Vrijdag 09/06/2023

De 24u van Kortrijk

Van koffiepauze, designexpo en fietstocht tot lunchbreak, shopping spree, boetiekhotel en brunch: Biënnale Interieur biedt de klok rond vertier. Stel zelf uw ideale 24 uur in de Guldensporenstad samen.

architectuur
Waar vroeger een oud klooster met een school stond, bouwde architectenbureau Robbrecht en Daem shoppingcentrum K in Kortrijk. Indrukwekkend is de centrale hal met een gigantische glazen overkapping van meer dan 3.000 m2.
Kortrijk bouwde zeven nieuwe bruggen over de Leie. De spectaculairste is zonder twijfel de Collegebrug: een S-vormig exemplaar van meer dan 200 meter voor fietsers en wandelaars. Bovenop heb je een mooi uitzicht over de Leie.
Spektakel gegarandeerd op de expo Infinity van interieurbureau Descamps. Samen met architect Glenn Sestig bedachten ze een tentoonstelling met ledschermen en spiegels, die het midden houdt tussen een kunstzinnige installatie en een klassieke retrospectieve. Plaats delict: hun vroegere showroom in een van de oudste herenhuizen van Kortrijk.
Voorstraat 38, 12u tot 18u,
do 23 okt tot 21u

vintage
Aan de achterkant van shoppingcentrum K in Kortrijk vind je Art-Coco met antiek, vintage en curiosa. Van opgezette beesten tot oude caféstoelen. Kortom: een vrolijke eclectische boel.
Wijngaardstraat 30, 14u-18u, za
ook 10u30 tot 12u30, ma gesloten

Papago combineert mode en interieur. Naast tijdloze kleding - merken zoals Just in Case, Paul Smith en Carven - vind je hier vintage meubels en nieuw design. Een hotspot voor designklassiekers en hippe musthaves.
Rijselsestraat 15, 9u30 tot 18u,
zo gesloten

In een brutalistisch sixtieshuis van architect Jan Tanghe toont designondernemer Frederic
Rozier zijn collectie re-edities. Lostnfound. Met meubels, lampen en tapijten van Willy Van Der Meeren, Lucien Engels en Bauchier-Feron. Aan de muur prijken schilderijen van Galerie Zwart Huis in Knokke. Voor de geïnteresseerden: de villa is te koop via Architectenwoning.be.
Jan Van Eyckstraat 11,
vr-zo 12u tot 18u

bistro
De Broelschool is een van de nieuwe locaties van Interieur. Daar vind je ook de Interieur Bistro ingericht door de acht alumni van Designer van het Jaar. In de vroegere kantine worden vooral Belgische bistroklassiekers geserveerd, zoals stoemp, paling, wild en mosselen.
Guido Gezellepad, 12u tot laat

Best Burgers in Town: de tagline van Paul's Boutique zegt alles al. Hier kom je voor een smakelijke burger. Geserveerd met zelfgemaakte frieten.
Kleine Sint Jansstraat 15,
10u tot 20u, za tot 19u

Na Gent en Antwerpen verovert Wasbar nu ook West-Vlaanderen. Met of zonder vuile was kun je hier terecht voor een smakelijke lunch met broodjes, soep en slaatjes. Op zondagochtend is er een royale brunch tussen 10u en 13u.
Shoppingcentrum K in Kortrijk,
ingang Veemarkt.
di-vr 10u tot 22u, za-zo 10u-18u
slapen

Overnacht eens in een
tentoonstelling! Onder de noemer Eyes/Nights Only worden twee oude herenhuizen - ooit een deel van de vroegere Pleinschool - ingericht door meubelmerken en designers zoals Ikea, Samsung, Artifort, Durlet, Boss Paints, textielontwerpster Ilse Acke en designwinkels Espoo en Ydee. Nadat de expo om 21u haar deuren sluit, worden de tien ruimtes hotelkamers. Let op: om 12u gaan de kamers weer open voor bezoekers. Niet voor langslapers, kortom.
Guido Gezellepad 2, boeken via eyesnightsonly.be, vanaf 85 euro per nacht voor tweepersoonskamer zonder ontbijt.

Van een vroeg-19de-eeuwse boerderij met molen een designhotel maken, d-hotel uit Marke, net buiten Kortrijk, speelde het klaar. Naast de oude gebouwen verrees een strakke nieuwbouw met kamers door onder meer ontwerpster Matali Crasset, Piet - Ozark Henry - Godard en filmregisseur Jan Verheyen. Er is ook een bistro, een bar en een wellness.
Abdijmolenweg 1, Marke, vanaf 85 euro per nacht voor tweepersoonskamer zonder ontbijt.

