Woensdag 24/02/2021

De ACW-affaire verdient beter dan de legalisering van een maatschappelijk debat

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Patrick Develtere en zijn ACW kiezen voor de vlucht vooruit. Wie nog iets stouts zegt over het ACW krijgt voortaan een klacht wegens laster aan de broek. Dat is jammer, want deze affaire verdient beter dan de legalisering van een maatschappelijk debat. Want daar gaat het in wezen om, over de vraag in hoeverre een maatschappelijk-politieke organisatie moet leven en handelen naar de normen en waarden die ze zelf predikt. Dat is de vraag, veel meer dan of het ACW altijd netjes binnen de lijntjes van de wet gekleurd heeft. Want voorlopig zijn er geen bewijzen, niet eens veel aanwijzingen van onwettelijk handelen te vinden, wat het hysterische N-VA ook moge beweren.

Maar wat wel bovenkomt, is dat de organisatie minstens overwoog om gebruik te maken van de notionele interestaftrek. Is dat onwettelijk? Nee. Is dat een beetje vervelend voor een organisatie die urbi et orbi verkondigt dat die ontwijkingstechniek eigenlijk niet te verantwoorden valt? Kennelijk wel, want het ACW heeft inmiddels toegegeven en aangekondigd niet langer gebruik te zullen maken van het mechanisme.

Is het onwettelijk dat het ACW en Belfius een schijnbaar preferentiële behandeling krijgt, met een rentetarief waar meer dan geheimzinnig over werd gedaan? Nee. Maar is het vervelend voor een organisatie die gelijke behandeling en solidariteit en transparantie in het zaken doen hoog in het vaandel draagt? Blijkbaar wel, want waarom anders heeft ACW inmiddels beslist de overeenkomst te verbreken?

Is er iets onwettelijks gebeurd bij de ondertekening van de Koninklijke Besluiten over de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten? Nee, want de correcte handtekening, die van Didier Reynders, staat eronder. Maar is het niet bijzonder ongemakkelijk dat een sociale organisatie die gelijkheid en solidariteit predikt zelf de besluiten opschrijft waardoor haar eigen leden als enigen niet op de blaren moeten zitten wanneer een bank overvalt? Dat zij als enige aandeelhouders langs de kassa mogen passeren terwijl de belastingbetaler voor de afhandeling van het faillissement opdraait? Onwettelijk is het misschien niet eens, maar onverdedigbaar blijft het wel.

Eurocommissaris Karel De Gucht getuigt in deze krant hoe destijds op één nacht en op een drafje de voorkeursbehandeling van de Arco-coöperanten door de strot van de coalitiepartners werd geduwd, en dat zulks inderdaad misschien niet eens onwettelijk, maar in ieder geval een pure schande is.

Zolang het ACW dat niet wil toegeven, zolang het zich blijft verschuilen achter een puur legalistische benadering, blijft het een beweging die trouw blijft aan het credo van 'Animal Farm' van George Orwell: "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Dat wil je als grootste sociale organisatie van het land toch niet zijn?

Yves Desmet
Hoofdredacteur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234