Maandag 06/02/2023

Strijd tegen terreur

De aanslag die er wellicht geen was

De uitzending van de wedstrijd van de Rode Duivels op groot scherm op het Rogierplein ging uiteindelijk door, maar er daagden weinig mensen op. Beeld Eric de Mildt
De uitzending van de wedstrijd van de Rode Duivels op groot scherm op het Rogierplein ging uiteindelijk door, maar er daagden weinig mensen op.Beeld Eric de Mildt

Op 18 juni verijdelden de politiediensten een aanslag tegen een fandorp van de Rode Duivels op het Brusselse Rogierplein. Tenminste, zo werd ons verteld. Nu twee van de drie verdachten in alle stilte zijn vrijgelaten: een kleine fact check. Wat gebeurde er die dag echt?

Douglas De Coninck

Het was aftellen naar België-Ierland, maar zaterdag 18 juni begon met het nieuws over 40 huiszoekingen. 152 garageboxen waren doorzocht en drie mensen aangehouden. Omdat ze "op het punt stonden een aanslag te plegen op het Rogierplein in Brussel". Vier topministers en hun gezinnen kregen politiebescherming. Nieuwssites titelden: 'Hun plan: Duivels-supporters doden.'

Alsof we na 22 maart aan nog veel erger waren ontsnapt.

BMW vol microfoontjes

De arrestanten waren Samir C. (27), Moustapha Benhattal (40) en Jawad Benhattal (29). De laatste twee zijn neven van Khalid en Ibrahim El Bakraoui, de daders van de aanslagen van 22 maart. Jawad werd begin mei door de lokale politie van Asse verdacht van sigarettensmokkel. Zijn BMW 118d was sindsdien volgestouwd met microfoontjes. Speurders luisterden elke conversatie in de auto af. Wapens of explosieven werden nergens gevonden, maar volgens het federaal parket hadden afgeluisterde gesprekken "een onmiddellijke tussenkomst genoodzaakt".

Het trio bleef 4,5 maanden lang opgesloten. "In het strengst mogelijke regime", zegt Sven Mary, advocaat van Moustapha. "Ze kregen het stempel 'terrorist' en gingen de isoleercel in."

Vorige week besloot de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) een beetje verrassend beide Benhattals vrij te laten onder voorwaarden. "We hebben tijdens de debatten elk zogenaamd belastend fragment in de rechtszaal laten horen", zegt Sébastien Courtoy, advocaat van Jawad. "We hebben de opnamen zelf vergeleken met de interpretatie die de politie eraan gaf."

Fout vertaald

"Hier gaan we uitstappen. En dan doen we rékétékéték." Het was op maandag 20 juni de krantenkop in Het Nieuwsblad. Volgens Courtoy is in geen enkele opname iets van deze strekking te horen. "Er is wel een proces-verbaal waarin de speurders beweren dat ze het geratel van een kalasjnikov horen", zegt Courtoy. "Dat bleek een optrekkende brommer te zijn." Een volgend fragment komt uit een gesprek tussen Jawad en een van zijn (zes) liefjes in zijn BMW. Hij zegt: "Wat denken ze wel? Denken ze echt dat ze dat land kunnen bombarderen en dan rustig kunnen slapen? Nee, zo werkt het niet."

Courtoy: "Jawad legde haar uit wat volgens hem de beweegredenen zijn geweest van zijn neven. Als je het hele gesprek beluistert, is het duidelijk dat hij in de zij-vorm spreekt, niet de ik-vorm."

Volgend fragment: "Wat ik gedaan heb met die valse papieren? Geschoten."

Dit komt zogezegd uit een gesprek waarin Moustapha aan Jawad uitlegt dat hij in 2005 een tijdje heeft rondgelopen met een vals paspoort. "De speurders hebben het, bewust of onbewust, slecht begrepen", zegt Courtoy. "In werkelijkheid zegt hij déchiré, niet tiré. Hij heeft gewoon dat paspoort verscheurd. Volgens mij moedwillig."

'Nog drie weken'

"Nog drie weken en dan nooit meer. Dus moeten we ervan profiteren, ten volle van profiteren."

Dit komt uit een gesprek tussen Jawad en - alweer - een van zijn liefjes in de BMW, iets meer dan drie weken voor de start van het EK. Het is een geanimeerd gesprek, want zij heeft een onbekende slip ontdekt in zijn bed. Hij verzekert haar dat dat niets te betekenen heeft en stuurt aan op seks. "De speurders maakten hiervan dat hij zich over drie weken zou opblazen", zegt Courtoy. "Beluister je het hele gesprek, dan merk je dat hij met de meest ridicule argumenten komt waarom hij nú wil vrijen en wat hij bedoelt met die drie weken. De ramadan. Ik vind het ongehoord dat een heel land op basis van deze onzin in de gordijnen is gejaagd. Nergens in het dossier, of in wat voor afgeluisterd gesprek ook, is sprake van het Rogierplein. Dat laatste komt puur uit de koker van de speurders."

Samir C., de derde arrestant, zit nog steeds in voorhechtenis. Hij verschijnt over twee weken voor de KI. Zijn nieuwe advocate sinds een week, Tsedey Negede, is hoopvol dat ook hij snel vrijkomt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234