Donderdag 01/12/2022

Goesting

De 20 beste looproutes in Vlaanderen en Brussel

null Beeld RF
Beeld RF

Of je nu je conditie op peil wil krijgen of het opgestapelde wintervet wil afschudden, de lente is hoe dan ook de ideale periode om de benen los te gooien en op die manier in vorm te geraken voor het nakende strandseizoen. Wij zochten en vonden de tofste looproutes in Vlaanderen en Brussel. Voor meer opmerkelijke tips uit je buurt kan je terecht op de Facebookpagina Goesting.

Goesting

De vesten van Brugge

Het mooie van een rondje is dat je eender waar kan beginnen. Zo ook met de Brugse vesten. De zeven kilometer lange groene long rond Die Scone omcirkelt bijna de volledige stad. En je hoeft je geen seconde te vervelen. Onderweg kom je vier oude windmolens tegen, de middeleeuwse stadspoorten en een moderne ophaalbrug. Graag een pauze tussendoor? Dan stop je gewoon even bij Café du Phare, dat ongeveer halverwege ligt als je aan het station bent begonnen. Ook aan de morele steun werd gedacht, want er zijn kilometerpaaltjes geplaatst die je helpen om je vooruitgang goed in de gaten te houden.
Start: station Brugge.

De zeven kilometer lange groene long rond Brugge vormt het perfecte decor voor een rondje joggen. Beeld Jan Dhondt
De zeven kilometer lange groene long rond Brugge vormt het perfecte decor voor een rondje joggen.Beeld Jan Dhondt

De Mortagneroute


Het Land van Mortagne doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Dit baken van rust vind je tussen Bellegem, Zwevegem-Knokke, Bossuit en Spiere-Helkijn. De uitgestippelde wandelroute is perfect materiaal voor stresskippen die de week van zich af willen lopen. Ze neemt je mee langs het landschap van de Scheldevallei. Via een verlaten spoorweg en landelijke wegen kom je langs kastelen en herenhoeves. Ook het pittoreske centrum van Spiere is de moeite waard.
Start: Sint-Amandskerk, Spiere.

undefined

Wie houdt van stilte, jogt langs de Mortagneroute. Beeld RF
Wie houdt van stilte, jogt langs de Mortagneroute.Beeld RF

Het Driekastelenpad

Dringend energie kwijt raken? Aan de rand van Brugge kan je naar het Tillegembos, een natuurdomein van 15 hectare. Je vindt er naald- en loofbossen, elzenbroeken en in de lente ook prachtige bloemen. De eyecatcher van het domein is het statige kasteel met zijn schitterend aangelegde tuin. Van hieruit kan je het Driekastelenpad volgen, dat het park verbindt met het Kasteel Tudor en Kasteel Beisbroek. De twaalf kilometer lange, prima bewegwijzerde route loopt via wandelpaden en kasteeldreven door bossen, heideveldjes, graslanden en boomgaarden.
Start: Parking Wittemolenstraat bij domein Tillegem.

Het park rond het statige kasteel van Beisbroeck zorgt voor een prachtig jogdecor. Beeld RF
Het park rond het statige kasteel van Beisbroeck zorgt voor een prachtig jogdecor.Beeld RF

De Hazegrasroute

Als je de Hazegrasroute volgt, ontdek je de binnenduinen van het Zoute en de achterliggende polders van Knokke-Heist. Starten doe je in het gehucht De Oosthoek, dat op internationale faam kan rekenen als thuisbasis van wafelkoningin Moeder Siska. Via onverharde weggetjes verken je de prachtige streek . Heel leuk om onderweg te spotten zijn de Kalfsmolen en de Graaf Jansdijk, het oudste stukje dijk aan onze kust.
Start: Oosthoek.

