Zaterdag 28/01/2023

#Midterm14

De 10 meest absurde Amerikaanse kiesdistricten

Het district Illinois-4, ook wel de 'oorverwarmers' genoemd. Beeld De Morgen via Google
Het district Illinois-4, ook wel de 'oorverwarmers' genoemd.Beeld De Morgen via Google

De krant The Washington Post ontwikkelde een methode om de mate van gerrymandering te meten, namelijk de 'compactheid' van een district. Dat is de verhouding tussen de oppervlakte van het district zelf en de volledige oppervlakte van een cirkel met dezelfde perimeter. Hoe groter het verschil, hoe groter de kans dat een district 'gerrymandered' is.

Tommy Thijs

10. Louisiana 2de district

Het 2e district van Louisiana is een strook van in het oosten de buitenwijken van New Orleans tot in het uiterste westen een stukje van Baton Rouge. Tegenstanders argumenteren dat de vorm van het district raciaal geïnspireerd is, aangezien het alle zwarte stemmers samenzet, zodat die minder invloed hebben in de andere omliggende districten.

9. Texas 35ste district

Met veel fantasie valt er een omgekeerde olifant in te herkennen, in het district dat loopt van San Antonio naar Austin. Het werd ontworpen in 2011 en is een stevig Democratisch bastion.

8. Illinois 4de district

Het typevoorbeeld dat vaak wordt aangehaald om aan te tonen hoe ver gerrymandering kan gaan. The Economist noemde het 4de district het vreemdste van de hele VS. Het omsingelt het centrum van Chicago en wordt aan de westelijke kant verbonden door niet meer dan een stukje van Interstate 294. In het noordelijke stuk wonen vooral Puerto Ricanen, in het zuiden vooral Mexicanen, twee bevolkingsgroepen die in grote mate op de Democraten stemmen. Volksvertegenwoordiger Luis Gutierrez werd in 2012 dan ook vlot verkozen met 83 procent.

7. North Carolina 4de district

Een Democratisch en progressief district, vooral door de steden Fayetteville, Raleigh, Durham en Burlington. Om de twee 'delen' van het district toch maar met elkaar te kunnen verbinden moet een stukje rivier van amper 50 meter breed dienen. Het district is in handen van de Democraten, die vooral sterk staan in de steden, maar werd in 2011 hertekend door de Republikeinse machthebbers van de staat. Het 4de district is dan ook een typevoorbeeld van de strategie om niet zozeer eigen kiezers samen te zetten in een bepaald gebied, maar net die van de tegenstander, zodat die in dat ene district een hoge score haalt. In de andere districten hebben de politici dan geen of veel minder 'last' van de kiezers van de tegenstander, zodat ze daar gemakkelijker de zetel kunnen binnenhalen. De Democraat David E. Price haalde hier in 2012 vlot net geen 75 procent, terwijl de Republikeinen in de omliggende districten met een veel kleinere marge verkozen werden (maar dus wel meer zetels binnenhaalden).

6. Texas 33ste district

Het 33ste district van Texas is samen het buurdistrict van het 30ste een Democratisch eiland in een zee van Republikeinse districten. Het werd net als het 35ste gecreëerd na de volkstelling van 2010 en beslaat grote delen van de steden Dallas, Arlington en Fort Worth. The Washington Post zag in de nieuwe Texaanse districten een Republikeins manoeuvre om de Democraten uit de staat zoveel mogelijk bij elkaar te plaatsen in 10 districten, en de Republikeinen veel meer te verspreiden in 26 andere districten.

5. North Carolina 1ste district

De noordelijke kant ziet er relatief normaal uit, maar in het zuiden lijkt de willekeur toe te staan. Net als het 4de district een mooi voorbeeld van de strategie om de kiezer van de tegenstander samen te zetten. Ook hier haalde de Democratische volksvertegenwoordiger G.K. Butterfield het in 2012 met een grote marge: 75 procent van het totale aantal stemmen.

4. Pennsylvania's 7de district

'Goofy die Donald Duck een trap tegen zijn achterste geeft', zo gaat het 7de district van Pennsylvania aan de buitenwijken van Philadelphia ook wel door het leven. Met Goofy's nek die amper 50 meter breed is en de top van zijn teen die niet meer dan een bedrijfsparking omvat. De Republikein Pat Meehan werd er in 2010 voor het eerst verkozen, in 2011 werd het district zwaar aangepast. Een onafhankelijke studie wees uit dat voor 2011 het district 52,8 procent Democratische kiezers telde tegen 47,2 procent Republikeinen, terwijl het er na de hertekening 48,2 procent Democraten en 51,8 procent Republikeinen werden.

3. Florida's 5de district

Het 5de district van Florida is een goed voorbeeld van hoe raciale minderheidsgroepen uit verschillende buurten worden samengebracht in één kiesdistrict. Doordat heel veel zwarte stemmen geconcentreerd zitten in dit ene district is het momenteel in handen van de Democrate Corrine Brown, terwijl alle omliggende districten Republikeins zijn. Op 11 juli verklaarde de rechter in de staat dat de Republikeinen "samenspanden om de grenzen te manipuleren om zo de meerderheid van de partij in Washington DC te beschermen, waarbij ze de transparantieregels bij de hertekening volledig belachelijk maakten". Een definitieve beslissing over wat te doen met het disctrict valt wellicht pas na de verkiezingen.

2. Maryland 3de district

"Dit district zou deel moeten uitmaken van de Rorsach-test", zo oordeelde BuzzFeed over het 3de district van Maryland. Het omvat een deel van de stad Baltimore en een aantal gebieden ten zuiden ervan, maar enige geografische logica lijkt er niet te bespeuren. De overgang van het noorden naar het zuiden van Baltimore is amper één stratenblok breed. Het 3de district is een Democratisch bolwerk, dat al tientallen jaren zo is vormgegeven om de Democratische kandidaat te bevoordelen.

1. North Carolina 12de district

Het 12de district van North Carolina verbindt de steden Charlotte, Lexington, High Point en Greensboro langs Interstate 85. Het werd in 1992 gecreëerd door de Democraten om de Afro-Amerikanen, die toen 22 procent van de inwoners in North Carolina uitmaakten, een eigen parlementslid te 'geven', een soort van positieve discriminatie dus. Het is dan ook sinds dat jaar een Democratisch district met een zwarte vertegenwoordiger tussen voor de rest Republikeinse bolwerken, die stuk voor stuk blanke volksvertegenwoordigers naar Washington sturen. De Wall Street Journal noemde het indertijd "pure politieke pornografie" omdat het op sommige stukken slechts zo breed was als Interstate 85 zelf.

North Carolina blijkt trouwens gerrymandering-kampioen te zijn, met drie districten in de top-10. Met als absurd resultaat bij de laatste parlementsverkiezingen twee jaar geleden: 50,6 procent van de stemmen in de staat, goed voor 4 zetels, voor de Democraten, tegenover 48,75 procent en 9 zetels voor de Republikeinen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234