Echt origineel is een overnachting op Bar Bootel Ahoi: een oud binnenvaartschip dat werd omgebouwd tot horecaboot. Slaap in een van de tien
charmante kajuiten en word wakker met zicht op de Leie.
Handelskaai 1NT, vanaf 77 europer nacht voor tweepersoonskamer zonder ontbijt.

koffiepauze
Klein maar fijn: café deDingen op het Buda-eiland. Hier is het gros van de inrichting te koop. En er is een co-werkplek. Brecht, de man achter deDingen, werkt ook mee aan café Kaai 1: een tijdelijke pop-upbar met expo van jonge designers. Een van de curatoren is Lieven Musschoot, de man die restaurants ontwierp voor onder anderen Sergio Herman. Bekende Belgische artiesten komen optreden in Kaai 1.
Café deDingen, Budastraat 12,
Kortrijk, di 18u tot 01u, wo-vr 11u30
tot 01u, za-zo 14u tot 01u
Kaai 1, Doornstraat 4, ma-vr 17u tot
22u, za-zo 14u tot 22u

Strips, koffie en vinylplaten: je vindt het allemaal bij Komma in de Lucht. De ideale plek voor een pauze dus. Bij mooi weer is er zelfs een terrasje.
Tijdens Interieur is er een expo over La Lampe Gras: een iconische Franse lamp met industriële looks uit de jaren 20. Nu je hier toch bent, steek
even de straat over voor Gloom: een expo over schimmen, schaduwen en silhouetten in de winkel van modelabel Lebrahc.
Komma in de Lucht,
Onze Lieve Vrouwestraat 20,
10u tot 18u, ma vanaf 14u
Lebrahc, Onze Lieve
Vrouwestraat 11, 14u tot 20u

Echte koffiefanaten moeten bij Viva Sara Kaffee zijn. Uitbaters Peter en Bart Deprez komen uit een echte koffiebrandersfamilie en zijn allebei volleerde baristas. Er zijn hier ook koffieproeverijen en opleidingen voor baristas in spe. Voordeel: het café is zo groot dat er altijd een plekje vrij is. Ook take-away.
Grote Markt 33, 8u30 tot 18u30
op café
In Gainsbar kun je kiezen uit 120 bieren uit binnen- en buitenland, waaronder een hoop zeldzame brouwsels. Of zoals de cafébaas zegt: 'In hops we trust.'
Vlasmarkt 1, di-vr vanaf 12u,
za-zo vanaf 14u, ma gesloten

Zin in een cocktail? Die van Sweet Lime zijn vermaard in Kortrijk en omstreken. Je kunt hier ook een hapje eten. Alles in een loungy ambiance.
Kasteelkaai 4, wo-zo 18u tot 01u
In de oude Radio 2-gebouwen bij concertzaal De Kreun huist tegenwoordig Muziekcafé Track, een van de coolste cafés van Kortrijk. In de stoere bar met veel beton en pallethout zijn vaak gratis party's of optredens van lokale jonge talenten.
Conservatoriumplein 2,
di-vr vanaf 11u30, za vanaf 18u, zo en ma gesloten

avondprogramma
Enkele expo's houden hun deuren dagelijks open tot 21u, zoals de tentoonstelling over 75 jaar Knoll bij Delmi Decor. En er is OL3: een oud
herenhuis waar Kaadr foto's toont in speciale lichtgevende kaders, terwijl jonge designers Pincher en Variant Studio hun objecten showen. Je kunt blijven slapen in een van de twee tijdelijke hotelkamers of een cocktail drinken van de Gentse shakers van Jigger's. Op donderdagavond 23 oktober zijn de meeste expo's open tot 21u.
Delmi Decor, Oudenaardsesteenweg 24, 12u tot 21u
OL-3, Overleistraat 3, 12u tot 23u

De Budaskoop programmeert van do 23 t/m zo 26 oktober vier designfilms, waaronder de biopic over Maarten Van Severen. Ook Designregio Kortrijk houdt cinema. Op 20 oktober is de première van 5x5: een film over 5 Kortrijkse bedrijven die samenwerken met een designer.
Budascoop, Kapucijnen­straat 10
Designregio Kortrijk, Broelkaai 1B

Vier avonden palmen de mannen van de Kortrijkse band Goose alle vier verdiepingen van de Budatoren in. Speciaal voor Interieur hebben ze hun eigen habitat - het podium - herdacht. Onder de noemer De/ReConstruction bedachten ze een volledig nieuwe liveconcept waarin het publiek de muziek ervaart als een muzikant. Voor wie zich er niks bij kan voorstellen: kom vooral kijken. (zie ook p.28)
17, 18, 20 en 24 okt om 21u. Tickets 30 euro (40 voor de première)

expo
Op Design Viral zie je het werk van zes jonge Belgen: Atelier Bonk, Atelier Belge, TJIP, KAAI 7, Interror en Cas Moor. Dit alles in tentoonstellingsruimtes ontworpen door Quinze & Milan. Design Viral is een idee van woonwinkel deBesteKamer en herenzaak Rolls.
Leiestraat 13, 12u tot 21u.
Vernissage do 16 okt, 18u tot 00u.
Za 23 okt party, 12u tot 01u.