De polders van Knokke-Heist: als je hier geen rust vindt, vind je het nergens. Beeld RF
De polders van Knokke-Heist: als je hier geen rust vindt, vind je het nergens.Beeld RF

De Dode IJzerroute

Hier kom je om te genieten van de desolate schoonheid van de Westhoek. Starten doe je aan de Dode IJzer, een oude meander die door het centrum van Roesbrugge vloeit. Daarna kom je via land- en kerkweggetjes langs het schilderachtige dorpje Haringe, ooit een bolwerk van smokkelaars. Schrik niet als je geen levende ziel tegenkomt op je tocht: dat vormt nu net een van de onweerstaanbare charmes van deze heerlijke tocht.
Start: IJzer in Roesbrugge (Poperinge).

Schrik niet als je geen levende ziel tegenkomt: dat maakt net de charme uit. Beeld RF
Schrik niet als je geen levende ziel tegenkomt: dat maakt net de charme uit.Beeld RF

Omlopen in Zottegem

Sinds december kunnen looplustigen uit de Vlaamse Ardennen terecht op de nieuwe loopomloop in Zottegem. De langste lus van 5,9 km gidst je door het hele domein Breivelde. Je loopt langs het kasteel, rond de vijvers en door de schaduwrijke bossen, met af en toe een kleine helling. Als je wil, kan je je training uitbreiden met de blauwe toer van 2,5 km of de groene van 1,25 km. Die laatste is elke dag verlicht tot 22 uur, dus géén excuses meer! Een ander voordeel van deze omloop is dat de sporthal Bevegemse Vijvers zo dichtbij is, waar je (tegen betaling) gebruik kunt maken van de douches en kleedkamers. Wil je er een minitriatlon van maken? Duik dan het stedelijk zwembad in voor enkele baantjes voor je terug naar huis fietst.
Start: Bevegemse Vijvers, Zottegem.

De groene toer is elke dag verlicht tot 22 uur, dus geen excuses meer! Beeld Bloso
De groene toer is elke dag verlicht tot 22 uur, dus geen excuses meer!Beeld Bloso

Door de groene long van Aalst

Op amper enkele honderden meters van de Grote Markt van Aalst ligt het natuurgebied Osbroek-Gerstjens. Volg vanaf het sportcentrum Osbroek het rode wandelpad om geen enkel stukje schoonheid te missen. Het pad leidt je door bloeiende weides met grazende runderen, voorbij vele waterpoelen en langs de oever van de Dender. Het is haast niet te geloven dat je zo dicht bij het centrum bent. Op het einde van de rit heb je 10 km in de benen. Je kan ook perfect je eigen weg zoeken door het park, maar dan is waterdicht schoeisel aangeraden wegens de Dender die al eens buiten haar lijntjes durft te kleuren. Een gewaarschuwd loper is er twee waard.
Start: Frans Blanckaertdreef, Aalst.

Het is haast niet te geloven dat je zo dicht bij het centrum bent. Beeld VLM
Het is haast niet te geloven dat je zo dicht bij het centrum bent.Beeld VLM

11 km rond het Donkmeer

Akkoord, elf kilometer is niet niets. Maar zelfs als je nooit eerder zo ver bent gelopen, raden we je aan om de Donkmeerroute eens te proberen. Onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden om je aandacht af te leiden van je klagende spieren. De Scheve Villa en het statige kasteel van Uitbergen zijn er twee van. Eens je aan de toegangspoort van recreatiedomein Nieuwdonk bent geraakt, is de finish al in zicht. Het pad voert je recht de Eendenkooi in. Hier kan je nog een reiger of ooievaar spotten voor je je eindspurt inzet.
Start: Donkmeer, Berlare.

Onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden om je aandacht af te leiden van je klagende spieren. Beeld RF
Onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden om je aandacht af te leiden van je klagende spieren.Beeld RF

Fit dankzij de Finse piste

Door de leuke speeltuinen, het doolhof en het dierenpark kennen veel mensen de Brielmeersen als een kinderparadijs. En dat is natuurlijk juist, maar ook sportievelingen komen hier aan hun trekken. Het domein is namelijk uitgerust met een Finse piste van liefst 2.500 m. De zachte baan voert je door het bosachtige gebied in en rond het park. Om de 100 m staan er richtingaanwijzers én wordt er aangegeven hoe ver je al hebt gejogd. Altijd handig. Ben je na enkele rondjes toe aan wat afwisseling? Langs de Finse piste lopen ook twee Fit-O-meterlussen waar je je buikspieren, armen en behendigheid kan trainen.
Start: parking Paddock, Deinze.

Om de 100 m kan je zien hoe ver je al hebt gejogd. Beeld Brielmeersen
Om de 100 m kan je zien hoe ver je al hebt gejogd.Beeld Brielmeersen

Sprookjesachtig zweten in het Tivolipark

Rennen door majestueuze dreven, over kronkelende paadjes langs romantische hoekjes en imposante bomen? Het klinkt sprookjesachtig, en geloof ons: dat is het 19de-eeuwse kasteeldomein Tivolipark ook. De oorspronkelijke eigenaar, een telg uit een bekend Mechels geslacht, was zo onder de indruk van zijn bezoek aan Rome en het nabijgelegen stadje Tivoli met zijn vijvers en fonteinen dat hij prompt besloot op het Mechelse domein een landhuis neer te poten compleet met ringgracht, vijver en bijgebouwen en dat onder krèk dezelfde naam. Kiezen doe je tussen een looproute van 800, 1.000 en 1.300 meter, tenzij je voorraad sportdrank je toelaat ze alle drie na elkaar af te werken.
Start: Antwerpsesteenweg, Mechelen.

Een streepje Rome in Mechelen: het statige domein Tivoli. Beeld Jeroen Rosseels
Een streepje Rome in Mechelen: het statige domein Tivoli.Beeld Jeroen Rosseels

Joggen tussen schapen in de Molenbeekse Plassen

Nee, we sturen je met je fancy loopschoenen niet de riolen van het Brusselse Molenbeek in. De Molenbeekse Plassen bevinden zich veel dichter bij huis, in Rumst. Een overstromingszone zorgt ervoor dat de omgeving en dan vooral de straten rond het park van Boom bij overvloedige regenval niet telkens onder water komen te staan. Zo houdt waterbekken niet alleen je voeten droog, maar maakt het van een verwaarloosd terrein ook een prachtig natuurgebied. Rond het bufferbekken loopt een 800 meter lang wandelpad met lichte helling, een ideaal parcours voor een joggingsessie in een decor van moerasachtige poelen, rietkragen en met uitsterven bedreigde melkschapen.
Start: Molenstraat, Rumst.

Het waterbekken maakt van een verwaarloosd terrein een prachtig natuurgebied. Beeld Provincie Antwerpen
Het waterbekken maakt van een verwaarloosd terrein een prachtig natuurgebied.Beeld Provincie Antwerpen

Altijd droog over de vesten in Lier

Wie houdt van een meer urban loopje, moet in Lier zijn. Je kunt over de vesten en langs de Kleine Nete helemaal rond Lier lopen. Dan heb je bijna 5 kilometer in de benen. De Begijnenvest, Davidsvest, Bergmannvest, Spuivest, Sionsvest en Leuvensevest vormen samen met het stadspark de groene long van de binnenstad. Niet-Lierenaars geven zelfs toe jaloers te zijn op zo'n mooie groene gordel. Je loopt er dan ook nooit alleen. Nog een voordeel: het bladerdek van de bomen langs weerszijden van de vest houdt regen en zon tegen.
Start: Stadsvesten, Lier.

