Zaterdag 08/08/2020

De Afscheidnemer stopt

Etienne Joris schreef De Putsch van Steve en doceerde Economie aan de KHLim.

'Het gemak waarmee Stevaert iedereen inpalmde, bracht hem er wellicht toe zijn hand te overspelen', stelt Joris.

Je kunt moeilijk beweren dat het nieuws dat Steve Stevaert afziet van al zijn publieke mandaten insloeg als een bom. Daarvoor zei de Grote Afscheidnemer in het verleden al te vaak salut en de kost. Wat in elk geval blijft zijn de vele vragen bij de val van dit zondagskind.

De citaten waarmee Steve zijn toespraken en tussenkomsten kruidde, stamden uit het ganse politieke spectrum, van de communist Deng tot de ultraliberaal Laffer. En als de lieveling van paters en nonnen natuurlijk de Bijbel: 'Hoogmoed komt voor de val' was een favoriet maar het is de vraag of die hem niet fataal werd. Niet dat die jongensachtige figuur op de fiets een pretentieuze indruk gaf, maar het gemak waarmee hij aan jobhopping deed en iedereen voor zich inpalmde bracht hem er wellicht toe op de duur zijn hand te overspelen.

Zo stond het in de sterren geschreven, en hij maakte er geen geheim van, dat hij na zijn aanstelling als Hasselts burgemeester begin 1995 niet te lang in die functie zou blijven. Hij had dat ambt naar eigen zeggen nooit geambieerd, tuimelde er maar in door het onverwachte 'wegvallen' van twee andere socialistische kopstukken (Willy Claes en Ernest Bujok) en spoedde zich, na enkele door het grote publiek gesmaakte stunts, denk aan de gratis bussen, al na minder dan vier jaar naar de uitgang. Dat hij als minister kant-en-klare woningen moest afbreken zinde hem niet maar liever dát dan bijvoorbeeld Binnenlandse Zaken. "Zie je mij al als minister van de flikken?", wuifde de alternatieveling in hem dat weg.

Wat iedereen evenwel met verstomming sloeg was dat Steve Stevaert, twee jaar nadat hij zijn partij naar een olympische hoogte had gevoerd, het ook als partijvoorzitter voor bekeken hield. Dat was geen gril of overhaaste beslissing, want een jaar ervoor vertrouwde zijn rechterhand me toe dat Steve en de zijnen in Brussel "niet willen crashen, maar voor een zachte landing zullen zorgen". Dat werd het Limburgs gouverneurschap, gekoppeld aan -niet te vergeten - het voorzitterschap van Ethias, waarmee hij meteen met twee voeten in de financiële wereld stond. Met het gedwongen opgeven van dat laatste oogde ook het eerste niet meer interessant en in 2009 paste hij voor die "vaste benoeming".

Complottheorieën

Het gouverneurschap is in Limburg een ambt met prestige - zij het na de kortstondige doortocht van Steve al heel wat minder. Dat Stevaert het invulde als een soort interimaris zette veel kwaad bloed, vooral bij eenvoudige mensen die hem vroeger verafgoodden en zelf niet zo makkelijk aan de bak kwamen. Ook doken er direct complottheorieën op: something was rotten, hier in Hasselt moest meer aan de hand zijn. Die sceptici kregen de perceptie definitief aan hun kant, want de naam Stevaert dook samen met die van vroegere kornuiten op bij onfrisse dossiers als het fraudeschandaal bij de Hasseltse politie en de Pukkelpopweide en werd in verband gebracht met de Vietnamese haven Hai Phong waarin Groep Machiels (ook betrokken bij de aankoop van de voornoemde weide) belangen heeft.

Een opvallende parallel kwam aan de oppervlakte: tussen de manier waarop Stevaert de zaken privé en publiek aanpakt. Zijn privébelangen, zo merkt een insider op, bracht hij onder in een hele resem vennootschappen, zodat het een kluwen werd waarin een kat haar jongen niet meer vindt. Voor publieke zaken werkte hij liefst via intercommunales, publiek-private samenwerkingsverbanden, een autonoom gemeentebedrijf en dergelijke zodat zelfs nauw betrokkenen het spoor bijster raakten en niemand nog het globale plaatje zag, zeker niet "de mensen".

Intussen haalden projectontwikkelaars en aannemers hun hartje op aan appartementsblokken (ruim 600.000 euro voor één appartement in een nieuw project) aan de Hasseltse kanaalkom, waarvoor woordjongleur Steve de naam 'Blauwe Boulevard' verzon en een vriend-architect het masterplan bedacht.

De invisible hand die aanstellingen tot op het ministeriële niveau bekokstoofde, kreeg een naam en een gezicht. De Keizer van Limburg mocht dan al zijn gewaad hebben afgelegd, zijn macht behield hij. Tot hij blijkbaar in zijn eigen netwerk verstrikt geraakte en mindere goden, vroeger met gemak tot zwijgen gebracht, zich revancheerden. En zo werd 2011 ook voor Steve een annus horribilis.

Werd dit alles, en de groeiende interesse ervoor vanwege de hem ooit zo gunstig gestemde media, Stevaert te veel of gooide hij de handdoek in de ring wegens de privétegenslagen die zich opstapelden? Het lijkt er sterk op dat de man, wiens naam jongeren scandeerden bij het bezoek van prins Filip aan Hasselt in plaats van die van Monseigneur, aan zijn voorlaatste afscheid toe is. Veel tranen zullen er niet gestort worden - niet in zijn partij, niet bij "de mensen"- over wat velen nu zien als een verwend joch dat niet bij machte was zijn puberale kuren te overwinnen, een Peter Pan die niet echt volwassen wilde worden.

They never come back, weten ze in de bokssport. Maar ook daar waren er uitzonderingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234