Net open: het volledig vernieuwde Vlasmuseum. Onder de naam Texture verkaste het museum naar een nieuw pand in het stadscentrum, dat werd verbouwd door het Belgische bureau noA. Een aanrader is de nieuwe permanente installatie van de Nederlandse kunstenares Christien Meindertsma: 250 duiven gemaakt van vlas, een verwijzing naar de spionageduiven die hier in WO I post hielden. Ga er zeker eentje drinken in Kaffee Damast.
Noordstraat 28, 10u tot 17u, do 23 okt tot 22u, ma gesloten

Een van Kortrijks bekendste designwinkels, Gyselinck, houdt tijdens Interieur een solotentoonstelling van industrieel ontwerper Sylvain Willenz.
Wijngaardstraat 26/28, 14u
tot 18u, di-za ook 10u tot 12u.
Do 23 okt cocktail tot 21u30.

restaurant
Bij Funky Food serveert hun Iraanse chef een menu vol fusion cooking met enkele Perzische specialiteiten. Op werkdagen is er ook lunch.
Stationsstraat 9a, di-za vanaf 19u

Voor Design Tables werken acht restaurants samen met evenveel jonge designers. Zij zorgen voor een toefje design aan tafel: van een multifunctioneel tafellaken tot een speciaal peper- en zoutstel of een eetbare illustratie op je bord. Onder de deelnemende restaurants is Table d'Amis: het beste (en duurste) restaurant van Kortrijk. Ook Taste and Colours is een aanrader. Hier eet je lokale gerechten in de keuken van het restaurant. Kijk voor alle restaurants op toerismekortrijk.be. Reserveren aanbevolen.
Table d'Amis, Walle 184
Taste and Colours, Groeningelaan 22

Va et Vient is een iets budgetvriendelijker optie. Er is een vast menu vanaf 25 euro voor de lunch (di-vr) en 35 euro voor 's avonds. De chef deed ervaring op bij Piet Huysentruyt, Sergio Herman en Kobe Desramaults. Va et Vient is een ideale mix van een losse no-nonsense sfeer en een hoog culinair niveau.
Handboogstraat 20, lunch
vanaf 12u, diner vanaf 18u30,
zo en ma gesloten

uitrusten
Op en rond het Buda-eiland kun je je heerlijk ontspannen. Rust wat uit bij de buurttuin Leilekkerland aan de Reepkaai. Meteen een leuke plek voor een picknick met Leie-panorama. Of wandel over de vernieuwde Leieboorden aan de Diksmuidekaai tot aan het Koning Albertpark. Aan de IJzerkaai, juist over de Dambrug, is de grootste skatebowl van Europa, maar liefst 850 m2. Relaxen met gratis spektakel gegarandeerd.
Een oase van rust in de stad is het Begijnhof, dat prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco.De banken te midden van de 17de-eeuwse huisjes zijn een ideale spot om een boek te lezen.
Open van 7u tot 20u

Goed verscholen ligt Tuin Messeyne: een 19de-eeuwse stadstuin in Engelse stijl. Je komt er via een onderdoorgang van het hotel Messeyne of via het Guido Gezellepad. Een romantisch oord met slingerpaden, een vijver met gietijzeren brug en een neogotisch prieel.

vervoer
Optie 1: met de auto. Audi-shuttles brengen je tussen 12u en 00u gratis en voor niets van Kortrijk Xpo naar het Buda-eiland in de stad. En terug. Zo vaak je wil.

Optie 2: met de benenwagen. Het hele parcours is gemakkelijk te voet af te leggen.

Optie 3: met de fiets. De kleinzoon van de Kortrijkse wielerkampioen en fietsenbouwer Marcel Kint zet de traditie voort met handgemaakte, gepersonaliseerde velo's. Zin in een testritje? Tijdens Interieur is er elke dag om 15u en 18u een fietstocht met gids.
Broelschool, Guido Gezellepad, best op voorhand inschrijven via interieur.be

shoppen
De Kortrijkse vestiging van Café Costume huist in een pand van Kunstwerkstede De Coene: een notoir Kortrijks familiebedrijf gespecialiseerd in houten meubels en interieurs dat in de jaren zeventig ter ziele is gegaan. Geïnspireerd op De Coene toont Damn Architects daar een 3D-geprint project. Damn, The Coene, you inspire us!
Leiestraat 20, 10u tot 18u,
ma gesloten

'Mens noch meubel schrijven wij af' zegt de slogan van de Kortrijkse vzw Opknapperij Stal 13. Op 23 okt om 20u houden zij De Grooote Veiling met hun unieke designstukken. Die zijn ook dagelijks te bekijken van 14u tot 21u.
Sint-Janslaan 1

Onlangs verhuisde Spazio Design naar hun vroegere depot in een chicoreifabriekje vlakbij het station. Het accent van hun collectie verschoof van Italiaanse klassiekers naar - iets betaalbaarder - Scandinavisch design van onder meer Muuto, Hay en Normann Copenhagen.
Hendrik Consciencestraat 28

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234