Dinsdag 02/03/2021

De 10 romans van 2014

Welke boeken moet je gelezen hebben? De boekenredactie van De Morgen worstelde zich het voorbije jaar door honderden romans. Uit die lange reeks nieuw werk uit binnen- en buitenland selecteerde ze de tien bijzonderste boeken.

'Uitmuntend gecomponeerd'

"Dat Jeroen Brouwers ooit een roman zou schrijven over de benauwenissen van zijn kostschooljaren? Ergens stond het in de sterren geschreven. De felheid van deze opnieuw uitmuntend gecomponeerde roman verbaast. Brouwers brengt de kloosterterreur uit de jaren vijftig - die hij vernuftig met nazipraktijken verbindt - weer tergend dichtbij. 'Wij zijn allen broeders. Sommigen zijn viespeuken', constateert het hoofdpersonage. De toon is gezet."

(Dirk Leyman in DM, 1/10)

Jeroen Brouwers
Het hout
Atlas Contact, 288 p., 19,99 euro.

'Emotionele roes'

"Sublieme tragiek in de nieuwe roman van de Amerikaanse Siri Hustvedt, wanneer een ingenieus plan om de kunstwereld lik op stuk te geven, verkeerd uitpakt.

Soms lees je een roman die je zo raakt dat je er eigenlijk geen afstand van wilt nemen. Dan zijn de emotionele roes waarin je verkeert, de vragen die het boek oproept, de nabijheid van het thema zo indringend dat je nog wat langer in de zeepbel wilt blijven."

(Fleur Speet in DM 28/5)

Siri Hustvedt
De vlammende wereld
De Bezige Bij, 480 p., 24,90 euro.

'Vakmanschap'

"Met Geachte heer M. toont Koch nogmaals zijn talent, vakmanschap én durf. Want jazeker, hij strijkt zijn lezers ook tegen de haren in. Faut le faire, onder het oog van een publiek dat misschien vooral hongert naar een remake van Het diner."

(Dirk Leyman in DM, 7/5/14)

Herman Koch
Geachte heer M.
Ambo Anthos, 512 p., 22,95 euro.

'Onvergelijkbaar mooi'

"Je kunt en mag er Giordano zelf in lezen. Hij beschrijft het boek als een 'fragment van een verdrietige, waargebeurde geschiedenis'. Hij dus. Zijn vrouw. Signora A, poets- en huisvrouw bij het jonge gezin. Vertrouwenspersoon. En getuige van een relatie. Tot ze kanker kreeg en wegbleef. Het zwart en het zilver is als een onderdompeling en een onvergelijkbaar mooi boek. Zes sterren op vijf."

(Rik Van Puymbroeck in DM 23/10)

Paolo Giordano
Het zwart en het zilver
De Bezige Bij, 160 p., 16,90 euro.

'Klein en groots'

"Eigenlijk is dit een verhaal over een man die een heldendaad pleegt en daar erkenning voor verwacht, en wat er gebeurt als die dreigt niet te komen.

"De schrijver heeft zich bevrijd. Zo voelt dat. Het literaire meesterschap hoeft niet meer gedemonstreerd, het is gewoon de grond onder elk juist geplaatst woord in deze kleine - 174 bladzijden - en grootse roman.'

(Griet Op de Beeck in DM 24/5)

Peter Terrin
Monte Carlo
De Bezige Bij, 174 p., 16,90 euro.

'Meesterwerkje'

"Jess Walter jongleert in deze liefdesroman met tijd en ruimte, met taal- en kunstregisters en heeft daarmee een meesterwerkje afgeleverd. Sterke emoties, de betere oneliners, inventieve verhaallijnen en de inzichten die alleen klassiekers bieden. Vurig verlangen, plichtsbesef, frustratie, lot, oorlog, loutering: Schitterende ruïnes heeft het allemaal.'

(Joost Houtman in DM 26/2)

Jess Walter
Schitterende ruïnes
Marmer, 192 p., 19,95 euro.

'Virtuoos'

"Bij Meir Shalev (°1948) treurt een moeder op aangrijpende wijze om de dood van haar zesjarige kind. Terwijl Vasili Grossman zijn pen in zuiver poëtische inkt doopt, glijden de vingers van Meir Shalev virtuoos over alle toetsen van het taalregister, van nuchter, fijnbesnaard en sprookjesachtig tot wanhopig, grimmig en gekweld."

(Joseph Pearce in DM 19/11)

Meir Shalev
Een geweer, een koe, een boom en een vrouw
Ambo/Anthos, 376 p., 19,99 euro.

'Magistraal'

"Marie Darrieussecq (°1969) zet een aantal clichés over multiculturele liefde op hun kop. De écriture blanche van Darrieussecq, soms aangelengd met mespuntjes ironie, voorziet deze amour fou van een erg tragische lading. Dit is een magistrale roman, die je midscheeps raakt."

(Dirk Leyman in DM 26/11)

Marie Darrieussecq
Je moet veel van mannen houden
De Arbeiders-pers, 253 p., 19,95 euro.

'Vleugje surrealisme'

"In de meesterlijke roman IJstijd voert Maartje Wortel de welgestelde lanterfanter James Dillard op die druk bezig is zijn leven te grabbel te gooien. Woorden die wegketsen in het ijle, vleugjes surrealisme, zwalkende personages... Murakami is niet veraf. Wortels personages zitten net als die van Murakami opgesloten in zichzelf en zoeken naar duiding in het leven."

(Fleur Speet in DM 8/1)

Maartje Wortel
IJstijd
De Bezige Bij, 240 p., 17,90 euro.

'Hoogst ongewoon'

"De Mexicaanse Valeria Luiselli schrijft een roman over een schrijvende jonge vrouw die haar grip op de werkelijkheid verliest - en laat haar lezers hetzelfde overkomen.

"Luiselli heeft een wervelend, hoogst ongewoon fictiedebuut geschreven, een draaimolentornado naar de literaire top."

(Annick Vandorpe in DM 19/3)

Valeria Luiselli
De gewicht-lozen
Karaat, 192 p., 17,95 euro.

Morgen: de tien films van 2014 die je moet gezien hebben volgens filmcriticus Jan Temmerman.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234