Maandag 01/03/2021

Belgisch voetbal

De 12 werken van Anderlecht: voor Marc Coucke ligt er nog veel werk op de plank

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Precies een jaar geleden maakte Marc Coucke (53) zijn intrede bij Anderlecht. De zakenman zou ook dit 'veranderingsproject' snel op de rails krijgen. Maar hij moet tot zijn scha en schande vaststellen dat er nog veel werk op de plank ligt.

I

Hoofdtrainer

De beslissing om na de nederlaag tegen Cercle Brugge Hein Vanhaezebrouck te ontslaan, is wel degelijk unaniem genomen. Het ontslag van de hoofdtrainer is bij Anderlecht materie van de raad van bestuur. Alle leden stemden zondagavond in met het ontslag.

Sindsdien zijn meer dan zeventig kandidaturen ingestuurd om Vanhaezebrouck op te volgen. Die longlist werd geleidelijk teruggebracht naar een shortlist met nog drie namen, allen buitenlanders. Na inhoudelijke gesprekken voert sportief directeur Michael Verschueren momenteel loongesprekken met die kandidaten. Bedoeling is om de trainer nog deze week, ten laatste maandag, voor te stellen. Hij moet een peoplemanager zijn, voor technisch en aanvallend voetbal staan én met de jeugd kunnen werken. Hij krijgt vanaf 1 januari al zeker Pär Zetterberg als assistent.

II

Technisch directeur

Met het ontslag van Vanhaezebrouck ligt de sportieve prioriteit bij het aanwerven van een nieuwe hoofdtrainer, meer dan bij de aanwerving van een nieuwe technisch directeur. Toch zet Verschueren ook in dit dossier stappen en hoopt hij hier eerstdaags te kunnen landen.

Aan kandidaten alvast geen gebrek, en sommige namen zijn echt wel ronkend. De kans dat de technisch directeur zich al intensief met de wintermercato zal bezighouden, is veeleer gering. Zeker wanneer het iemand wordt die nu nog in dienst is bij een andere club en daar de transferstrategie voor deze winter mee uitstippelde.

III

Wintertransfermarkt

Anderlecht is overtuigd dat er deze winter niet veel spelers bij moeten komen om opnieuw mee te doen voor de titel. Veel inkomende transfers moeten dus niet worden verwacht, ook al omdat men de eigen jeugd speelkansen wil blijven geven. De prioriteiten liggen bij drie posities: een centrale verdediger, een nummer tien en een diepe spits. Zeker is dat paars-wit voor een van deze posities graag een Rode Duivel, die bij zijn club momenteel weinig aan spelen toekomt, zou willen huren.

IV

Elftal op de rails krijgen

Het geloof in een 35ste titel is nog steeds aanwezig. Het grillige parcours van de concurrenten sterkt paars-wit in die overtuiging. Bovendien hebben de gesprekken met de spelers na het ontslag van Vanhaezebrouck nuttige informatie opgeleverd. Zo bleek dat velen moeite had met de driemansdefensie, waar hij halsstarrig aan vasthield. Wellicht schakelt interim-coach Karim Belhocine dit weekend tegen Moeskroen al over naar een verdediging met vier. Na Nieuwjaar is Adrien Trebel weer inzetbaar en moet de aanpassingsperiode van Bubacarr Sanneh achter de rug liggen.

V

Cel scouting

Verschueren wil de scouting nieuw leven inblazen en de scouts veel nauwer bij de transferpolitiek betrekken. Hoe de scoutingscel zal worden samengesteld, is nog niet helemaal duidelijk want de vraag is ook hoe Luc Devroe zijn persoonlijke toekomst ziet. Het is een publiek geheim dat Devroe, meer dan hijzelf tot hiertoe aangaf, ontgoocheld is over zijn degradatie binnen de sportieve structuur. De kans is niet denkbeeldig dat hij zelf andere horizonten opzoekt.

