Zondag 09/05/2021

Maatregelen regering

De 12 maatregelen tegen terreur van de regering

De regering gaf vanmiddag, na afloop van het kernkabinet en de ministerraad, een persconferentie met meer uitleg over de verhoogde terreurdreiging en de nieuwe antiterreurmaatregelen. Het algemene dreigingsniveau in ons land werd verhoogd naar niveau 3 (van 4), en er staat een peloton van 150 militairen klaar om vanaf de komende uren of dagen specifieke beveiligingsopdrachten uit te voeren.

Premier Charlies Michel (MR) begon met het feliciteren van de veiligheidsdiensten, "die samenwerkten om gevaarlijke en imminente aanslagen te vermijden". Hij bedankte ook de Franse autoriteiten, die hulp boden bij de antiterreuractie in Verviers.

De premier verzekerde dat de regering de zaak van dichtbij blijft opvolgen, en dat er momenteel geen weet is van precieze en concrete dreigingen in ons land. Hij lanceerde ook een oproep om niet in psychose of paniek te vervallen, al gaf hij toe dat een nulrisico nooit en nergens bestaat. "De regering neemt maatregelen om de veiligheid te garanderen", luidde het.

De federale regering heeft besloten om het dreigingsniveau in ons land te verhogen naar niveau 3 (van 4), zo deelt de premier mee. De regering maakt het zo mogelijk om op zeer korte termijn het leger in te zetten voor specifieke beveiligingsopdrachten. Daarnaast wil de regering het geld van vermoedelijke terroristen in België vastzetten en het gebruik van bijzondere opsporingsmethoden uitbreiden.

In totaal heeft zijn er twaalf maatregelen afgesproken in de strijd tegen radicalisme en terrorisme:

1. Uitbreiding van de terroristische misdrijven en aanpassing van de wetgeving met het oog op meer doeltreffende bestraffing. Aanvulling van het strafwetboek met een nieuw terroristisch misdrijf, namelijk verplaatsing naar het buitenland voor terroristische doeleinden.

2. Uitbreiding van de lijst van strafbare feiten die aanleiding geven tot het gebruik van bijzondere opsporingsmethoden. Aanzetten tot terrorisme, rekrutering, opleiding en verplaatsing naar het buitenland met terroristische doeleinden.

3. Uitbreiding van de mogelijkheden voor het intrekken van de nationaliteit. Op die manier wil de regering voorkomen dat iemand naar gebieden trekt "waar terrorisme wordt bedreven", legde minister van Justitie Koen Geens uit.

4. Tijdelijke intrekking identiteitskaart, weigering tot aflevering en intrekking van paspoorten. De mogelijkheid wordt voorzien tot intrekking van paspoort en identiteitskaart wanneer de betrokken persoon een risico vormt voor de openbare orde of veiligheid.

5. Tenuitvoerlegging van de bevriezing van de nationale tegoeden. Activatie van het mechanisme voorzien in de wet ter identificatie van personen betrokken bij terrorisme waarvan de tegoeden worden bevroren.

6. Herzien van de circulaire 'Foreign Fighters' van 25 september 2014. De circulaire van 2014 met betrekking tot het informatiebeheer en de opvolgingsmaatregelen inzake 'Foreign Fighters' die in België verblijven zal worden aangepast. Hierbij zal worden gestreefd naar een vereenvoudiging van de huidige structuren en een duidelijkere taakverdeling tussen de diensten en een systematisering van de wijze van opvolging.

7. Optimalisering van de informatie-uitwisseling tussen administratieve en gerechtelijke diensten en overheden.

8. Herziening van het plan R: herziening van het plan tegen radicalisering van 2005 wordt versneld, om rekening te houden met de recente evoluties.

9. Aanpak van radicalisering binnen de gevangenismuren door enerzijds een betere detectie van geradicaliseerde gedetineerden en zij die aanzetten tot radicalisering en anderzijds het nemen van tegenmaatregelen. Opleiding van het gevangenispersoneel en inzet van islamconsulenten staan hierbij centraal.

10. Hervorming van de inlichtingen- en veiligheidsinstanties. Onder bijzondere omstandigheden zal ook de Nationale Veiligheidsraad bevoegd zijn om het dreigingsniveau te verhogen. Tot nu kon alleen het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) dat doen.

11. Het leger zal voortaan kunnen worden ingezet voor specifieke bewakingsopdrachten, vanaf dreigingsniveau 3. Die regel wordt vandaag nog ingevoerd. Vandaag wordt ook nog beslist op welke plaatsen dat onmiddellijk kan gebeuren. Er staat een peloton klaar van 150 mensen. De militairen zullen de komende uren, dan wel dagen, reeds in het straatbeeld verschijnen. Het is de bedoeling dat ze 'statische bewakingsopdrachten' uitvoeren.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zegt dat het de bedoeling is dat hij en zijn collega van Defensie Steven Vandeput op basis van een dreigingsanalyse voorstellen doen over op welke plaatsen militairen moeten worden ingezet. De ministerraad moet het voorstel wel valideren. Minister Jambon bevestigde ook dat voor grote evenementen bijkomende maatregelen worden voorzien.

12. Versterking van de analysecapaciteit van de Veiligheid van de Staat. Die is onder meer bevoegd voor de bescherming van belangrijke personen. Die specifieke opdracht wordt overgedragen op de federale politie. Daardoor komen er bij de Staatsveiligheid mensen vrij, die volledig zullen worden ingezet voor terrorismebestrijding. Het aantal mensen dat zich specialiseert in het opsporen van terroristen, wordt daardoor "gevoelig uitgebreid", aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234