Zondag 19/09/2021

DM Magazine

De 25 beste feestwijnen volgens onze expert

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Met kerst en oud & nieuw willen we graag origineel uitpakken in het glas. Specialist Dirk Rodriguez selecteerde voor u verrassende champagnes, kruidige rode wijnen en... absoluut te ontdekken porto's. Doe er uw voordeel mee.

Champagne

De champagnes werden gekozen op het 'gewone' instapniveau: champagnes zonder vermelding van oogstjaar (non-millésimé). We vermeden de bekende merkchampagnes. Die hebben elk een eigen stijl, en wellicht hebt u al lang uitgemaakt welke van die merken u het best ligt.

Daarom keken we naar wat de kleinere huizen te bieden hebben. Sommige werken zoals de grote: ze kopen stille wijnen op bij wijnboeren en maken er zelf champagne van. Ze mengen dus wijnen en creëren op hun niveau een eigen huisstijl.

Bij hen is het uitgesloten een stijl na te streven. Het resultaat hangt af van de oogst van de jongste jaren en de druiven waarover men beschikt. Sommige hebben meer pinot meunier, wat leidt tot een fruitige stijl. Andere meer pinot noir, druif die ruggengraat geeft aan de wijn en nog andere beschikken over veel chardonnay, geroemd om zijn finesse en minerale impressies van krijt.

1.

Producent: Clémar
Cuvée: Brut
Rassen: chardonnay (40%), pinot noir, pinot meunier

Fijne bubbels, evenwichtige, zuivere neus met wat brioche, secundair fruit en een minerale ondertoon. In de mond romig en toch goed gestructureerd. Zuivere en verzorgde afdronk met een spannende zilte toets. Perfect bij aperitief en zeevruchten. (12%)
Van den Bussche, 24,55 euro

null Beeld rv
Beeld rv

2.

Producent: André et Michel Drappier
Cuvée: Brut Nature Pinot Noir
Rassen: pinot noir (100%)

'Brut Nature' betekent dat er geen suiker werd toegevoegd bij de botteling. Loepzuivere neus met fijne toets van zoet brood. Frisse aanzet met een mooie minerale diepte in het palet. Ook in de afdronk absoluut zuiver. Fraaie aperitiefchampagne. (12%)
De Kok, 28,20 euro

null Beeld rv
Beeld rv

3.

Producent: Laherte Frères
Cuvée: Grand Brut 'Ultradition' (biodynamisch)
Rassen: chardonnay, pinot noir

Fijne moussevorming. Evenwichtig aroma met florale en discrete fruitinvloeden. Vleugje broodgist en wat toast. Fris en zuiver op de tong met een strak fruitpalet. Lichte dosage en een mooie minerale retour. Bij het aperitief. (12%)
Matthys, 31 euro

null Beeld rv
Beeld rv

4.

Producent: Adam Jaeger
Cuvée: Brut Tradition Blanc de Blancs
Rassen: chardonnay (100%)

Fijne bubbels, elegante neus met witte perzik, wat citruszeste en minerale tonen. Strak in de mond met veel structuur en retour van citrus. Voor chardonnay-liefhebbers. Bij aperitief en amuses. (12%)
Magnus, 22,99 euro

null Beeld rv
Beeld rv

5.

Producent: Marquis de Villon
Cuvée: Brut
Rassen: chardonnay, pinot noir, pinot meunier

Beloftevolle neus met mooi vleugje toast en een diepte die kenmerkend is voor reservechampagne. In de mond rond en vlot drinkend met retour van zacht wit fruit en harmonieuze,eerder korte afdronk. Breed inzetbare, verzorgde champagne. (12,5%)
Colruyt, 21,29 euro

null Beeld rv
Beeld rv

6.

Producent: Huré Frères
Cuvée: Brut 'Invitation'
Rassen: pinot noir, pinot meunier, chardonnay

Persistente bubbels, opvallend veel citrus in de neus. Frisse aanzet met opnieuw citrus(zeste). Fijn bittertje dat toegedekt wordt door de suikerdosage. Evenwichtige champagne waarmee u alle kanten op kunt, van aperitief tot kwarteleieren. (12%)
Ad Bibendum, 23,05 euro

null Beeld rv
Beeld rv

7.

Producent: Edmond Roussin
Cuvée: Brut Permier Cru
Rassen: pinot noir, pinot meunier, chardonnay

Bevallige ouverture: expressie van wit steenfruit en citrus. In de mond rond en vlot met een finale waarin de dosage (restsuiker) lichtjes gaat overheersen. Allemansvriend, maar misschien iets te zacht als aperitief. (12%)
Young Charly, 18,22 euro

null Beeld rv
Beeld rv

8.