VI

Kapitaalverhoging

Marc Coucke is op zoek naar vers kapitaal om zijn club meer armslag te geven. Hij ging daarvoor reeds informeel aankloppen bij zijn medebestuurders Joris Ide, Alexandre Van Damme, Etienne Davignon, Michael Verschueren en de dochters Vanden Stock. De meesten onder hen gaven aan de voorzitter te zullen volgen. Nu moet Coucke als hoofdaandeelhouder met een concreet voorstel komen voor die kapitaalverhoging.

Over hoeveel miljoenen gaat het? Dan pas zal duidelijk worden wie er precies mee instapt. Coucke wil financieel niet achterophinken op Club Brugge, waar straks 25 miljoen euro Champions League-geld op de rekening wordt geschreven, en op Antwerp, waar Paul Gheysens geld noch moeite spaart om Anderlecht af te troeven.

VII

RSCA internationaal

Paars-wit wil zijn knowhow op het vlak van jeugdopleiding verkopen op alle continenten. Dat kan door een samenwerking met clubs of federaties aan te gaan, of door RSCA-opleidingscentra in het buitenland uit te bouwen. Deze week wordt de handtekening gezet onder een eerste contract in dit kader met de Litouwse voetbalfederatie. Onderhandelingen lopen momenteel in de Verenigde Staten en China. De nieuw aangeworven Aaron Kanwar moet die onderhandelingen in goede banen leiden.

VIII

Facelift Neerpede

Om de internationale ambities met de jeugdopleiding waar te maken, is een reorganisatie van het opleidingscentrum in Neerpede noodzakelijk. Anderlecht zal zijn jeugdtrainers ter beschikking stellen van buitenlandse clubs en federaties. Anderzijds zal paars-wit op Neerpede buitenlandse jeugdtrainers ontvangen en hier opleiden.

IX

Breken met verleden

Ook al geeft Coucke toe dat hij de overname van Anderlecht onderschat heeft, breken met het verleden loopt nog steeds als een rode draad door zijn beleid. Dit voorjaar komt zijn geschil met Herman Van Holsbeeck voor de Commissie voor Conflictbemiddeling (Cepani). Van Holsbeeck eist zijn volledige ontslagvergoeding (1,7 miljoen euro), Coucke wil maar 700.000 euro geven.

Daarnaast moeten de problemen rond de 'bevroren' commissielonen van makelaars worden uitgeklaard. Per brief aan de makelaars gaf de club aan alle dossiers te zullen onderzoeken, maar die periode mag niet te lang duren. Anders wordt de perceptie aangezwengeld dat Anderlecht onder een aantal betalingen wil uitkomen.

X

Durbuy

Coucke heeft in Durbuy niet alleen grootse plannen in de horeca, hij wil er ook een sportcentrum uitbouwen met tien voetbalvelden en fitnesszalen, waar binnenlands en buitenlandse ploegen op stage kunnen komen tijdens de zomer- en winterbreak. Ook die exploitatie moet Anderlecht op termijn extra inkomsten opleveren.

XI

Moderne hoofdingang

"Is Ibrahimovic ooit door deze bescheiden deur van onze hoofdingang ons stadion binnengestapt?", liet Coucke zich ontvallen bij een van zijn eerste inspectierondes van het Vanden Stockstadion. De hoofdingang is inderdaad aftands. Daarom wil Coucke de hoofdingang en de doorgang naar de kleedkamers moderniseren. De werken zouden deze zomer worden gestart.

XII

Meer fans lokken

Tijdens de toelichting over zijn plannen rond fanbeleving, begin dit jaar, liet Coucke zich ontvallen: "We moeten ervoor zorgen dat zelfs na een 0-3-thuisnederlaag tegen Club Brugge de mensen hier toch op de tafels staan dansen." Intussen weet hij beter. Zoiets kan bij Oostende, niet bij Anderlecht.

Zijn initiële ambitie om iedere twee weken een Brusselse 'Couckenbak' te organiseren is mislukt. Daarvoor waren de resultaten te ondermaats. Een competitieve ploeg moet het teruglopend aantal abonnees en toeschouwers aanzwengelen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234