Vrijdag 09/12/2022

De 10 tv-programma's van 2014

Zelfs wie geen televisie heeft, kon niet aan deze tien kleppers ontsnappen. Van fascinerende reality-tv over hilarische comedy tot Tom Waes die uw kleintjes aan het scherm kluisterde.

Topdokters- Vier

Topdokters bracht op een unieke manier het menselijke falen in beeld bij mensen die het verschil maken tussen leven en dood. De manier waarop ze in het brein van internationale topdokters als neurochirurg Guido Dua, cardioloog Pedro Brugada en hartchirurg Hugo Vanermen keken en de kijker daarin meesleurden, was intens, sereen, emotioneel, en bij momenten hilarisch. Het programma begon met amper 200.000 kijkers en eindigde na negen afleveringen eindigen met bijna 600.000 kijkers.

Goed volk- Eén

Zes bijzondere plekken, zes bijzondere afleveringen. Jeroen Meus gebruikte de keuken als smeermiddel om verschillende gemeenschappen te leren kennen, om die keuken vervolgens helemaal los te laten. Nieuwsgierig, grappig, empathisch, maar ook gewoon stil als het moet. Meus kan het allemaal, met de aflevering over rusthuis Sint-Anna in Berchem als hoogtepunt. Mogen er hier nog zes afleveringen van komen?

De ideale wereld - Vier

Het programma waar we al die tijd op zaten te wachten. Een dagelijkse satirische bedenking, een welgemeende veeg uit de pan, in een jasje van lichtvoetige humor, en altijd met een kern van waarheid. We missen de debatten tussen Jonas Geirnaert en Jelle De Beule, nu die laatste er alleen voor staat. Maar als we daar een punt van zouden maken, doen we de talentvolle ploeg achter De ideale wereld oneer aan. Nog steeds populairder op het internet dan op tv, maar zolang Luc Haekens daardoor ongestoord vliegende reporter kan doen, kunnen we dat vergeven.

De recherche / De rechtbank - Vier

De recherche leerde ons boeven vangen in sappig Gents. De makers brachten knap het speurwerk en vaak ook de machteloosheid van de politie in beeld. "Fuck mijn job. Ik wil flik zijn", moet elke kijker minstens een keer gedacht hebben. Het programma toonde ons het speurwerk dat voorafgaat aan een gemiddelde rechtszaak in een aflevering van De rechtbank. En ook dat programma bleek in zijn vierde seizoen alweer fascinerende tv, zelfs over de taalgrens.

Alleen Elvis blijft bestaan - Canvas

Nogal voorspelbaar, die hoge plaats voor Alleen Elvis blijft bestaan. En het staat ook goed om te zeggen dat je kijkt. Maar het programma is stééngoed. Met dank aan Thomas Vanderveken, die goed voorbereid maar ook onbevangen zijn gasten ontvangt. Eén voorwaarde wel voor een goede 'Elvis': een gast die geen scherm optrekt. Als die dat niet doet, zoals Els Dottermans, Herman Brusselmans of Guy Mortier, levert dat tv op waar je niet genoeg van krijgt.

Weg van België- Canvas

Sommige programma's verdwijnen soms onder de radar en krijgen niet de weerklank die ze verdienen. Weg van België bijvoorbeeld, drie afleveringen waarin Phara de Aguirre telkens een uitgewezen asielzoeker of gezin achterna reist. Phara meed elke uitspraak over het politieke debat dat hier aan vasthangt, maar de beelden spraken voor zich. Om stil van te worden.

Flying Doctors- Eén

Of hij even een vliegtuigje met drie jonge dokters naar het Virungapark in Congo wil vliegen? Het gros van de mensen die ze nog allemaal op een rij heeft, past hiervoor, maar piloot Anthony Caere nam de opdracht met plezier aan. Met dank van de kijkers, want met zijn radde West-Vlaamse tong zorgde hij voor de ontspanning in Flying Doctors. Daar kwamen nog mooie National Geographic-beelden bij, en af en toe een welgemikte stomp in de maag. Door de ellende die de vier jongeren vaak tegenkwamen, maar evenzeer door te tonen hoe die mensen ondanks alle miserie soms blijer door het leven stappen dan de verwende westerling.

Kroost - Vier

De VIER-reeks Kroost werd ontsierd door een bitse discussie over de grenzen van de boekskes, maar ondertussen zou je bijna vergeten dat de serie zo goed als elke week een andere kijk op de deelnemende bekende Vlamingen gaf. Van Eddy Wally over Piet Huysentruyt tot Karen 'K3' Damen, ze vertelden vaak dingen die je nog niet gehoord had. Klassieke televisie, gemaakt volgens de regels van het vak.

Safety First- VTM

Zéker Safety First. Maar nu vooral opletten dat de succesformule niet wordt uitgemolken. Het tweede seizoen kon voldoende originele grapjes en verhaallijnen aan de man brengen, maar het was bij momenten bedenkelijk fronsen toen de productplacement er net iets te dik op lag. En hoe energiek Matteo Simoni zijn typetje ook neerzet, zelfs de Smos gaat op den duur vervelen. Gelukkig blijft Bruno Vandenbroucke hilarisch en heeft Ben Segers aan een simpele oneliner genoeg om weer de show te stelen. De langspeelfilm van Safety First wordt ongetwijfeld de ideale beproeving.

De Blacklist- Ketnet

In de lijstjes met de tv-programma's van het jaar duiken steevast grotemensenprogramma's voor grotemensenzenders op. Ondertussen wordt er vaak vergeten dat er hier ook voor kinderen fantastische televisie wordt gemaakt. De Blacklist bijvoorbeeld, het Ketnetprogamma waarin Tom Waes kinderen helpt bij het realiseren van op het eerst gezicht weinig realistische dromen als een gebouw laten ontploffen of een echt peperkoekenhuisje bouwen. Heerlijke televisie, met Waes in een veel leukere en spontanere rol dan in Wauters vs Waes. Bij het bekijken van De Blacklist wil je als volwassene meteen weer kind worden. Voor even toch.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234