Vrijdag 22/10/2021

'De agenten mogen gaan stempelen'

Een paardenpoepzak, hondenverband of een pop die het verkeer regelt. Hoewel de Brusselse uitvindersbeurs Eureka inmiddels 52 jaar bestaat, blijkt ook nu weer dat de levenskwaliteit nog altijd beter kan. Gisteren demonstreerden twintig professoren Barabas hun uitvindingen die zij van 11 tot en met 16 november tentoonstellen in Brussels Expo.

Brussel

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Eureka is onlangs in handen gevallen van beursenorganisator CPE Exhibition. Die wil de uitvindersbeurs een nieuw elan geven. Dat gebeurt onder andere door het organiseren van conferenties. Ook is er een nieuwe jury aangesteld. "Voorheen werkte die heel algemeen. Nu hebben we specialisten per sectie. Zo willen we echt goede uitvindingen eren", zegt Anne Bolmain van CPE Exhibition. Daarnaast heeft CPE Exhibition veel werk gemaakt van prospecties in het buitenland. Dat heeft participanten uit tien nieuwe landen opgeleverd, gaande van Kameroen en Uruguay tot Canada en Nederland. In totaal zullen er zo'n 800 uitvinders aanwezig zijn uit veertig landen.

De zoektocht naar nieuwe producten en de innovatie van bestaande is erg belangrijk voor een land. Dat bewijst bijvoorbeeld Ford Genk, aldus Norbert de Schaetzen, voorzitter van de internationale jury. "Ze tonen ons het belang om een technologische voorsprong te behouden om het nadeel van onze hoge loonkosten weg te werken."

Verscheidene Belgische uitvinders doen alvast een poging.

Zelfrijdende koffers of winkelwagentjes, Luc Deprez uit Roeselare heeft al heel wat uitvindingen op zijn naam staan. Nu heeft hij een robot gemaakt die het verkeer kan regelen. De grijsharige politieagente in oranje jas en op gehakte schoentjes van mevrouw Deprez ziet er een stuk realistischer uit dan de houterige poppen die momenteel de snelwegen bevolken. Ze draait geheel volgens de verkeersreglementen en fluit op commando. In haar borst zitten een camera en een spraaksysteem. "Kinderen, jullie mogen nu oversteken", krijgt ze moeiteloos over haar lippen. "De agenten mogen gaan stempelen", meent Deprez.

De verkeersdrukte die de jaarbeurs in Roeselare altijd meebrengt, bracht Deprez op het idee. "Die vindt plaats in november. De politie moet dan vaak in de gietende regen het verkeer regelen. Vandaar." Alleen mogen robots dat bij wet nog niet doen. Ook voor alcoholcontroles vindt de West-Vlaming zijn uitvinding geschikt. "In het verkeer staan zwaaien tegen al die dronkaards is niet plezant. Die reageren vaak agressief. Dan zet je de pop als voorpost en kunnen de mensen zich daar op afreageren."

Mensen die vastzitten in brandende torenflats zijn vaak ten dode opgeschreven. Brandweerman en ballonvaarder Lowie Vanluffeln uit Hoogstraten kan dat niet langer aanzien. Hij combineerde zijn twee passies en ontwierp de Skyscraper Pecker. Aan de hand van een animatiefilmpje en een gele plastic luchtballon met daaraan een Playmobil-poppetje toont Vanluffeln het systeem. Het is de bedoeling dat bij brand in een torenflat een brandweerman opstijgt aan een met helium gevulde ballon naar de plaats waar hij mensen moet redden. De ballon heeft een vlakke kant waarmee hij tegen de flatgevel kan aanmeren. Via een geleidetouw kunnen de bevrijde mensen vervolgens afzeilen naar beneden.

"Dit is een gat in de hulpverlening", vindt Vanluffeln. "Interventie langs een gevel is niet gemakkelijk en zeer gevaarlijk voor een brandweerman." Helikopters zijn dan niet altijd een oplossing. Ze veroorzaken namelijk te veel trillingen en turbulentie. Als de ladderwagen ontoereikend is, moeten brandweermannen te voet naar boven. Als ze dan in de rook belanden, moeten ze adembescherming opzetten en hebben ze nog maar drie kwartier om mensen te zoeken. "Een emmer vol pompiers sterft zo elk jaar wereldwijd", weet Vanluffeln.

Het idee dateert van voor de aanslagen van 11 september 2001. Interesse voor de uitvinding komt voornamelijk vanuit de brandweer, de ballon- en de veiligheidsindustrie. Vooral in de Verenigde Staten zijn ze volgens Vanluffeln 'vlammend curieus'. De brandweer van Albuquerque was al zo enthousiast dat ze contact opgenomen heeft met die van New York, maar die heeft nog niet gereageerd.

Leden van de milieuvereniging waarvan Hubert Corssen uit Achel lid is wilden de hondenpoep te lijf met straffen. De Limburger vond dat dat dan ook voor paardenvijgen moest gelden. De andere leden daagden hem daarop uit een oplossing te vinden. Dat resulteerde in de vijgentas. De lichtgewicht vijgentas lijkt veel op een rugzakje dat aan het achterste van een paard hangt. Het kan vastgehaakt worden aan de singelriem en met een riempje aan de staart. Zodra het paard zijn staart optilt om zijn behoefte te doen gaat de zak open en belandt de grote boodschap daarin. In totaal kan er 4 tot 6 kilo stront in de zak. Om hem te legen hang je er een afbreekbaar plastic zakje aan. Via een kliksysteem gaat het rugzakje open en belanden de vijgen in het vuilniszakje. Dat kan vervolgens gewoon bij het huisvuil worden gezet.

De 50 euro kostende zak kan veel ergernis voorkomen. Paarden doen hun behoefte namelijk steeds op dezelfde plaats. "Het zijn altijd dezelfde bewoners die die vijgen voor de deur krijgen. Die zijn daar niet gelukkig mee", weet Corssen. Vooral vanuit Nederland is er belangstelling. De overste van de politie te paard uit dat land zag collega's in Brussel de zak uittesten toen hij er paarden kwam halen. "Daar wachten we op", was zijn reactie. De Belgen wachten nog wat af.

De zeven jaar oude Britse mastino Lancelot heeft gewrichtsproblemen, waardoor hij vaak op de ellebogen van zijn voorpoten valt. Open wonden zijn het gevolg. In februari van dit jaar waren die zo erg dat Lancelot geen lang leven meer beschoren was. Baasje Pascale Jacquemin uit Luik moest iets doen om haar hond te redden. Uiteindelijk kwam ze tot de Dog Protect. Dat is een zacht en dik wondengenezend verbandsysteem op maat van de hond. Het wordt met een bretel op de rug geplaatst en vastgemaakt aan de halsband. Dikke schokdempende katoenen kussens worden met klitteband om de poten aangebracht. De wasbare zachte stof werkt absorberend en ontsmettend en laat bovendien de nodige lucht toe.

"Lancelot heeft er totaal geen last van", verzekert Jacquemin en toont foto's van een opgewekte, levenslustige, met verband omgespte hond. Voor het eerst is er zelfs een laagje vel op zijn wond gegroeid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234