Zondag 19/09/2021

De amateur verdringt de professional

Pro-ams, amateurs die zich gratis en voor niks zeer professioneel in hun hobby verdiepen, zullen de komende twee decennia een beslissende invloed uitoefenen op de samenleving in het algemeen en de economie in het bijzonder. Dat blijkt uit een rapport van de denktank Demos, die in opdracht van de Britse overheid peilde naar het maatschappelijke belang van de pro-ams. Conclusie: de overheid moet investeren in hun hobby's en zo de gemeenschapszin aanwakkeren.

Van postzegelverzamelaars tot software-ontwikkelaars, van campagnevoerders tot doe-het-zelvers die hun eigen huis bouwen, met hun toewijding, kennis en gedrevenheid steken de pro-ams de echte specialisten de loef af. De twintigste eeuw betekende de opmars van de professionals in de geneeskunde, de wetenschap, de politiek... Overal concurreerden deskundigen met hun knowhow - en de diploma's om dat te staven de amateurs weg. Maar na jaren van misprijzen ligt nu eerherstel voor de amateur in het verschiet.

De late belangstelling van het politieke establishment staat in schril contrast met hoe de privé-sector nerds behandelt. Bedrijven waarderen pro-ams en honoreren hen met hoge lonen en promoties. Een uitstekend voorbeeld van een pro-am is Microsoft-stichter Bill Gates, die trouwens prat gaat op zijn nerd-status.

De groei van de pro-am-cultuur heeft niet zozeer te maken met beleidsmaatregelen, maar vooral met sociale en demografische factoren. Als mensen langer leven, zo blijkt, of wanneer ze hun carrière even op een laag pitje zetten, gaan ze hun vrije tijd namelijk zinvoller besteden. Zo vatten veel vijftigplussers een tweede carrière aan wanneer hun eerste, professionele loopbaan op haar laatste benen loopt.

Het rapport stelt ook dat de overheid zich niet te hoge objectieven moet stellen in de promotie van de pro-ams. De sociale en economische trends zullen die klus wel klaren zonder overheidsinterventie. Wel geven de onderzoekers een aantal concrete voorstellen om pro-ams te stimuleren en om kinderen te helpen bij het ontplooien van soortgelijke activiteiten op school. Zo stellen ze voor dat bedrijven bepaalde dagen voorzien waarop hun werknemers hun hobby kunnen beoefenen. Ze zijn ook gewonnen voor een nationale vrijwilligersdag en willen jongeren van 16 tot 23 jaar de kans geven zich een heel jaar aan een pro-am-activiteit te wijden.

De overheid kan er ook voor zorgen dat meer sociale groepen zulke activiteiten opnemen. De ene gedreven hobbyist is immers de andere niet. Zo zul je met een hoger inkomen sneller aan het pro-ammen slaan. Mannen zullen zich ook eerder intensief met hun hobby bezighouden dan vrouwen, vooral als er kinderen zijn. Vrouwen verkiezen ook activiteiten die ze thuis kunnen beoefenen en die ze makkelijk op het huishouden kunnen afstemmen. Of je deeltijds of voltijds werkt, doet er niet toe. Maar de gedreven amateur is zelden iemand die geen job heeft.

Gert Pauwels

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234