Dinsdag 21/01/2020

De achtentwintig gezichten van Gent

Historische tentoonstelling Gentse stadsgezichten in Bijlokemuseum

Gent

Eigen berichtgeving

Rudy Pieters

Voor De beurs van Judocus Vijdt (genoemd naar de middeleeuwer die het Lam Gods financierde) doorsnuffelde Jan Hoet twee jaar geleden de Gentse museumkelders, op zoek naar stukken die iets over kunst en kapitaal konden vertellen. Ook Gentse Stadsgezichten brengt een deel van het verspreide Gentse erfgoed samen, deze keer rond achtentwintig Gentse plaatsen met een rijke geschiedenis. Judocus Vijdt koos voor een artistieke invalshoek, Stadsgezichten gooit het over een historische boeg. Hoets tentoonstelling kon een ruim publiek boeien, het huidige verhaal is vooral tot de Gentenaars gericht.

De achtentwintig plaatsen bevinden zich zowel in het centrum als in de deelgemeenten. We krijgen zowel het postgebouw op de Korenmarkt als het bedevaartsoord Lourdes in Oostakker geserveerd, zowel het Zuid, waar vroeger een station stond, als Flanders Expo (Sint-Denijs-Westrem), waar vroeger een vliegveld lag. Het resultaat is geen totaalbeeld, geen Gentse geschiedenis aan de hand van achtentwintig plaatsen. Het is wel een parcours dat de verscheidenheid van een stad bezingt, achtentwintig verschillende vele gezichten van een en hetzelfde Gent.

Ook elke plaats afzonderlijk heeft door de eeuwen heen verschillende gezichten gekend. Gentse Stadsgezichten tracht de geest van elke plek (de genius loci) op te roepen aan de hand van zeer uiteenlopende documenten en voorwerpen van vroeger tot nu. We vinden er de obligate foto's, schilderijen en tekeningen waarop de plaats te zien is naast plattegronden, bouwplannen, citaten van schrijvers zoals Richard Minne en Lieven Tavernier, potscherven uit opgravingen, een gaslantaarn, een nieuwjaarskaart van de gasaanstekers, het uithangbord van een tingieterij... Hier en daar horen we geluiden, zoals bij het Zuid waar we een stoomtrein horen fluiten.

Van elke plaats krijgen we eerst een recent beeld. Van het leegstaande postgebouw zijn dat bijvoorbeeld foto's van de technofuiven die er plaatsvinden. Op de techno volgen de gebouwen die hier stonden voor de komst van de postbodes in het begin van de twintigste eeuw: van de middeleeuwse stadsgevangenis krijgen we handboeien te zien, van het achttiende-eeuwse pakhuis drie houten saterkoppen die een toegangsdeur hebben gesierd. "We vertrekken van de huidige situatie en klimmen op in de geschiedenis", zegt stadsconservator Geert Van Doorne. Stadsgezichten gaat nog verder dan Judocus Vijdt doordat het de deuren wagenwijd opengooit en ook het erfgoed van de Gentse bevolking toont. Dat is vooral te merken aan de vele foto's van wijkbewoners die hier in grote 'familiealbums' zijn verzameld, en die elke plaats een heel menselijk gezicht geven. Van twee negentiende-eeuwse wijken, het Rabot en Sluizeken-Tolhuis-Ham, krijgen we een interactieve computerpresentatie: via een luchtfoto zoomt de bezoeker in op een deel van de wijk, een straat bijvoorbeeld, waar hij dan tal van foto's en getuigenissen van bewoners vindt. Dat project, waaraan het Nieuwpoorttheater heeft meegewerkt, biedt boeiende perspectieven: het zou prachtig zijn als je op die manier, door de ogen van de bewoners, een hele stad zou kunnen verkennen.

Door de overvloed aan bronnenmateriaal had Gentse Stadsgezichten een zeer overladen tentoonstelling kunnen worden. De makers zijn niet in die val getrapt. Ze hebben het aantal documenten en objecten laag gehouden en elk stuk weloverwogen geselecteerd. Daardoor krijgt de geest van elke plek de kans heel diep te ademen.

TITEL: Gentse Stadsgezichten.

WAAR? Bijlokemuseum, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent.

WANNEER? Van 30 september tot 17 december. Open van donderdag tot zondag van 9.30 tot 17 uur.

TOEGANG: Gratis.

CATALOGUS: 250 frank (6,2 euro). Dankzij de verschillende plattegronden kan de catalogus tegelijk een gids zijn bij een echt bezoek aan de achtentwintig plaatsen.

ONS OORDEEL: "Na het succesvolle Judocus Vijdt heeft het Bijlokemuseum opnieuw een opmerkelijke tentoonstelling in huis gehaald."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234