Zondag 29/11/2020

Opinie

De alsmaar frequentere uitspraken van de N-VA in de media werken bij de PS als een rode lap op een stier

"Op het moment waarop de regering eindelijk werk gaat maken van de tax shift, wil Vlaams minister-president Geert Bourgeois uitgenodigd worden aan de onderhandelingstafel."Beeld BELGA

Alain Gerlache is mediawatcher bij RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

Wat een timing! Op het moment waarop de regering-Michel eindelijk werk gaat maken van de tax shift, het meest complexe thema en de meest delicate fase van de legislatuur tot nog toe, wil Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) uitgenodigd worden aan de onderhandelingstafel. Je kunt je de verhitte reactie bij vele Franstalige liberalen voorstellen: 'Wat bezielt hem? Is het zo nog niet complex genoeg?'

In werkelijkheid moet je toegeven dat er een grond van waarheid zit in de argumenten van Bourgeois. De federale regering heeft de ambitie de fiscaliteit diepgaand te veranderen. Aangezien dat ook gevolgen kan hebben voor de regio's, die ook fiscale bevoegdheden hebben, waarom zou je ze dan niet op de een of andere manier betrekken bij een omvangrijke hervorming die onder meer concurrentiekracht, de werkgelegenheid en het milieu ten goede moet komen, én die het de burger gemakkelijker maakt?

Maar zoals altijd in de politiek is gelijk hebben één zaak, maar gelijk krijgen nog iets anders. De politieke context weegt vaak zwaarder door. Vlaanderen betrekken in het proces betekent dat je ook Brussel en Wallonië erbij neemt, en dus de PS. Bourgeois en Magnette hand in hand tegenover Charles Michel?

Daar zijn we nog lang niet aan toe. Maar al enkele weken geleden was tandengeknars te horen bij de begrotingscontrole en de neerwaartse bijstelling van de budgetten voor de regio's, en dat zowel aan het Martelarenplein als in het Elysette, al was reactie in het zuiden veel heviger.

Alain Gerlache.Beeld BELGA

Aan Franstalige kant staan het federale niveau en het Waalse gewest constant met getrokken messen tegenover elkaar. De relatie tussen Michel en Magnette staat op het diepste peil ooit. De prioriteiten van de PS zijn de herlancering van de Action Commune, de profilering als bevoorrechte partner van de FGTB en de bocht naar links maken die Elio Di Rupo tot nog toe heel moeizaam belichaamt.

Ook al zijn er mensen bij zowel de MR als de PS die vinden dat het tijd is om te bedaren en dat de permanente spanningen de Franstaligen verzwakken, toch zal dat niet vlug gebeuren. Ook al omdat de alsmaar frequentere uitspraken van de N-VA in de media, ook over dingen die niet in het regeerakkoord staan zoals de betaling van werkloosheidsuitkeringen door de vakbonden, altijd werken als een rode lap op een stier bij de Franstalige socialisten.

Is het dan echt het moment om indirect een beroep te doen op de Parti Socialiste, als de discussie zo delicaat gaat worden? Welke manoeuvreerruimte heeft de PS om te onderhandelen over een akkoord met de 'antisociale MR/N-VA-regering'? De verhitte debatten in de Kamer over de indexsprong gisteren, wijzen niet in de richting van een compromis, wel integendeel. Het persoonlijke initiatief van Geert Bourgeois stoort dus iedereen, te beginnen met de bewoner van Wetstraat 16, die opnieuw de grootste partij van de coalitie en van het land moet temperen zonder ze tegen de schenen te stampen. Het wordt zowat een gewoonte.

Uiteindelijk kun je je ook afvragen of de N-VA echt in zo'n tax shift gelooft. Ze zou die wat graag zien mislukken...

Of herinneren de Vlaams-nationalisten zich dat de grote hervormingen die in dit land gerealiseerd werden meerderheid en oppositie samenbrachten, of het nu het Schoolpact of de politiehervorming betrof? Voor de N-VA zou dat de 'federal shift' verankeren die sommigen al ontwaren sinds de partij aan de macht is gekomen.
In dat geval moet de reactie van Paul Magnette zijn: 'Probeer maar!'

We kunnen maar dromen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234