Je kunt over de vesten helemaal rond Lier lopen. Beeld Toerisme Lier
Je kunt over de vesten helemaal rond Lier lopen.Beeld Toerisme Lier

Hijgend over de Kesselse heide

Een stevige loopsessie in een magisch mooi stukje natuur? Zet koers naar het fort van Kessel, dat lange tijd deel uitmaakte van de buitenste verdedigingsgordel van Antwerpen tegen mogelijke vijanden. Op de plaats van het fort werden tanden van haaien en andere zeevissen gevonden, vondsten die bewijzen dat vroeger een deel van de zee tot Kessel kwam. De looptocht begint aan sporthal De Putting, waarna je in 5 kilometer langs het fort en dan via het Hoogbos naar de Kesselse Heide loopt. Heb je nog energie over, geef je dan over aan een extra toer van 3 kilometer over de hei. Vergaap je over onverharde paden aan de kleurrijke afwisseling van (struik)heidevlakten, naald- en loofbossen en zandvlakten.
Start: Fortstraat, Kessel.

Vergaap je aan de kleurrijke afwisseling van heide- en zandvlakten en naald- en loofbossen. Beeld Provincie Antwerpen
Vergaap je aan de kleurrijke afwisseling van heide- en zandvlakten en naald- en loofbossen.Beeld Provincie Antwerpen

De toerist uithangen

Geen zin om hersenloos toertjes te lopen? Dan moet je beslist Brussels sightjogging ontdekken. Met het hippere broertje van de begeleide wandeling ontdek je de belangrijkste bezienswaardigheden van Brussel terwijl je je goede voornemens om te sporten waarmaakt. Een gids geeft je ondertussen achtergrondinformatie en leuke anekdotes mee (wist jij dat het Koninklijk Paleis voor de Nederlandse koning gebouwd werd?). Je hebt de keuze uit een route die je door het historisch centrum loodst, eentje dwars door de Europese wijk en een route die alle plaatsen die verband houden met het koningshuis én het Atomium aandoet. Bovendien legt elke gids andere accenten tijdens het lopen, waardoor je altijd een unieke tocht meemaakt. Nog even meegeven dat je familienaam niet per se Borlée hoeft te zijn om deze tour aan te kunnen: elke tocht is zo'n 8 à 9 km lang en wordt aan een rustig tempo meester gemaakt.
Start: Savoiestraat, Sint-Gillis.

Voor wie geen zin heeft om hersenloos toertjes te lopen. Beeld Brussels sightjogging
Voor wie geen zin heeft om hersenloos toertjes te lopen.Beeld Brussels sightjogging

Joggen in het nieuw

Op zoek naar iets nieuws? Dan moet je naar Glabbeek, want daar opende begin 2015 een spiksplinternieuwe loopomloop. De fruitgemeente stuurt haar joggers lopen tussen rustieke appel- en perenboomgaarden. Sportievelingen kunnen kiezen voor een tocht van 6,2 km of eentje van 12,5 km waarbij je ook door het bos met de ronkende naam Lusthof DeLaCoste holt.
Start: Bibliotheek Stationsstraat, Glabbeek.

Lopen tussen rustieke appel- en perenboomgaarden. Beeld RF
Lopen tussen rustieke appel- en perenboomgaarden.Beeld RF

Rustig rondjes rennen

Dat Leuven een paar mooie parken heeft, staat buiten kijf. Om te lopen spant park Heuvelhof echter de kroon. Het idyllische Heuvelhof heeft een Finse piste van exact een kilometer lang die langs de buitenrand van het park loopt. Ondanks het relatief korte parcours kent ze toch veel afwisseling: uitgestrekte grasvelden, een stukje bos, het oude gemeentehuis van Kessel-Lo, een prachtig gerenoveerd koetshuis. En dat passeer je allemaal in één rondje.
Start: Park Heuvelhof, Kessel-Lo.

