Dinsdag 28/06/2022

Koksijde

De aanranding die er geen was

Burgemeester van Koksijde Marc Van den Bussche voert dan toch geen zwembadverbod in Beeld © Bas Bogaerts
Burgemeester van Koksijde Marc Van den Bussche voert dan toch geen zwembadverbod inBeeld © Bas Bogaerts

Er komt dan toch geen zwemverbod voor asielzoekers in Koksijde. Het incident dat aanleiding gaf tot het verbod, zou volgens de politie om een misverstand draaien, waarbij een asielzoeker een panikerend meisje probeerde te helpen.

JEROEN VAN HORENBEEK EN ROEL WAUTERS

"Ik had de indruk dat ze tegen de muur ging zwemmen en zich pijn zou doen. Ik heb gewoon mijn handen gebruikt om haar weg te duwen."

De Morgen kon het verslag van de 23-jarige Iraakse man inkijken die beschuldigd werd van het aanranden van een meisje in het zwembad van Koksijde. Volgens drie getuigen had de man, die in het opvangcentrum in de gemeente verblijft, een kind van elf jaar met een mentale beperking betast. In zijn verhoor benadrukt hij dat hij het meisje wou helpen en haar maar één seconde vasthield. Verschillende bronnen dichtbij het onderzoek zeggen dat zijn verklaring wellicht klopt.

Het meisje zou in paniek geraakt zijn op de wildwaterbaan van het zwembad. Waarop de Iraakse asielzoeker haar even vastnam. Ondertussen waren de getuigen gealarmeerd door haar geschreeuw. Zij belden later de politie.

Het meisje en haar ouders dienden geen klacht in. Zaterdagavond werd de Iraakse man vrijgelaten zonder voorwaarden.

Arabisch zwembadreglement

Het was de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open Vld), die zondagochtend het nieuws van de mogelijke aanranding naar buiten had gebracht. Hij eiste meteen een algemeen zwemverbod voor asielzoekers.

Na overleg met zijn schepencollege besliste hij gistermiddag om dan toch om geen verbod in te voeren. Er komt wel een voorlichtingscursus met informatie over de westerse normen en waarden. Asielzoekers die voor de eerste keer komen zwemmen, moeten een begeleider van de asieldienst Fedasil meenemen. Het zwembadreglement wordt in het Arabisch vertaald.

Vanden Bussche en zijn politiechef Nico Paelinck blijven volhouden dat er een probleem is in het zwembad. Die eerste zegt: "Ik wou liefst eigenlijk veel verder gaan, maar dat mocht niet van het Centrum voor Gelijke Kansen."

De andere: "Er zijn nog vier klachten binnengekomen van vrouwen over ongewenste aanrakingen in het zwembad. Het is aan het parket om dit nu verder te bestuderen. We willen deze voorvallen niet in de doofpot stoppen."

Het gerechtelijk onderzoek naar het incident van zaterdag loopt nog. Intussen blijft de Iraakse man vastgehouden in het gesloten asielcentrum van Brugge. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) besliste zondagochtend om hem daar onder te brengen. Volgens hem gaat het om een beslissing die de veiligheid moet garanderen. Zijn woordvoerder Katrien Jansseune zegt dat de beslissing is genomen op basis van het proces-verbaal van de politie.

'Kordaat maar lucide'

De wellicht onterechte opsluiting brengt Francken in een lastige situatie. Sinds de aanrandingen in Keulen kiest hij resoluut voor een nultolerantie ten opzichte van seksueel geweld door asielzoekers. In elk dossier hierover reageert de staatssecretaris snel en hard. Zo zei hij zondag: "Asielaanranders moet justitie vasthouden, zo niet doe ik het."

Je kunt echter vragen stellen bij die handelswijze. Francken kan tijdens de asielprocedure iemand overplaatsen naar een gesloten centrum, maar dan moet die wel een bijzonder gevaar vormen voor de openbare orde of veiligheid.

Francken lijkt nogal soepel en voluntaristisch om te springen met die toch belangrijke voorwaarde. Enkele juristen, onder wie strafpleiter Walter Van Steenbrugge, vinden dat hij de op deze manier zelf voor rechter speelt.

Dat gebeurt ook niet voor het eerst. Twee Afghanen werden in november vorig jaar opgesloten nadat ze beticht werden van verkrachting van een Iraaks meisje in het asielcentrum van Bredene. Het parket heeft de klacht achteraf geseponeerd. Wellicht is er nooit een verkrachtingspoging geweest. Uit het onderzoek bleek dat de twee niet bij het meisje konden zijn op het moment van de feiten. Voor de uitspraak waren ze echter al overgebracht naar een gesloten centrum en was hun procedure versneld. Daaruit bleek dat ze zich eerder in Duitsland hadden geregistreerd en terug daarheen moesten.

"De veiligheid is voor ons het allerbelangrijkste", reageert Katrien Jansseune. "We moeten kort op de bal spelen, want we kunnen geen weken wachten op justitie. We maken wel gebruik van alle mogelijke info."

CD&V-voorzitter Wouter Beke benadrukt dat Francken geval per geval moet bekijken. "Kordaat maar ook lucide." Hij weet waarover hij spreekt. In het opvangcentrum in zijn thuisgemeente Leopoldsburg werd begin deze maand een Turk beschuldigd van verkrachting van een Syrische vrouw. Ook hij werd overgebracht naar een gesloten asielcentrum. "Maar dat was op vraag van de medewerkers van het Rode Kruis. De man was agressief", zegt Beke. "Als we dit niet geval per geval onderzoeken, kunnen er problemen komen. Stel je voor dat iemand onterecht wordt opgesloten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234