Maandag 30/01/2023

NieuwsTerrorisme

De afscheidsbrieven van Salah Abdeslam: ‘Zorg dat jullie zonen strijders worden’

Na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 keerde Salah Abdeslam terug naar België. Hij kon pas vier maanden later in Molenbeek worden opgepakt.  Beeld © VRT
Na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 keerde Salah Abdeslam terug naar België. Hij kon pas vier maanden later in Molenbeek worden opgepakt.Beeld © VRT

Televisiezender Eén start vanavond met een vierdelige reeks over Salah Abdeslam. Die probeert te reconstrueren hoe de Molenbeekse bandiet een terrorist werd. Centraal in de reeks staan de brieven die hij aan zijn naasten schreef kort voor hij werd opgepakt.

GVV

Vijf jaar geleden was Salah Abdeslam (31) de meeste gezochte man ter wereld. Hij was de enige overlevende van de terreurcel die op 13 november 2015 had toegeslagen in Parijs en zou pas op 18 maart 2016 in Molenbeek worden gevat. Drie dagen eerder had de politie zijn schuilplaats in Vorst al bestormd. Daar kon hij ontkomen, maar hij liet er wel drie brieven achter. Het waren afscheidsbrieven, voor als hij tijdens de klopjacht zou sterven.

Eentje is gericht aan zijn moeder en maakt duidelijk dat de brieven dateren van na de terreur. “Uw zoon Brahim heeft geen zelfmoord gepleegd”, schreef hij immers over zijn broer, die stierf toen zijn bommengordel ontplofte in het Parijse café Le Comptoir Voltaire. “Hij heeft gestreden”, verzekerde Abdeslam. “Hij heeft gedood en is gedood door de ongelovigen. Hij is een held van de islam.”

Zijn motivatie

Als er nog twijfel zou bestaan over de vraag of Salah Abdeslam slechts een hulpje was, dan wel een volbloed terrorist, dan nam hij die twijfel weg wanneer hij schreef: “Weet dat uw twee kinderen gevochten hebben voor Allah.” Zijn motivatie deed hij het duidelijkst uit de doeken in een brief aan zijn jongere zus. “Weet dat wij het ongelovige volk alleen maar terroriseren omdat Frankrijk een land is dat de islam al sinds lang bestrijdt”, zo schreef de man die nu al jaren weigert om over de feiten te spreken. “We zijn niet de eersten en zullen niet de laatsten zijn. De ongelovigen hebben zich verenigd om onze families af te slachten. Zij hebben duizenden mensen gedood en laten de terreur dagelijks leven in de landen van de moslims.”

Aan zijn verloofde Yasmina, met wie hij indertijd op trouwen stond, schreef Abdeslam: “Ik vraag je oprecht om mij te verontschuldigen. Ik heb je verlaten, terwijl ik je een huwelijk had beloofd. Dat is geen verraad, maar een keuze die ik heb gemaakt omdat dit aardse leven een leven van opoffering is om de tevredenheid te bekomen van de Heer van het universum.”

Hij schreef te hopen dat Allah zijn geliefde “een betere echtgenoot” zou bezorgen, maar voegde daar wel aan toe: “Weet dat een vrouw in het hiernamaals het recht heeft om haar man te kiezen als ze er meerdere zou hebben. Voor mij blijf jij m’n vrouw en ik hoop dat Allah ons herenigt in de andere wereld, in het eeuwige leven.”

Vrome vrouwen

Van inkeer was er op dat ogenblik nog absoluut geen sprake. In de brief aan zijn zus maakte Abdeslam zich zelfs boos omdat zijn familie eer zou hebben betuigd aan de slachtoffers van de terreur. “Ik heb gezien dat er kaarsen brandden op ons balkon als teken van solidariteit met de ongelovigen”, schreef hij. “Terwijl er duizenden moslims zijn gedood en dat geen reactie uitlokte. Daar schaam ik me voor.” Hij raadde zijn zus ook aan om naar een moslimland te verhuizen en voegde in een soort van postscriptum – dat volgde op zijn slotwoord “Allhu Akbar” of “God is groot” – een boodschap toe voor zijn broers, aan wie hij geen brief had geschreven.

“Zeg hen dat ze Allah moeten vrezen, hun religie bestuderen en dat niet als een spelletje zien”, zo luidde het daar. “De ongelovigen zullen nooit genoegen nemen met jullie. Ze zullen dat wel doen met hun mond, maar in hun hart zullen ze jullie verafschuwen. Doe hetzelfde en verafschuw hen. Voed jullie kinderen op in de islamitische religie, want het is daarop dat jullie beoordeeld zullen worden. Zorg dat de jongens strijders worden en de meisjes vrome vrouwen.”

Afsluiten deed Abdeslam zijn brief met de Arabische groet “Salam Aleykom” – Gods vrede zij met u – en hij ondertekende met “Abd Rahman, dat is mijn naam in de Jihad”.

Salah, Eén, dinsdag om 21.30 uur of op VRT NU

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234