Het relatief korte parcours kent toch veel afwisseling. Beeld Tofsport Leuven
Het relatief korte parcours kent toch veel afwisseling.Beeld Tofsport Leuven

Brussels groene hart

Enkele kilometers buiten metropool Brussel ligt de gigantische groene long het Zoniënwoud. Dit uitgestrekte bos is niet alleen perfect wandel-, fiets- en visgebied, je kan er ook heerlijk lopen. Uiteraard kan je op eigen houtje de paden ontdekken, maar ook de drie bewegwijzerde routes lonen de moeite. Zowel de 5, 10 als 20 kilometer starten in de buurt van het Rood Klooster. Hoewel lopen in het Zoniënwoud altijd een ware lust voor het oog is, is het dat voor de durvers die de twintigkilometertocht ondernemen nog net iets meer. Deze route loodst je immers diep het bos in, naar plekjes waar weinig mensen komen. De natuur is er nog net dat tikkeltje ongerepter dan langs de druk bewandelde paden, waardoor je meer flora en vooral meer fauna op je weg vindt.
Start: Centrum ADEPS, Waversesteenweg, Oudergem.

Het Zoniënwoud is een gigantische groene long. Beeld Yves Adams
Het Zoniënwoud is een gigantische groene long.Beeld Yves Adams

Struinen in De Duinengordel

De hoogste en grootste landduin van Vlaanderen vind je niet aan de kust, maar in De Duinengordel, een domein van 3000 ha dat zich uitstrekt over vier gemeenten. De drie wandelroutes die het duinen- en boslandschap doorkruisen, zijn ook uitermate geschikt om je loopkunsten op bot te vieren. Al zal je waarschijnlijk amper merken dat je fysieke arbeid verricht door de prachtige zandduinen, vennen, weiden en bossen waardoor je omringd wordt. Nogal wiedes dat ook dieren van dat gevarieerde landschap houden, dus wie weet wat je allemaal te zien krijgt als je je oren spitst en goed in het rond kijkt!
Start: Kattebeekstraat (Maaseik), Heymansweg (Meeuwen-Gruitrode) of Leemkuilstraat (Opglabbeek).

De hoogste en grootste landduin van Vlaanderen vind je in De Duinengordel. Beeld Borgerhoff
De hoogste en grootste landduin van Vlaanderen vind je in De Duinengordel.Beeld Borgerhoff

Joggen in stilte

Loop je het liefst in absolute stilte? Dan moet je natuurgebied Gerhagen eens proberen, dat door de Vlaamse overheid met het kwaliteitslabel 'stiltegebied' werd beloond. Metingen van geluidsexperts wezen uit dat het er 'uitzonderlijk stil' is, dat belooft! Naast de vele gewone routes, zijn er ook twee heuse stiltepaden: een van 3,5 km en een van 6 km. Voor een keer kan het zeker geen kwaad om je muziek en oortjes thuis te laten en zo optimaal van de rust en de natuur te genieten terwijl je aan het lopen bent. Misschien hoor je de wind wel ruisen, of een specht met zijn snavel op een boomstronk roffelen. Of misschien hoor je enkel je eigen bonkende hart, of... helemaal niets.
Start: Bosmuseum, Zavelberg, Tessenderlo.

Het kan geen kwaad om je muziek en oortjes eens thuis te laten. Beeld Topeye.be
Het kan geen kwaad om je muziek en oortjes eens thuis te laten.Beeld Topeye.be

Niet een, maar twee Finnen

Sportbos: een veel betere naam kon Genk niet kiezen om haar lopende inwoners te behagen. Met een Finse piste van 2650 m worden zij alvast bediend, en met verlichting langs het parcours tot middernacht wordt het er alleen maar beter op! Meerwaardezoekers kunnen ook aan oriëntatielopen doen of gebruik maken van de fit-o-meter door arm- been- en buikspieroefeningen te doen. Genk telt trouwens niet één, maar twee Finse pistes. Je kan er dus gewoon voor kiezen om na het eerste rondje in het Sportbos door te steken naar piste nummer twee Zonneweelde.
Start: Sportcentrum, Emiel Van Dorenlaan, Genk.

De Finse piste wordt tot middernacht verlicht. Beeld RF
De Finse piste wordt tot middernacht verlicht.Beeld RF

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234