouden willen. We kunnen zelfs Spelen organiseren zonder dat je er iets van zult merken in de stad. We hebben conventies gehad die meer mensen op de been brengen dan de Olympische Spelen, maar het is onze bedoeling dat de Spelen beter worden van New York en dat omgekeerd de Spelen een onuitwisbare indruk nalaten en de stad veranderen." Om het nieuwste modebegrip in Lausanne te gebruiken: een olympische erfenis.

Elke kandidaat die de Spelen wil binnenhalen, moet zestig IOC-leden (de helft van het quorum van ongeveer 120) weten te overtuigen. Die leden kunnen zich sinds 1999 niet meer persoonlijk vergewissen van de waarde van de kandidatuur. Die maatregel werd ingesteld door een ethische commissie nadat aan het licht was gekomen dat Salt Lake City heel wat IOC-leden had bedacht met faveurtjes. Salt Lake was de klos omdat het deed wat de voorbije tien jaar heel gewoon was: stemmen kopen op alle mogelijke manieren.

De eerste (wellicht) cleane verkiezing was die van Peking 2008, verkozen in Moskou in juli 2001 aan de vooravond van de verkiezing van Jacques Rogge tot IOC-voorzitter. Voor het eerst werd een shortlist gehanteerd, na advies van een commissie van IOC-leden en specialisten, die alle kandidaat-steden hadden bezocht en daarover een lijvig rapport hadden opgesteld. Waar 'de cut' zal liggen voor de Spelen van 2012, is niet duidelijk maar het stikt van de sterke steden en sterke nationale olympische comités. Die tegen de haren in strijken zou niet erg handig zijn, dus wordt in de wandelgangen in Lausanne steeds meer gespeculeerd op een open verkiezing waaruit alleen de echt zwakke dossiers weggefilterd worden.

Havana, Istanbul, Leipzig, Londen, Madrid, Moskou, Parijs en Rio zijn de andere kandidaten. De eerste drie maken geen schijn van een kans wegens te klein en/of te weinig middelen. Zoals gezegd wordt het een heikele kwestie om nog een andere stad van de shortlist weg te laten. Die zou op 6 juli 2005 in Singapore wel eens erg lang kunnen uitvallen.

verkeersproblematiek

bevolking niet enthousiast

niet compact

steun overheid

sporttraditie

zwakke economie

weinig infrastructuur

Barcelona 1992

steun Samaranch

verkeersproblematiek

niet compact

algemene steun

verliezer in 2008

traditie

onduidelijke plannen

politieke instabiliteit en aanslagen

politieke steun

reputatie

inzake veiligheid

anti-Amerikaanse stemming

duidelijkste plan

meest ambitieuze

project

sponsors en tv-rechten

moeilijke

economische situatie

criminaliteit

Zuid-Amerikaans

kandidaat

aantrekkelijke locatie

al kandidaat in 2004

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234