Dinsdag 21/09/2021

Spoorstaking

De 24-urenstaking die nog wat langer duurt

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Treinreizigers moeten vandaag opnieuw rekening houden met zware vertragingen en afgelaste treinen. Het overleg tussen directie en spoorbonden is mislukt, waardoor de staking doorgaat.

De Franstalige spoorbond CGSP breidt zijn acties op het spoor uit. Na een mislukte verzoeningsvergadering met de directie kondigt topman Michel Abdissi aan dat de 24-urenstaking die woensdagavond begon ook vandaag doorgaat. De Vlaamse bonden staken officieel niet mee, maar geven hun leden wel de toestemming om het werk neer te leggen. De NMBS verwacht opnieuw in heel België hinder. Veel treinen zijn afgelast of vertrekken met vertraging.

"Het overleg met de directie was positief, maar we hebben nog geen oplossing gevonden", zegt Ludo Sempels van de Nederlandstalige ACOD. Ook Luc Piens, verantwoordelijke van de christelijke vakbond ACV, benadrukt dat de dialoog wordt voortgezet. Vandaag is er om 11.30 uur opnieuw overleg gepland met de directie. Die is bereid de maatregelen over verloren compensatiedagen af te voeren als de bonden met een gelijkwaardig alternatief komen.

De beslissing komt er na een dag vol chaos op het spoor. Vanaf 's ochtends lag het verkeer in Wallonië plat, met uitlopers in Vlaanderen en Brussel. Daarna breidde de inktvlek zich gestaag uit over het hele land. Eerst Brussel, daarna Antwerpen en Leuven. In Gent bleven de meeste treinen rijden. Toch zaten reizigers ook daar met een groot probleem: ze geraakten wel op hun werk, maar niet terug thuis.

Michel Bovy, de topman van personeelsdienst HR Rail, pleegde de hele dag overleg met de spoorbonden. Dat verliep stroef, omdat de eisen van de bonden niet duidelijk zijn. Hun staking gaat niet alleen over verloren compensatiedagen, maar ook over hun afkeer tegen het besparingsplan dat de regering-Michel oplegt aan het spoor: het plan Galant. Bovendien zijn de bonden ook onderling verdeeld (zie hiernaast). De Franstalige vleugels willen veel harder actievoeren dan hun Vlaamse tegenhangers.

"Ik kan Abdissi niet tot bedaren brengen. Maar dat neemt niet weg dat de onvrede ook in Vlaanderen zeer groot is. Wij willen niet dat er aan onze 36 urenweek wordt geraakt", zegt Ludo Sempels van ACOD. Hij benadrukt dat de compensatieregeling van het personeel geen deel uitmaakt van het sociaal akkoord dat vorige maand werd goedgekeurd.

Mogelijk krijgt de staking nog een staartje. Aangezien de spoorbonden geen stakingsaanzegging hadden ingediend, zijn de werknemers administratief niet in orde. Ploegleiders trokken in opdracht van de directie door het bedrijf om de namen van alle afwezigen te noteren. Die lijst ligt op het bureau van Bovy. "Natuurlijk houden wij die namen bij. Het is hier geen bollenwinkel. Als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald", zegt de topman.

Stakers aan het station van Luik-Guillemins. Beeld Photo News
Stakers aan het station van Luik-Guillemins.Beeld Photo News

Gegarandeerde dienstverlening

Of de stakers ook een sanctie krijgen, beslist de directie later. In 2014 kregen de deelnemers van een reeks wilde stakingen al een strenge vermaning en een financiële sanctie van 12,5 euro. De kans is wel klein dat een gelijkaardige sanctie indruk zal maken, want de spoorbonden gaven hun leden gisteren een stakingspremie van 30 euro. Ook de Vlaamse vakbonden ACOD Spoor en ACV Transcom deelden premies uit, hoewel zij officieel niet deelnemen aan de actie.

Voor N-VA is dit het bewijs dat de gegarandeerde dienstverlening er moet komen. "Mensen moeten ook op stakingsdagen de trein kunnen nemen", klonk het in de Kamer. Mobiliteitsminister François Bellot (MR) belooft daar werk van te maken, al zal hij rekening moeten houden met coalitiepartner CD&V. Die wil niet overhaast te werk gaan om een verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

undefined

Wie staakt waar?

• Cipiers: in de Brusselse en Franstalige gevangenissen gaan de stakingen door. Pas maandag komt er allicht duidelijkheid.

• NMBS: in Wallonië rijden bijna geen treinen, maar ook in Vlaanderen is er grote hinder. Het is niet duidelijk hoe lang de stakingen aanhouden. Vandaag is er nieuw overleg.

• De Lijn: in de stelplaats in Westerlo brak een spontane staking uit, omdat De Lijn vanaf juni een dienst wil weghalen.

• Bij afvalophaler ILvA in Aalst heeft het personeel stiptheidsacties gehouden uit onvrede met de werkdruk.

Belangrijke datums

• Dinsdag 31 mei: algemene staking bij de NMBS. De Franstalige vleugel van de socialistische overheidsvakbond heeft ook opgeroepen tot een algemene staking in de openbare sector. De Vlaamse vleugel roept niet op tot staking, maar voert op andere manieren actie.

• 20 juni tot 24 juni: sensibiliseringsacties in bedrijven.

• Vrijdag 24 juni: alle vakbonden verenigen zich voor een manifestatie. Er is nog onduidelijkheid of er ook zal worden gestaakt, of enkel gemanifesteerd.

• Donderdag 29 september: nationale betoging

• Vrijdag 7 oktober: algemene staking

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234