Woensdag 08/04/2020

De andere Democraten...

joseph Lieberman (61)

De advocaat uit Connecticut zit momenteel in zijn derde termijn als senator. Hij wordt gezien als een van de conservatieve kandidaten bij de Democraten. Zelf benadrukt Lieberman dat hij een Democraat is die gevormd is door de visie van John F. Kennedy en met standpunten die zich veeleer in het midden oriënteren en die het zullen halen bij de verkiezingen van 2004. Net als zijn voorbeeld Kennedy is Lieberman voorstander van sociale vooruitgang en gelijke kansen en is hij tegelijk voor een sterk Amerikaans leger. Lieberman was dan ook de Democraat die zich het sterkst profileerde als een voorstander van een aanval op Irak, terwijl de andere partijleden zich veeleer op de vlakte hielden of zwak ja knikten. Wat volgens de Amerikaanse pers helemaal niet voor Lieberman pleit, is zijn gebrek aan charisma. Hij maakt geen indruk als hij ergens binnenstapt en hoewel hij zich spontaan toont en grapjes maakt tijdens zijn toespraken, lijken de luisteraars niet echt bewogen te worden door zijn woorden.

Verwacht wordt dat Lieberman het in het begin van de voorverkiezingen moeilijk zal hebben, maar dat zijn talent om campagnegeld binnen te halen hem misschien wel kan helpen in de race naar het Witte Huis. Lieberman vroeg zijn mede-Democraten al om pragmatisch te zijn en de interne geschillen op te geven voor een groter doel: winnen.

Richard Gephardt (62)

Het is niet de eerste keer dat Richard Gephardt zich in de race werpt. Het parlementslid uit Missouri was er al eens bij in 1988, maar moest toen het onderspit delven omdat hij halverwege de voorverkiezingen zonder geld voor zijn campagne kwam te zitten. Gephardt werd in 1994 fractieleider van de Democraten in het congres, maar het lukte hem niet om zijn partij opnieuw naar een meerderheid te leiden. Hij nam ontslag in 2002 om zich te concentreren op zijn kandidatuur.

Gephardt profileert zich als een gelovig man, een baptist, die het Nieuwe Testament op zijn duimpje kent. Hij benadrukt dat hij een andere boodschap uitdraagt dan Bush, die ook om de haverklap met zijn geloof naar buiten komt. Gephardt zegt dat hij, net als Jezus, opkomt voor de armen, terwijl de huidige president zich focust op het rijkere deel van de bevolking. Hij heeft zich in zijn campagne tot nu toe vooral gefocust op gezondheidszorg. De gewone man en vrouw overtuigen, dat is wat Richard Gephardt wil om uiteindelijk de nationale roem te bereiken waar hij al dertig jaar naar streeft. Volgens zijn kabinetschef betekent deze gooi naar het kandidatuurschap voor de Democraten en uiteindelijk misschien naar het presidentschap ofwel het hoogtepunt ofwel het einde van zijn carrière. Zijn ervaring kan ook tegen hem werken: nu al wordt hij door velen gezien als de saaiste onder de negen Democratische kandidaten, een has been die beter meteen een punt kan zetten achter de politiek.

John F. Kerry (59)

Senator John F. Kerry uit Massachusetts is de enige gedecoreerde Vietnam-veteraan onder de negen kandidaten. Hij heeft in de loop van de jaren een uitgebreide kennis opgebouwd van buitenlandse politiek, een item dat altijd een handicap is geweest voor Democratische kandidaten. Kerry profileert zich als de sportieveling en durver, rijdt op een Harley, speelt ijshockey en doet aan snowboarden. Een van de slogans luidt 'John Kerry, he's no weenie'. Kerry is de Democraat van een 'sterker, veiliger Amerika'. Maar hij laat vaak zijn 'zachtere' kant zien door uitspraken als: 'We moeten opnieuw kunnen dromen'. Een dromer en een realist tegelijk, zo wordt Kerry vaak omschreven. Een oude liberaal en een nieuwe democraat, die zowel voor de oorlog in Irak was, maar zich er tegelijkertijd aan stoorde. Hij toonde zich voorstander van de Bush-strategie, maar leverde meteen kritiek op het ontbreken van diens pogingen om een diplomatieke oplossing te vinden.

Wat Kerry wel als voordeel heeft op de andere kandidaten is zijn persoonlijke fortuin, of althans dat van zijn vrouw, die meer dan een half miljard dollard zou bezitten. Dat maakt van Kerry financieel meteen de beste uitdager van Bush, die voor zijn campagne allicht eenzelfde som zal gebruiken.

Carol Mosely-Braun (56)

Als eerste zwarte vrouw in de senaat liet ze zich van 1993 tot 1998 vooral opmerken door haar scherpe inzicht in 's lands budget. Ze zal de zwarte kiezer die ze wil aantrekken, moeten delen met Al Sharpton, de andere zwarte kandidaat. Enkele jaren geleden waren er geruchten over misbruik van campagnefondsen.

John Edwards (50)

Senator die gezien wordt als het 'Democratische antwoord op George W. Bush'. Is vrij onervaren op het gebied van nationale politiek.

Bob Graham (67)

Graham stelde zich als laatste kandidaat, wegens een zware hartoperatie in januari. Zit nu in zijn derde termijn als senator, nadat hij twee keer gouverneur van Florida was geweest. Wordt gezien als een gematigde Democraat die het voordeel heeft van een groot persoonlijk fortuin.

Dennis C. Kucinich (56)

Kucinich zat vier keer in het congres, maar is nationaal niet echt bekend. Hij profileerde zich aan de linkerzijde als 'vredeskandidaat' en maakte van algemene gezondheidszorg zijn dada. Zijn nauwe banden met de vakbonden zouden in zijn voordeel kunnen werken.

Al Sharpton (49)

Een controversiële kandidaat uit het centrum van New York, die het vooral zal moeten hebben van de stedelijke stemmen. Regionaal heeft hij relatief veel succes, maar het is afwachten of hij ook landelijk de stemmen van de zwarte Amerikanen zal kunnen binnenhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234