Producent: Veuve Hémard
Cuvée: Brut Permier Cru
Rassen: chardonnay, pinot noir

Beloftevolle neus, herkenbaar champagne met florale hints, wit steenfruit en een frisse kalktoets. In de mond strak en fris met bittertje in de afdronk dat toegedekt wordt door fruit en dosage. Bij tapa's en amuses. (12,5%)
Delhaize, 24,99 euro

null Beeld rv
Beeld rv

Rood

Voor de rode wijn gingen we voor mooie Rhônewijnen met enkele jaartjes op de teller. Ze zijn feestelijk en hebben die kruidigheid die perfect bij het seizoen past.

9.

Producent: Domaine de la Guicharde
Cuvée: Cuvée Genest (bio)
Rassen: grenache, syrah.
Regio: Massif d'Uchaux
Oogstjaar: 2012

Geconcentreerde tint. Perfect rijp fruit, wilde bessen, pruim, passievrucht, zwarte chocola. Karaktervol op de tong, fijne textuur met goed versmolten tannine. Van stoofpot tot kleinwild. (14,5%)
Odilon, 10,90 euro

null Beeld rv
Beeld rv

10.

Producent: Clos du Mont-Olivet (Famille Saron)
Cuvée: Châteauneuf-du-Pape
Rassen: grenache, syrah, mourvèdre.
Regio: Châteauneuf-du-Pape
Oogstjaar: 2011

Eerst discreet met vleugje amandel. Na walsen zwarte kers, braam en zachte kruiden. In de mond krachtig en pittig met een lange afdronk. Bij krachtige wildschotels. (15%)
Magnus, 29,92 euro

null Beeld rv
Beeld rv

11.

Producent: Domaine la Bouïssière (G&T Faravel)
Cuvée: Vacqueyras
Rassen: grenache (60%), syrah en mourvèdre.
Regio: Vacqueyras
Oogstjaar: 2012

Fijn steekspel tussen kracht en frisheid bij eerste contact. Na walsen aangename toets van noten, herfstfruit en fondant. Pittig droge, zuivere afdronk. Vlees en chocodessert. (15%)
De Kok, 19,95 euro

null Beeld rv
Beeld rv

12.

Producent: Domaine Raspail-Ay (Dominique Ay)
Cuvée: Gigondas
Rassen: grenache, mourvèdre en syrah.
Regio: Gigondas
Oogstjaar: 2011

Robijnrood getint. Gespierde en spannende neus van kleine vruchten, kruiden en leder. In de finale stevige bitters en goed verweven tannine. Bij wildpastei en haarwild. (15%)
Ad Bidendum, 20,55 euro

null Beeld rv
Beeld rv

13.

Producent: Gabriel-Meffre
Cuvée: Domaine de la Daysse Gigondas
Rassen: grenache, syrah.
Regio: Gigondas
Oogstjaar: 2012

Verleidelijke neus van rijp herfstfruit en mooie houttoets met vanille en toast. In dit moeilijke jaar werd een fraaie selectie gemaakt: sappig fruit, rijpe tannine, soepele afdronk. Elegante wijn. (14%)
Carrefour, 11,95 euro

null Beeld rv
Beeld rv

14.

Producent: Domaine Joncier
Cuvée: La Classique (bio)
Rassen: grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, carignan.
Regio: Lirac
Oogstjaar: 2012

Expressieve neus van vers herfstfruit, hints van leder en humus. Sappige aanzet met retour van pruimpjes en vlier. Intrigerende afdronk met sappige tannine. Voor het plezier of bij hazenrug. (14%)
Van den Bussche, 13,40 euro

null Beeld rv
Beeld rv

15.

Producent: Clos Saint Jean
Cuvée: Châteauneuf-du-Pape, non-filtré
Rassen: grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, vaccareze, muscardin.
Regio: Châteauneuf-du-Pape
Oogstjaar: 2012

Neus van krokant herfstfruit, kreupelhout, garrigue. Diep van smaakpalet. Kruidige afdronk met pepertje en retour van fondant. Bij lam. (14%)
De Kok, 32,95 euro

null Beeld rv
Beeld rv

16.

Producent: LePlan-Vermeersch
Cuvée: LePlan GT-C
Rassen: Carignan
Regio: Suze-la-Rousse
Oogstjaar: geen vermelding

Krachtige ouverture van wilde kruiden en verse bessen met zachte kruiden die voor evenwicht zorgen. In de mond opnieuw gespierd maar ook fris met krokante tannine. Schitterende wildwijn. (14%)
Magnus, 13,50 euro

null Beeld rv
Beeld rv

17.

Producent: Clos de la Grande Boissière
Cuvée: Gigondas
Rassen: grenache, syrah, mourvèdre.
Regio: Gigondas
Oogstjaar: 2014

Fris, niet te peperig, niet te alcoholisch, fijn fruit, geen houtopsmuk, wel garrigue en zwarte chocola. Mooie wijn. Bij winterse schotels met mediterrane toets. (13,5%)
Colruyt, 11,99 euro

null Beeld rv
Beeld rv

18.

Producent: Domaine la Martinelle
Cuvée: Martinelle Beaumes de Venise
Rassen: grenache en syrah
Regio: Beaumes de Venise
Oogstjaar: 2010

Goede grenache-neus met pruim, viooltjes, leder. In de mond genereus met complex palet en krachtige afdronk. Bij gerechten met paddenstoelen en kleinwild. (14,5%)
De Kok, 17,70 euro

null Beeld rv
Beeld rv

19.

Producent: Saint Gayan
Cuvée: Gigondas 'Origine'
Rassen: grenache, syrah en mourvèdre.
Regio: Gigondas
Oogstjaar: 2011

Neus van rijp najaarsfruit met pruim en toets van vijg. Na walsen wat garrigue en kreupelhout. In de mond rond en zijdeachtig met een harmonieus palet en sappige tannine. Helemaal op dronk. (15%)
Magnus, 16,66 euro

null Beeld rv
Beeld rv

20.

Producent: Château Thézane
Cuvée: Vacqueyras (bio)
Rassen: grenache, syrah
Regio: Vacqueyras, Rhône
Oogstjaar: 2014

Lichte animale toets, na schudden zwart fruit, humus, zoethout, laurier, kreupelhout. Recht-door-zee in de mond, wilde kruiden, wat ongepolijste afdronk met retour van leder. Bij everzwijn en gestoofd vlees. (13,5%)
Delhaize, 11,69 euro

null Beeld rv
Beeld rv

Porto

Porto heeft een oubollig imago en doet wat denken aan Marianne van Thuis: vermolmd hout, vage noterige toetsen en veel suiker. Maar er bestaat een heel andere stijl van deze drank: de Late Bottled Vintage (LBV) porto. Dit is een fruitiger versie. Nog altijd zoet, want het blijft een versterkte wijn met restsuiker, maar dit zit dichter bij wijn omdat er niet gemengd wordt met porto van andere jaren en er geen luchtcontact was. Een LBV is geen aperitief. Je geniet ervan bij brokkelkaas en desserts met fruit of chocola.

21.

Producent: Niepoort
Cuvée: Morgadio da Calçada LBV (ongefilterd)
Rassen: blend
Regio: Porto (Douro)
Oogstjaar: 2011

Weelderige neus van gekonfijt fruit, perenstroop, dadels, specerijen, vanille, kandijsuiker. Complex en intrigerend diep in de mond met krachtige lange afdronk. Kurksluiting, dus liggend bewaren. (19,5%)
Wijnhuis Jeuris, 17,94 euro

null Beeld rv
Beeld rv

22.

Producent: Quinta do Infantado
Cuvée: LBV (ongefilterd)
Rassen: blend
Regio: Porto (Douro)
Oogstjaar: 2009

Zoete ouverture met prikkelende toets van wilde kruiden. Gekonfijte braam en pruim na walsen. Mooi versmolten geheel in de mond met genoeg frisheid. Bij blauwe en harde kazen. Kurksluiting. (19,5%)
Matthys, 22 euro

null Beeld rv
Beeld rv

23.

Producent: De Zellaer
Cuvée: LBV (ongefilterd)
Rassen: blend
Regio: Porto (Douro)
Oogstjaar: 2009

Een enorme concentratie van rijp zwart fruit en specerijen vloeit over in een nectar met een monumentale structuur. Bewaren of serveren bij dessert met karameltoets of chocolade. Kurksluiting. (20%)
Ad Bibendum, 22 euro

null Beeld rv
Beeld rv

24.

Producent: M. Chapoutier
Cuvée: Banyuls Rimage
Rassen: grenache
Regio: Banyuls (Roussillon)
Oogstjaar: 2013

Rimage mag snel worden gebotteld, met als resultaat meer verse fruittoetsen. Vijgen, granaatappel, passievrucht. In de mond rond en soepel met nog krokante tannine. Kan bij stilton en andere blauwe kazen. Kurksluiting. (16%)
Young Charly, 13,38 euro (50cl)

null Beeld rv
Beeld rv

25.

Producent: Dow's
Cuvée: LBV
Rassen: blend
Regio: Banyuls (Roussillon)
Oogstjaar: 2009

Zit dicht tegen een tawny aan. Fruit is secundair en wordt in de neus overtroffen door toetsen van karamel, kirsch en zachte kruiden. In de mond rond en zoet met krachtige afdronk. Gesloten met duwdop: rechtop bewaren. (20%)
Carrefour, 12,95 euro

null Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234